Норвешка жели да Финској поклони планински врх за рођендан

Шта поклонити за рођендан земљи која има 188.000 језера? Вратити јој њену највећу планину, наравно.

Занимљивости 30.07.2016 | 18:33
Норвешка жели да Финској поклони планински врх за рођендан
Норвешка влада је потврдила да ће за стогодишњицу независности Финске следеће године размотрити померање границе, чиме би својим комшијама поклонила планински врх који би тако постао највиши врх у Финској.

“Постоји неколико формалних потешкоћа и још увек нисам донео коначну одлуку,” каже норвешки премијер, Ерна Солберг за НРК, националну телевизијску станицу. “Али разматрамо ту могућност.”

“Геофизички говорећи, планина Халти има два врха, један фински и један норвешки,” објаснили су са НРК својим гледаоцима. “Оно што се предлаже је да Норвешка да фински врх Финској, зато што се он тренутно налази у Норвешкој.”

Врх би био “предиван поклон нашој сестринској нацији”, казао је градоначелник града Кефјорд, Свеин Леирос, који је са другим локалним политичарима писао влади у Ослу како би изразили своју подршку овом плану.

“Желимо да пружимо руку својим комшијама којом ћемо се руковати преко планиског врха.”

Норвешке планине овим не би много изгубиле, казао је Леирос: највећи планински врх у Норвешкој је моћни Галдхопигген, на 2.469 метра.

Идеја је потекла од пензионисаног геофизичара и владиног службеника, Бјорна Гира Харсон, 76, који је прошле године сазнао да ће Финска славити 100 година независности од Русије у децембру 2017. године и присетио се како је био збуњен локацијом границе када је летео изнад планине Халти 1970-их година.

Харсон је писао Министарству спољних послова у јулу 2015. године, истичући да би њихов гест коштао Норвешку једва приметних 0,015 квадратних метара државне територије, а учинила би Финску веома срећном.

Граница, равна линија повучена 1750-их година била је геофизички нелогична, а није ни фер да највећи врх Финске није чак ни прави врх.

Одговарајући на Харсонов предлог, министар спољних послова је казао да, иако цени његов предлог, у Члану 1 норвешког Устава нажалост стоји да је држава “слободна, независна, недељива и неотуђива територија”.

Фацебоок страница “Халти као поклон за годишњицу”, коју води Харсонов син из свог дома у Америци и на којој позива присталице да “дозволе Финској да на своју стогодишњицу поново испише своје књиге историје и географије”, до сада је прикупила готово 14.000 лајкова.

Реакција јавности је изузетно позитивна и у Норвешкој и у Финској, са само једном примедбом од стране староседелачке заједнице Сами, чија стока слободно прелази границе и који тврде да земља не треба да припада ниједној држави.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар