"Земунци" подметали убиства "Америма"

Српска полиција покушавала је крајем деведесетих година прошлог века, на све начине, па и проналажењем “инсајдера” да сазна устројство и дела групе “Америка”. Тако су дошли до припадника групе, под псеудонимом “Срећко”, који је 2001, у два наврата, више сати причао о овој мафијашкој организацији. Он је годину дана касније, под нерасветљеним околностима, убијен у Мађарској.

Србија 27.07.2016 | 21:44
"Земунци" подметали убиства "Америма"
У акцији “Сабља” 2003. године полиција је ухапсила тројицу чланова ове екипе - Веселина Раичевића Меду, Сашу Вујка и Милету Миљанића Мајка. Овог последњег “Срећко” је означио као главног организатора већине ликвидација на београдским улицама - Бојана Петровића, Мише Цвјетичанина, Милана Рогановића Рога, Радета Ћалдовића Ћенте, Јусуфа Булића, Зорана Шијана, али и генерала полиције Радована Стојичића Баџе, полицијских пуковника Милорада Влаховића и Драгана Симића, политичара Зорана Тодоровића Кундака...

Лидер радикала Војислав Шешељ је пре петнаестак година оптужио Јовицу Станишића да је организовао “ескадрон смрти” од групе људи који су дошли из Америке, на челу са Војом Раичевићем званим Воја Американац. Раичевић је нестао 1998. године. Верује се да је убијен, али тело никада није пронађено. Наводно, део клана после тога преузима његов рођени брат, који почиње да се свети. Иза крвавог похода остало је двадесетак лешева.

Као “део” групе “Америка” помињали су се Сретен Јоцић, Јоца Амстердам, као и Жељко Максимовић Мака. За обојицу се причало да су у сукобу са Легијом и “земунцима”. Наводно, Јоцића су истиснули из посла са дрогом, док су се Максимовића плашили толико да су покушали чак да му “наместе” убиство.

Помоћник начелника Ресора јавне безбедности МУП Србије Бошко Буха убијен је 10. јуна 2002. у 2.45 на паркингу хотела “Југославија” у Новом Београду. Истрагу су од самог почетка пратиле контроверзе - од умешаности “земунског клана” у ислеђивање осумњичених и проналажење крунског сведока Слободана Ресимића Талијана, па до оперативних индиција да је злочин починио ипак неко други и то исти ти “земунци”?!

Оперативци БИА и београдске полиције ухапсили су Николу Маљковића, као члана групе Жељка Максимовића Маке, под сумњом да је са још неколико људи убио Буху. Проглашени су за организовану криминалну групу и терористичку организацију. У “истрагу”, али и испитивање осумњичених, укључили су се и припадници “земунског клана”, предвођени Легијом.

О тортури коју су осим Максимовића, који је све време у бекству, прошли сви људи сведочи и признање самог Легије. Улемек је признао да је учествовао у испитивању Илића, тако што га је неколико пута ударио лопатом “револтиран зато што је све порицао”.

Александар Симовић, један од осуђених припадника “земунског клана” рекао је да је убиство Бухе организовао Спасојевић. Тврдио је да су извршиоци били Миле Луковић и Дејан Миленковић Багзи.

СВЕДОЧЕЊЕ ЗАШТИЋЕНОГ СВЕДОКА

Миладин Сувајџић Ђура Мутави испричао је после хапшења у “Сабљи” да сумња да је Бошка Буху убио “земунски клан”, а да је злочин потом систематски и пажљиво подметан Жељку Максимовићу Маки и његовим људима:

- Један детаљ ми је био чудан. Када је, недуго после убиства Бухе, у Шилерову дошао Паки (инспектор београдске полиције Слободан Пажин, осуђен за сарадњу са “земунским кланом” прим. аут.) рекао је Спасојевићу да је картица и даље активна. Реч је о припејд картици за мобилни телефон са које је са места убиства позиван Максимовић. То је требало да истрагу усмери ка Маки. Спасојевић се баш изнервирао када је чуо да нису бацили картицу.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар