ИФАБ: 100 промијењених фудбалских правила!

Медјународни одбор фудбалских асоцијација (ИФАБ), тела које је одговорно за правила фудбала, објавило је низ промена правила, која се од ове сезоне примењују.

Фудбал 29.07.2016 | 19:30
ИФАБ: 100 промијењених фудбалских правила!
ИФАБ је објавио скоро 100 промена правила, а многа од њих испробана су током овогодишњег Европског првенства у Француској.

Иако су ова правила објављена данас, директор Супер лиге Владимир Булатовић рекао је агенцији Бета да су домаћем такмичењу ова правила представљена на време и да се примењују у домаћим такмичењима. Он је казао да су она проследјена клубовима, уз коментаре судијске организације.

Преглед неколико најочигледнијих промена правила:

Лопта приликом почетног ударца више не мора да иде унапред. Раније је она морала да предје у половину ривала, али сада може да се креће у било ком правцу, док год се "јасно креће". Ово правило примењивано је на Еуру, пошто је сада један играч са центра изводио лопту.

Судија ће сада моћи да дели картоне играчима пре почетка утакмице. Ово правило омогућава арбитрима да кажњавају играче који се насилно понашају током загревања или у тунелу. Фудбалери сада могу бити искључени у било ком тренутку од инспекције пре утакмице, па док судија не напусти терен после меча.

Укинута је такозвана "тростркука казна", односно, играч који је направио прекршај у свом шеснаестерцу приликом шансе за гол добијао је црвени картон и суспензију, а против његовог тима је досудјиван пенал. Сада је то промењено тако да играчи који направе ненамерне фаулове у свом шеснаестерцу више неће бити искључивани, већ ће добијати жути картон. У случају, медјутим, играња руком у шеснаестерцу или очигледно намерног фаула, остаје казна од црвеног картона.

Играчи ће сада моћи да добију медицинску помоћ на терену ако су фаулирани тако да противнички играч због тог старта добије жути или црвени картон. Та лекарска помо треба да буде брза, тако да фудбалери неће морати да напуштају терен. Тиме је неутралисана ситуација да тим чији је играч тешко фаулриан остане бројчано слабији.

Играчи који на кратко напусте терен неће више морати да чекају главног судију да им прегледа копачке, већ ће то моћи да чини и помоћне судије или четврти судија.

Сада је уведена категорија "недозвољеног финтирања" током изводјења пенала. Односно, играч који шутира неће на крају залета више смети да стане, па онда да шутира. За тако нешто ће се убудуће добијати жути картони, а противнички тим ће добити индиректан ударац. Финтирање током залета и даље је дозвољено.

Правило око ремећења напада противничке екипе са клупе сада је промењено. Ова ситуација видјена је у априлу, када је члан стручног штаба Атлетико Мадрида убацио још једну лопту у терен током првенствене утакмице да би прекинуо напад ривала. Раније је због тога противнички тим добијао индиректан ударац или се вршило судијско подбацивање. Сада је то промењено тако да противнички тим добија слободан ударац или пенал.

Доње рубље сада мора бити исте боје као дрес. У случају горњег дела одеће, поткошуља мора бити исте боје као главна боја на дресу. Гаће сада морају да буду исте боје као доњи део шорца, што важи и за гарнитуре које имају поруб друге боје.

Офсајд је поново појашњен у неколико ситних детаља. Закон сада каже да је замишљена линија на половини шеснаестерца сада неутрална. Нападачки играч сада мора да има део тела (не рачунајући руке и шаке) на противничкој страни да би се рачунало да је у офсајду. Слободан ударац због офсајда од сада ће се увек изводити са места где је направљен прекршај.

Од сада се неће добијати жути картони за свако играње руком, пошто је са списка прекршаја за опомену сада уклоњено "спречавање противника да стекне посед". За играње руком сада се добија жути картон само ако "заустави или омете обећавајући напад".

Фраза да се лопта "јасно помера" сада је додата и код настављања игре. То значи да играчи више неће моћи да варају противничке одбране тако што би приликом корнера или слободних удараца неко додирнуо лопту, а онда кренуо у дриблинг. Ово је учињено у складу са обновљеним наглашавањем спортског понашања "у духу игре".

Као што је раније најављивано, судије сада могу оштрије да кажњавају понашање играча. Сада ће се добијати жути картони за притрчавање судији да се оспори одлука, уношење у лице судија и "очигледно понашање без поштовања".

Црвени картони добијаће играчи који се расправљају са судијама и користе уведљив или агресиван речник.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар