Турски терориста ухапшен у Хрватској

Међународни терориста, 52-годишњи Мурат Катулај кога Турска тражи због низа терористичких акција почињених на њеном тлу ухапшен је у Костању код Омиша, гдје се одмарао са породицом.

Регион 28.07.2016 | 11:15
Турски терориста ухапшен у Хрватској
Катулај, који живи у Немачкој у Костање је дошао на одмор у суботу поподне, а хрватска полиција га је ухапсила након непуна три дана одмора које је провео са супругом и троје деце, пише Слободна Далмација.

“Дошао је у неком мерцедесу теренцу, налик на она погребна возила. Није пуно шетао по мјесту, осим што је куповао храну у трговини Студенац. С њим је два пута била и жена”, испричала је једна мјештанка.

Турчин је, иначе, изнајмио кућу с базеном, а кућа за одмор има четири звјездице. Према подацима које је ЖДО Сплит добио на темељу међународне Интерполове потјернице расписане за 52-годишњим држављанином Турске Муратом Катулајем, њега Турска тражи због судјеловања у више терористичких напада у разним дијеловима Турске у периоду од 1989. до 2001.

Сумњиче га да је био активиста терористичке организације ТИККО, која је у својим нападима убијала цивиле, војнике и полицајце.

Интерпол је за њим расписао потјерницу прије пет година.

ТИККО је скраћеница за војно крило ултраљевичарске Комунистичке партије Турске/ Марксистичко-лењинистичке (ТКП/МЛ), названој Ослободилачка војска радника и сељака Турске. Након што му буде одређен екстрадицијски притвор и након што највјероватније буде изручен Турској, с којом Хрватска има уговор о међународној правној помоћи, Мурату ће се судити у Турској гдје му прети казна доживотног затвора.

Извор: Агенције
Фото: Слободна Далмација

Коментари / 0

Оставите коментар