Како се заштитити од удара грома?

Сваке године, приближно 1.000 људи у свијету убије удар грома, подаци су Државног метеоролошкоог завода САД-а. Ризик је значајно већи током љетних мјесеци, када су чешће и олује праћене грмљавином и када се више људи налази на плажама, у планинама или на спортским и голф теренима.

Република Српска 26.07.2016 | 18:54
Како се заштитити од удара грома?
У БиХ "традиционално" је најопаснији почетак августа, за вријеме Илиндана или Алиђун ("до подне Илија од подне Алија") познатог и као Илија Громовник.

Сезона грмљавине у БиХ почиње од априла и траје до новембра, а врло ријетко се појављује зими ("Гром удари на Светога Саву, усред зиме кад му вријеме није").

Најбољу заштиту од грома пружају грађевине с правилно изведеном громобранском заштитом, аутомобили с металном каросеријом, кабине грађевинских машина, стамбене приколице и аутокуће те кабине жичара. Када се спрема невријеме, треба чим прије потражити прикладни заклон.

Сви људи на отвореном простору, без обзира да ли пјешаће или су на бициклу, мотору или аутомобилу с дигнутим кровом, налазе се у опасности да их удари гром.

Знакови да се припрема невријеме су слиједећи:

- Појављују се тамни купасти облаци.

- Долази до јаких удара вјетра.

- Почиње грмити и сијевати. Ако чујете грмљавину, значи да сте довољно близу да вас удари гром.

- Ако се осјети пуцкетање, а коса почиње костријешити, или ако се може видјети плава аруеола око објеката, ради се о електричној активности. Одмах напустити то подручје, а ако је то немогуће, треба чучнути, спустити главу и рукама покрити уши како би се спријечиле озљеде бубњића.

Уколико вас невријеме изненади на отвореном, одмах потражите чврсто склониште, а ако га нема, настојте избјегавати највише дијелове брда или планине, избјегавајте отворена поља – просторе, плаже и купање у води. Избјегавајте мјеста близу усамљених стабала, електричних и телефонских стубова.

У затвореном аутомобилу сте сигурни: затворите прозоре, не излазите ван и не додирујте металне предмете у аутомобилу. Причекајте најмање 15 минута послије грмљавине како бисте изашли из аутомобила. Одмакните се од металних ограда и мрежа, током олује избјегавајте ношење металних предмета.

Мјеста која нуде заштиту су пећине, јаме или усјеци, и сл., али не и плитке јаме мокрих стијена. Немојте се наслањати на стијене.

Заштиту немојте тражити у већим скупинама људи.

Најбољи положај је чучећи, нагните се према напријед стављајући руке око кољена, ноге држите што је могуће више скупа. У том положају смањује се тјелесна висина и мањом површином тијела додирује тло.

Уколико не можете другачије, сједите тако да су вам ноге што ближе тијелу. Ни у ком случају немојте залијегати.

У шуми, гдје су дрва једнаке висине је мања опасност од удара грома. Ипак одмакните се од стршећих стабала и руба шуме.

Чучните и удаљите се барем 3 метра од дебелих стабала. Боље је да се сквасите, него да тражите заштиту под ниским и густим грмовима.

Како се понашати за вријеме невремена у затвореном простору?

Уколико је грађевина опремљена громобраном, који је израђен у складу с важећим прописима, не постоји опасност за људе и опрему која се налази у грађевини за вријеме невремена.

Ипак, избјегавајте задржавање покрај прозора, отворених врата, металних стубова и предмета као што су славине, утичнице и електрични прекидачи, не користите телефон и мобител током олује.

Код већине старијих грађевина или у грађевинама гдје не постоји громобранска инсталација или је потребна санација исте, ту вриједе сљедећа правила:

- Избјегавати додир са свим металним дијеловима који су повезани с вањским дијелом зграде: електрична, плинска, телефонска, водоводна, антенска инсталација, инсталација централног гријања.

- Не користити фиксни телефон и мобител.

- Извући електричне и антенске односно модемске утичнице из скупљих електричних апарата као што су: телевизор, радио, рачунало, принтер, фаx.

- Не туширати се, односно не купати се у кади, не прати рубље или посуђе.

- У каменим и дрвеним кућама, које немају громобранску заштиту, најсигурније мјесто је средина куће и то у чучећем положају.

- Одмакнути се од металних дијелова ограде.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Муња

26.07.2016 18:14

Само се забиј у коприве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

27.07.2016 14:21

Голом гузицом