Видео - Ин мемориам: Владица Ковачевић, легенда Партизана...

Један од најбољих стрелаца у историји Партизана Владица Ковачевић преминуо је данас...

Фудбал 28.07.2016 | 23:15
Видео - Ин мемориам: Владица Ковачевић, легенда Партизана...
Владица Ковачевић, легендарни фудбалер Партизана, преминуо је данас у 77. години.

Ковачевић је био члан сјајне генерације Партизана, један од најбољих голгетера клуба у његовој историји. Имао је надимак "Пословођа".

Био је члан оне генерације 1966. године која је играла финале Купа европских шампиона против Реал Мадрида у Бриселу (1:2). У том походу на финале, Ковачевић је постигао три гола, од којих се издвајају два гола против Спарте, у чувеној утакмици четвртфинала. Укупно, у свим својим наступима за Партизан у Купу шампиона, Владица Ковачевић је постигао 11 голова.

Партизан је одиграо заиста епске мечеве, против Вердера из Бремена, а поготово против прашке Спарте, која је у то време имала најскупљи напад на свету.

Прву утакмицу у гостима Партизан је изгубио 1:4, али играчи и навијачи Партизана су веровали.

ПОГЛЕДАЈТЕ СНИМАК РЕВАНША У БЕОГРАДУ:



Највише од свих у чудо веровао је Владица Ковачевић.

"Кад смо се враћали из Чехословачке седео сам, стицајем околности, поред председника клуба Владе Дујића и кажем му: 'Ма јок председниче, не брините, добијамо ми ове у Београду. Имају спору одбрану'. Он ме гледа испод ока, зачуђено не верује... Пред реванш долази новинар и пита све нас за прогнозу. Ја му кажем: 'Биће 5:0 за нас'. Он мени: 'Немој да ме зезаш кажи озбиљно'. Ја њему: 'Ако хоћеш напиши тако, ако нећеш не мораш'", присетио се Ковачевић у документарном филму "Партизан 1966".

Додао је и да су навијачи тада веровали у Партизан.

"Први гол је лепо 'отворио' утакмицу. Екипа је гајила уверење да може. Да ли су сви веровали у 5:0 или у нешто друго, али тај брзи гол нас је све осоколио. Па је Васке (Велибор Васовић) дао други, па ја трећи и Хасанагић још два".

Куриозитет је да је у сезони 1963/64. на утакмици Партизана против луксембуршког шампиона Жунес Ех, коју је Партизан добио 6:2, Ковачевић постигао 4 гола!

Играо је у два наврата за Партизан - од 1959. до 1966. године, а потом од 1967. до 1970. године. Укупно је одиграо 487 утакмица за Партизан и постигао 319 голова. Играо је и за француски Нант и Анжер. Био је и члан југословенске репрезентације на Светском првенству 1962. године у Чилеу, када је освојено четврто место.

Ковачевић је рођен на Божић, 7. јануара 1940. у Ивањици. Био је изванредна, префињена десна полутка и некадашњи пословођа Партизана, а поникао је оној славној генерацији "Партизанових беба", коју је подигао тренер Флоријан Матекало. Члан је Партизана од 1955. а за први тим почео је да игра у сезони 1958/59, да би 1961, 1962, 1963. и 1965. освајао титулу државног првака. Током 1966. играо је за француси Нант, затим се вратио, одслужио војни рок и поново играо за Партизан, а 1969. по други пут одлази у Француску, где до 1972. брани боје екипе Анжер.

Одиграо је пет утакмица за младу (1958-1961), осам за омладинску (1957-1958) и 13 утакмица (постигао два гола) за најбољу селекцију Југославије. Дебитовао је 10. априла 1960. против Израела (1:2) у Београду, а последњу утакмицу одиграо је 16. јуна 1965. против Норвешке (0:3) у Ослу. Учествовао је на Светском првенству 1962. у Чилеу, а постигао је једини гол за Југославију 1965. против Енглеске (1:1) у Београду.

У периоду од новембра 1981. до фебруара 1983. био тренер француског фудбалског клуба Олимпик из Лиона. Остатак своје тренерске каријере је провео на тренерским пословима у Партизану, а дуго је био и директор Омладинске школе

У пензију је отишао 2008. године после четрдесет година фудбалске и спортске активности.

Једно од његових последњих појављивања у јавности било је 11. маја ове године, на свечаности на којој је обележено 50 година од те утакмице.

Тада је искористио прилику да за говорницом поручи нешто свима у клубу:

"Предлажем, волим и желим да овај клуб буде без трзавица, да буде јединствен, клуб у којем се дружимо, а не да будемо раздвојени, да размишљамо да ли да уђемо у клуб или, да размишљамо да ли ћемо видети бившег пријатеља или садашњег пријатеља", рекао је Ковачевић и добио је аплауз присутних.

Ковачевић је алудирао на тренутну ситуацију у којој се дојучарешњи сарадници и пријатељи "гледају преко нишана" пред ванредну Скупштину ФК Партизан. Са једне стране су Иван Ћурковић и Жарко Зечевић, а са друге Ненад Бјековић, који је окупио истомишљенике у групацију "Црно-бела фамилија".

Легендарни фудбалер Партизана наставио је у истом тону:

"Желим, ако може, да се настави онако како се радило, да се наставио озбиљно, у интересу Партизана, да се доводе играчи, стручни људи... Имали смо некада много јаке тренере, који су били цењени широм Европе. Да доводимо проверене стручњаке, јер млади стручњаци нису гаранција за успех. Не говорим против Ивана Томића, он је добар и способан дечко, има визију како би то требало да буде, али сад да ли има могућности... ја то не могу најбоље да проценим, јер не идем на утакмице због болести".

Ковачевић је потом био на тој чувеној ванредној Скупштини Партизана 24. маја, која је прошла неславно и која је прекинута...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар