Љето је вријеме прељуба

Лети смо опуштенији, пријатељски настројени, више се дружимо, посећујемо културне и спортске догађаје, па повећавамо вероватноћу да паднемо у искушење да завршимо у загрљају друге особе.

Занимљивости 28.07.2016 | 08:25
Љето је вријеме прељуба
Позната изрека каже: прилика чини лопова. Многи би рекли, и прељубника. А лети, прилике вребају са свих страна. Без обзира на то што смо давно изашли из школе, и даље нас држи оно слатко узбуђење распуста које шапуће да је до 1. септембра све дозвољено. И зато, брачни терапуети саветују да будемо опрезни јер лето је време превара.

Биолошко објашњење крије се у чињеници да смо лети спремнији да пробамо нешто ново. Свака новина повећава производњу допамина што узрокује ослобађање тестостерона. Ове две хемикалије повезују се са сексом, енергијом, узбуђењем.

Социолошко објашњење лежи у кретању и сусрету са разним људима, од којих нам неко може запасти у око. Лети смо опуштенији, пријатељски настројени, више се дружимо, посећујемо културне и спортске догађаје, па повећавамо вероватноћу да паднемо у искушење. Када то спојимо са феноменом да што је више сунца, постајемо безбрижнији и мање размишљамо о последицама свог понашања, ето рецепта за потенцијалну катастрофу.

У случају припадника јачег пола, не треба пренебрегнути ни значај очигледног, а то је голотиња. Мушкарци су визуелна бића и као такви, лети на већем искушењу, што значи да ће лакше да поклекну ако се укаже прилика.

- Што је више људи пријатељски расположених и отворених за флерт, веће је тржиште жена са којима можете ћаскати, чиме се повећава шанса да мушкарац буде неверан - примећује еволуциони психолог Данијел Кругер.

Да ни жене нису наивне, показује једно британско истраживање које потврђује да је сунце афродизијак, поготово за припаднице нежнијег пола. Закључак се неће допасти ожењеним мушкарцима. Јер, кад удате жене отпутују са другарицама на одмор склоније су да варају него мушкарци у браку.

Стручњаци кажу да сумњу да партнер "шврља" буде следећи знаци: води више рачуна о себи, напрасно жели да проведе одмор са пријатељима, што му никад раније није пало на памет, одсутан је, променљивог расположења.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар