Хамза Алић: БиХ је велесила у бацању кугле!

Најискуснији бх. олимпијац Хамза Алић нагласио да Босна и Херцеговина стоји раме уз раме са свјетским велесилама у бацању кугле јер уз САД и Пољску једина има три представника у Рио де Жанеиру.

Остали спортови 30.07.2016 | 20:15
Хамза Алић: БиХ је велесила у бацању кугле!
Један од 11 спортиста који ће представљати БиХ на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру јеХамза Алић, члан Атлетског клуба Зеница и најискуснији у олимпијском тиму БиХ.

Тридесетседмогодишњи бацач кугле, који је у каријери био и европски вицешампион у дворани је први осигурао олимпијску норму норму за Бразил након што је бацио куглу 20.62 метра.

Као примарни циљ у разговору за наш портал, Алић је навео пласман у финале.

"Очекујем да што боље прођем у квалификацијама, а да би био задовољан морам признати да желим у финале. Све испод тога не би би ме задовољило",рекао је Алић на почетку разговора за МОНДО.

С обзиром да је досад бацао у финалима европских и свјетских првенстава, освајач сребрне медаље на Европском дворанском првенству, финале са Олимпијских игара му недостаје да заокружи једну лијепу атлетичарску каријеру.

"Мени лично једино одговора финале, а ако то успијем онда се отварају шансе и за неки посебан пласман. Мада у овом тренутку тешко је говорити о неким бољим позицијама или побједничком постољу. Требамо бити искрени, од цијелог тима БиХ, једино реалне шансе за медаљу има Амел Тука. Остали врло, врло тешко. Опет, ако буде мој дан, ако буде све ишло како треба, адреналин буде добро радио, све је могуће", изјавио је Алић, коме ће Рио бити друга Олимпијада у каријери јер је био учесник Игара и у Пекингу.

Алић је додао да је најбоље резултате постигао на такмичењима (лични рекорд 21.07 у Подгорици 2008. године) а не на тренинзима попут већине својих колега бацача кугле.

"Нисам никад могао далеко да бацим на тренингу, мој лични рекорд је на такмичењу, мотивисанији сам и боље ми ради адреналин. Истина је да је проблем незагријаност на такмичењима, имате два хица, али свима је исто, па ко се боље снађе. Рецимо на неким митинзима имате и до 10 бацања и сигурно сте боље загријани. Опет, алибија нема, свима је идентично".

Бацачи кугле у олимпијском тиму БиХ су најбројнији јер су поред Алића у екипи Месуд Пезер и Кемал Мешић.

"Ријетко се на тренизима нешто међусобно такмичимо, имам бољи скор од њих на такмичењима, а они су бољи од мене на тренинзима. Мислим да укупно гледано имају по једну или двије побједе више од мене. Али то наравно нису неки параметри који би показали нашу спремност. Пезер и Мешић, наравно, такође желе да упадну у финале и имају подједнаке шансе. По мени, ако један од нас тројице избори пласман у финале то би био огроман успјех за атлетику БиХ. Велику ствар смо већ направили јер само САД и Пољска имају по три учесника на Играма у овој дисциплини. БиХ је међу три земље у свијету".

Према његовим ријечима, нема бојазни због безбједносних проблема у Бразилу нити има страх због све учесталијих терористичких напада у свијету.

"Тероризам се сада, на жалост може десити свугдје у свијету, али не вјерујем да се тако нешто догоди на Олимпијади. И војска и полиција ће сигурно безбједоносно питање подићи на највиши ниво јер је ријеч о најважнијем спортском догађају на планети. Лично, не плашим се и не вјерујем да ће нешто ружно да се догоди у Рију".

Много се говорило у посљедње вријеме и о "зика" вирусу, али и на ту могућу опасност бх. атлетичар само "одмахује руком".

"Све су то помало неугодне ситуације, али сумњам да ће бити неких проблема. Ми смо имали прилику да добијемо вакцине, али сви смо одбили јер наводно имају посљедице. Речено нам је да комараца у Бразилу у овом периоду има много мање и не би требало да буде проблема", закључио је уз осмијех најискуснији олимпијац БиХ.

Колашинац уз мало среће може до медаље

Један од ривала на Олимпијади Хамзе Алиће биће и репрезентативац Србије Асмир Колашинац. "Мислим да би могао да освоји медаљу, ако би бацио приближно до личног рекорда. Међутим, не знам како је тренирао и колико је спреман, али вјерујем да може изненадити и уз мало среће попети се на побједничко постоље", рекао је Алић.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар