На данашњи дан почео је Први свјетски рат

На данашњи дан пре 102. године, почео је Први светски рат. Аустроугарска је 28. јула 1914. године објавила рат Србији. Непосредан повод за рат било је убиство надвојводе Франца Фердинанда, међутим, узроци су се налазили у вишедеценијској сложеној војно-политичкој ситуацији, ривалитетима и припремама за рат између великих сила у Европи.

Свијет 29.07.2016 | 13:24
На данашњи дан почео је Први свјетски рат
Принца Фердинанда је 28. јуна 1914. у Сарајеву убио Гаврило Принцип, члан Младе Босне, организације чији су циљеви били уједињење Јужних Словена и ослобођење од аустроугарске власти.

Сарајевски атентат проузроковао је потом кризу између две земље, а 23. јула 1914. Аустроугарска је упутила ултиматум Србији у којем је у 10 тачака изнела своје захтеве. Српска влада је условно прихватила све захтеве, осим тачке шест, која је нарушавала суверенитет Краљевине Србије и која је била у супротности са Уставом.

Добијени одговор на своје захтеве Аустроугарска није сматрала задовољавајућим, па је одмах објавила рат Србији, отвореним телеграмом, што је до тада незабележено у историји дипломатије. Телеграм је писан француским језиком као званичним језиком дипломатије тог доба.

У телеграму је писало: "Пошто српска краљевска влада није дала повољан одговор на ноту коју јој предао аустроугарски посланик у Београду, 23. јула 1914. године, Царска и Краљевска влада налази за потребно да сама потражи задовољење својим правима и интересима и да ради тога прибегне сили оружја. Аустро – Угарска се сматра, дакле, да се од овог тренутка налази у ратном стању са Србијом.

Први светски рат је трајао од 1914. до 1918. године. У њему је учествовала већина великих светских сила, груписаних у два сукобљена војна савеза: Савезника (окупљених око Тројне Антанте) и Централних сила. Више од 70 милиона људи је било под оружјем, а од тога преко 60 милиона људи у Европи је било мобилисано у један од највећих ратова у историји, који се зове и Велики рат.

Последице рата су биле да је убијено више од 15 милиона људи, 20 милиона рањено, а директне учеснице рата претрпеле су и огромна разарања држава и привреда.

Рат је завршен потписивањем више мировних споразума, од којих је најважнији Версајски мир 28. јуна 1919, иако су силе Атланте потписале примирје са немачком 11. новембра 1918.

Директне последице Великог рата биле су распад Аустроугарске, Руског царства, османског царства и Немачког царства, и настанак нових држава у централној и источној Европи, као и успостављање Друштва народа.

ЕуроБлиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Перо

29.07.2016 12:18

И траје јос у насим главама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

29.07.2016 12:59

Ратни циљеви у Првом свјетском рату нису били постигнути и зато је досло до Другог свијетскиг рата који такодје није остварио зеље Тајних владара из сенке о УНИСТЕЊУ СЛАВЕНА. Због тога са правом треба оцекивати Треци свјетски рат који це променити овај свијет какво познајемо!

Name

Ре

29.07.2016 14:48

Гаврило из мога краја, легенда завичаја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека је

30.07.2016 09:08

Једва цекам треци.

ОДГОВОРИТЕ