За најсмртоноснији напад терористи користили нову бомбу?!

Најсмртоноснији бомбашки напад такозвана Исламска држава извела је 3. јула у Багдаду када је страдало 292 људи.

Свијет 28.07.2016 | 14:45
За најсмртоноснији напад терористи користили нову бомбу?!
Експлозија бомбе која је била у комбију, детанација и пожари ранили су још неколико стотина људи и потпуно уништили улицу и неколико зграда у њој.

Иако истрага у вези тога напада и даље траје, разорност напада сугерише да је реч о новој тактици и бомби ИД која је дизајнирана тако да изазове још више жртава и посеје терор на једном новом нивоу, пише новинарка ББЦ Луси Дојсет.

"ИД је први пут користила нову тактику која им је помогла да прођу неопажени кроз контролне тачке. То никада пре нисмо видели и јако нас забрињава „, рекао је извор ББЦ из Ирака који је упознат с детаљима истраге.

Један део тактике већ је познат и увелико је раширен у нападима ИД у Ираку, а ради се о томе да се експлозив на место напада допреми возилом. Али, овај се напад разликује од уобичајених по начину на који је паклена направа позиционирана у комбију, а и сама бомба је имала другачији хемијски састав, који неколико ирачких стручњака назива "уникатним".

"Такву бомбу је заиста тешко направити", казао је стручњак за експлозивне направе упућен у истрагу. Он сматра да је направа развијена у граду Фалуџи у време кад је био под контролом Исламске државе. Премањеговом мишљењу, "аутори" бомбе су формулу за прављење бомбе пронашли на интернету и затим прилагодили количине хемикалија како би смањили ризик преране детонације и истовремено повећали њен смртоносни учинак.

"Навикли смо на велику ватру и пожаре као последицу напада, али хемикалије које су коришћене у овом нападу никад пре нису употребљене у Ираку. Било је то чудно, уникатно и ужасно", рекао је за ББЦ генерал Кадхим Башир Салех.

Други ирачки стручњак за безбедност, Хишам ал-Хашими, сматра да је сличан спој хемикалија у експлозиву коришћен само једном до сада, у нападу који је извела Ал-Каида 2004. године.

Остали стручњаци које је новинарка ББЦ контактирала рекли су да је топлота изазвана бомбом била "као на површини Сунца" и нагласили да експлозија није оставила видљиви центар или кратер на месту детонације. Али је изазвала секундарне пожаре који су били најсмртоноснији.

Ал-Хашими упозорава и на тактичку страну напада која је допринела великом броју жртава у истој мери као и сам експлозив. Наиме, комби је експлодирао у уској улици у време кад је она била препуна људи због локалног фестивала. Разорни ефект био је појачан и низом безбедносних пропуста, попут чињенице да ватром захваћене зграде нису имале пут за евакуацију у случају пожара.

Према више различитих процена, иницијална експлозија убила је до 30 људи, а сви остали страдали су у накнадним пожарима које је изазвала. Ватра је напросто прогутала застареле зграде пре него што су људи могли да побегну.

Начелник полиције Хабиб Деван кроз сузе је рекао новинарки ББЦ да никада није видиео такво нешто:

"Урадили смо све што смо могли, али овај напад је био свеобухватан".

Осим експлозива и локације и времена напада одабраних с намером да се изазове што више жртава, Ирачане је збунио и начин на који је комби прошао кроз безбедносне контроле. Неки сматрају да су возачи носили службене ознаке, неки сматрају да су припадници обезбеђења учествовали у нападу и пропустили комби. Једино што је сигурно јест неефикасност детектора који се користе на контролним пунктовима и које је премијер Ирака накнадно забранио.

ИЗВОРИ: ЈУТАРЊИ.ХР, ББЦ
Фото: Тањуг, архива

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ИСИЛ

28.07.2016 14:42

Ми смо свукуда и заиста цемо поразити ром и крстаске секте .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

28.07.2016 16:44

Ви сте обицне кукавице које убијају невину дјецу и зене. Ви сте гамад и треба вас истријебити.

Name

Миралем Бегић

28.07.2016 15:20

Сељак научи писат па остављај коментаре

ОДГОВОРИТЕ