Ево зашто се десила трагедија у Србији

Метеоролог Часлав Станојевић каже да би требало покренути полицијску истрагу како се десило да на улици у граду погину две девојчице од удара грома и да ли је Хала спортова у Александровцу, поред које се то догодило, имала исправан громобран.

Србија 27.07.2016 | 07:28
Ево зашто се десила трагедија у Србији
"Да је зграда, у чујој близини се несрећа догодила, имала прописане и исправне громобране то се не би десило. Несрећа је могла бити и већа да је у истом моменту из хале изашло више људи и да је гром ударио по њима", сматра Станојевић, који је радио неколико вештачења од удара грома.

Он додаје да због тога треба спровестио полицијску истрагу против Н.Н. лица, јер је, како каже, недопустиво да у граду од грома страдају људи.



Станојевић каже да је већина зграда у Србији, укључујући и Београд, без громобрана или са проблематичним громобранима и да су проблеми почели када су због радиоактивности са зграда скинути стари громобрани, а да савремени нису постављени. Савремени громобрани, појашњава он, раде тако што својом конструкцијом наводе гром, односно електрично пражњење, на себе и на тај начин штите простор у пречнику 400 метара.

Станојевић подсећа да је пре 30 година у Београду постојало предузеће за одржавање громобрана, јер је то уређај који мора да се контролише и баждари, а да данас највероватније то нико не ради.

"Већина зграда је данас са проблематичним громобранима. Питање је сада, пошто је угашено предузеће за громобране, ко то контролише? Највероватније нико организовано не контролише громобране на зградама", каже Станојевић.

Он саветује да у случају грмљавине људи код себе не држе металне предмете или упаљене апарате попут мобилног телефона, радио апарата, затим не треба да стоје испод дрвета или уколико се налазе у аутомобилима да затворе прозоре.


Трагично настрадале девојчице

Петнаестогодишњакиње А.Б. и њена другарица И. И. настрадале су јуче од удара грома у Крушевацкој улици у Александровцу у близини Хале спортова.

У Александровцу данас Дан жалости

На територији општине Александровац данас је Дан жалости поводом погибије три младе особе протеклих дана.

Одлука о Дану жалости донета је данас на ванредној седници Општинског већа која је почела минутом ћутања поводом губитка три млада живота - Анђеле Бачевић и Иване Ивановић, које су погинуле од удара грома и Милета Обрадовића, који је страдао у саобраћајној несрећи.

На седници Већа одлучено је, такође, да се породицама настрадалих, уколико је то неопходно, додели помоћ, саопштила је општина Александровац.

У невремену које је у понедељак касно по подне погодило Александровац, од удара грома на лицу места погинула је 15-годишња девојчица, док је њена вршњакиња, с којом је била у друштву, преминула касније у крушевачкој болници од задобијених повреда.

Извор: Курир/Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Нико

27.07.2016 07:48

Туга велика !

ОДГОВОРИТЕ
Name

але

27.07.2016 21:33

И јесте

ОДГОВОРИТЕ
Name

локва

27.07.2016 23:40

Залостно опет су настрадали дјеца .рип

ОДГОВОРИТЕ