Они су постали звијезде због својих болести

Данас знамо узроке деформација, а напретком медицине у бројним случајевима могу се и исправити, но у прошлости људи обољели од гигантизма, сијамски близанци и остали с ријетким синдродима могли су преживјети само радећи као циркуске атракције.

Свијет 29.07.2016 | 08:30
Они су постали звијезде због својих болести
Но успркос својим ограничењима, дали су све од себе да буду што самосталнији и неовиснији у животу. Додуше, углавном су радили у циркусу, али су у своје вријеме били врло успјешне и популарне звијезде. Телеграм је издвојио пет таквих некада најпопуларнијих звијезда.

1. Фанние Миллс (1859. – 1899.)



Многи су Фанние звали дјевојком с великим стопалима јер је она управо то и била. Наиме, Фанние је имала Милроyеву болест која узрокује раст стопала до абнормалних величина. Фанние је имала стопала велика 43 центиметра.

2. Елла Харпер (1870.-1921.)



Позната као дјевојчица дева, како су је звали, имала је ријетко стање познато у ортопедији које се назива конгентилану хиперрастезљивост кољена због чега су јој кољена била окренута наопако па су јој ноге подсјећале на девине. Ходала је на ногама и рукама јер јој је тако било лакше, а тијеком 1886. постала је циркуска звијезда која је пунила насловнице новина. Због своје популарности добивала је тад прилично високу плаћу од 200 долара тједно. Након што се повукла из циркуса, удала се за Роберт Л. Савелyја.

3. Маурице Тиллет (1903. – 1954.)



Маурицеа су звали француским анђелом. Имао је акромегалију која је узроковала да његове кости превише расту и задебљају се. Маурице се бавио хрвањем те је чак 1940-их година проглашен свјетским прваком тешке категорије.

4. Франк Лентини (1881. – 1966.)



Франка су звали и Велики Лентини. Имао је три ноге и све три су биле у потпуности функционалне. Наиме, Лентини је дјеломично апсорбирао свог сијамског близанца у мајчиној утроби. Близанац је био спојен за Франка краљежницом те, да су се обојица родили живи, имали би заједничку здјелицу. Франк је тијеком цијелог живота наступао је у америчком циркусу, а једна од точака му је била да трчи по позорници и трећом ногом шута ногометну лопту. Касније се и оженио те добио дјецу, али никад није напустио циркус.

5. Јеан Либбера (1884-1936)



Либберу су звали човјеком с два тијела. Наиме, такођер је рођен с паразитским близанцем, али његов је био причвршћен за прса. Рендгенске снимке показале су како је у његовом тијелу била мала глава величине промјера око 15 центиметара док је остатак паразитског близанца био изван. Свом близнацу чак је дао и име Јацqуес (иако није био живо биће већ израслина).
 
Извор: еxтрамагазин.ба

Коментари / 0

Оставите коментар