Путин побеснео: Без Руса - медаље вам мање вриједе!

Руски председник Владимир Путин изјавио је да постоје двоструки аршини и да се води политчка кампања против руских спортиста.

Остали спортови 27.07.2016 | 20:45
Путин побеснео: Без Руса - медаље вам мање вриједе!
Председник Русије Владимир Путин се разгоропадио после све већег броја руских спортиста којима је забрањено учешће на ОИ у Рио де Жанеиру, а после допинг скандала и серија казни за Русе.

Коришћење недозвољених средстава у спорту је за сваку осуду и казну. Али, ако постоје правила онда би требало да буду иста за све, зар не?

Извештај Светске антидопинг агенције (WАДА) у којем је изнета тврдња да се у Русији спроводи "систематско допинговање спортиста" и то под патронатом државе, утицао је на то да многим руским спортистима буде забрањено учешће на предстојећим Олимпијским играма у Бразилу.

Има у том извештају спортиста који се, како показује истрага, јесу допинговали, има оних који су због тога кажњени, али постоји и приличан број руских спортиста који је "колатерална штета" целе ове приче. Са правом се многи пиитају - зашто постоји забрана за спортисте који су били кажњени због допинга и ту казну су издржали? Повлачи се паралела са америчким спортистима, који јесу користили недозвољена средства, па им је ипак било дозвољено да иду на Олимпијске игре.

Има и спортиста из Русије који су добили казну "превентивно", као упозорење да им не пада на памет да икада узимају допинг.

Русија ће у Рију бити без више од 100 такмичара после одлуке светских спортских савеза.

Све ово прилично је изнервирало руског председника Владимира Путина, који је оценио да "постоје двоструки аршини" и да се "води политчка кампања против руских спортиста".

"Кратковиди политичари не могу да оставе спорт на миру, упркос томе што спаја људе и елиминише контрадикторности међу земљама. Суспензије су отишле изван законских граница и здравог разума. Један број руских спортиста неправедно је 'страдао' и против њих нема доказа", рекао је Путин на церемонији испраћања руског олимпијског тима у Кремљу.

Традиционална церемонија испраћаја олимпијаца, која укључује и молитву у цркви у Кремљу, почела је полагањем венаца на гроб Незнаном јунаку на зидинама Кремља. Руски олимпијци, њих око 150, потом су прешли преко Црвеног трга како би се састали са Путином.

Међу спортистима били су и они који неће бранити боје Русије у Рију, односно они који су суспендовани, као што су атлетичари Јелена Исинбајева и Сергеј Шубенков.

Путин је поручио да ће одсуство појединих руских спортиста ослабити предстојеће Олимпијске игре.

"Свака медаља у Рију, уз одсуство руских спортиста, вреди много мање и има лош укус. Русија неће толерисати овакве суспензије својих спортиста и правду ће потражити на правним инстанцама. Ово је отворена дискриминација".

Путин је додао да се залаже за увођење јединствених међународних стандарда за контролу допинга, као и да јавност има лак приступ свих потребних информација.

Олимпијцима се обратила и Исинбајева, двострука олимпијска шампионка.

"Идете у Рио де Жанеиро да браните част земље. Покажите свима шта сте у стању да урадите, због себе, али и због нас који остајемо код куће", рекла је она.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар