Брат терориста, а он иде на Олимпијске игре!

Један брат је успешни спориста и представљаће Белгију на Олимпијским играма у Бразилу. А други брат је терориста који се разнео на бриселском аеродрому!

Остали спортови 30.07.2016 | 16:45
Брат терориста, а он иде на Олимпијске игре!
Живот, заиста, уме да напише невероватне романе.

Два брата на две стране живота. Један је успешни спортиста, који ће ускоро бранити боје Белгије на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру. А други брат... други брат је терориста, који на души носи животе најмање 200 људи!

Мурад Лашрауи је теквондиста, а његов брат Нажим је убица. Тачније, био је убица. Радио је као чистач у Европском парламенту, а касније и на аеродрому у Бриселу где је са саучесницима извршио страшан терористички напад 22. марта 2016. године (на аеродрому у метро станици укупно је погинула 31 особа). Осумњичен је и за напад на Париз када је убијено 165 људи.

Белгијски "Шпигл" је са Мурадом објавио интервју уочи одласка за Олимпијске игре. Док прича све делује у реду, али чим чује име свог брата узнемири се. Њих двојица су одрасли у насељу Шербек. Отац им је пореклом из Марока и није желео да му синове одгаја улица, већ их је уписао на теквондо. Мурад се потпуно пронашао у томе.

"Спорт ме је формирао. Увек си морао да будеш тачан на тренинзима, да поштујеш обавезе, правила... То је временом постало део мог живота", каже Мурад, који је почео да се такмичи када је имао 14 година.

Његов четири године старији брат Нажим почео је полако да одустаје од спорта. Одлазио је све чешће у џамију у северном делу Брисела. Престао је да се рукује са женама... Нажим је 2011. године уписао студије електромеханике, што је данас Мурадов главни предмет на факултету.

Радио је као чистач у Европском парламенту, а касније је нашао привремени посао на аеродрому на којем ће неколико година касније извести ужасан напад. Док је његов брат путовао по свету на турнире, Нажим је упознао регрутера милитантне групе у Сиријии одлучио је да оде у рат. У авион се укрцао 17. фебруара 2013. године - дестинација турска Анталија. Дан касније позвао је породицу са сиријског броја и обавестио их о томе где се налази и шта намерава да ради. Отац је одмах обавестио полицију.

Нажим је у Сирији приступио групи која се борила северно од града Алепа. У почетку је био на првим борбеним линијама екстремистичке, крвожедне Исламске државе, а онда је премештен на посао чувара талаца.

Део спасених талаца испричао је како је био мање окрутан од осталих, али да не би, причају, одуговлачио ни тренутак да је добио наређење да их побије. Нажим се једном приликом огласио из Сирије написавши на Тwиттеру како су "муслимани суочени са тоталним ратом".

За њим је издата потерница марта 2014. године.

"Пробао сам да га пронађем, али га више није било на Фацебоок-у. Он би се повремено јављао оцу, увек са другог броја", присећа се Мурад.

НАПАД У БРИСЕЛУ

Када се догодио напад у Бриселу, на аеродрому Завентем, Мурад је био у лабораторији факултета који похађа. Колега му је на телефону показао вест: "Ванредне вести - екслозија на аеродрому Завентем!".

Прочитао је вест и као и сви био ужаснут. Али, најгоре је тек следило... Појављивале су се информације једна за другом, а онда... Медији су објавили фотографију једног од починилаца терористичког напада. Испод фотографије је писало име Мурадовог старијег брата - Нажима.

"Хеј, Мурад, да није ово неки твој рођак?", у шали га је питао један колега.

Чим је упитан о овоме, Мурад се узнемирио, замуцкивао...

"Када би ми се раније у животу догађало, сваки пут бих то успео да потиснем и заборавим. Али, ово је другачије. Незамисливо ми је да је мој брат могао нешто тако да уради", каже Мурад.

Одмах после терористичког напада, Мурад је одржао конференцију за новинаре на којој је рекао да осуђује злочин, да не може да верује да је његов брат био способан да тако нешто уради, да је то страшно, да он, наравно, нема никакве везе са тим...

Али, можете и да замислите како су га гледали од тог кобног дана...

Онај који је био стално уз њега и постао му и више од тренера био је Леонардо Гамблух. Постао му је заштитник, психолог...

"Мораш да знаш да нико не бира брата, а друго да мораш да се вратиш на тренинг што је пре могуће", биле су речи Мурадовог тренера.

Прошло је пет дана од напада, а Мурад је поново био у гимнастичкој сали и вежбао. Наставио је припреме за Европско првенство.

Осим борби са ривалима на татамију, морао је да води још једну битку. Много тежу. Морао је свима да објашњава да он није убица, да није терориста... Осећао је да га људи и колеге са факултета избегавају, да га гледају испод ока.

ПОНОВНИ СУСРЕТ БРАЋЕ

Пре годину дана Нажим се вратио у Белгију са задатком Исламске државе да убије што више људи. Прошао је био и обуку за израду ручних бомби. Његов ДНК је пронађен на бомбама којима су изведени напади на ноћни клуб Батаклан у Паризу и (неуспели) напад на фудбалски стадион. У Белгији је израђивао бомбе и планирао је напад на станицу метроа и аеродром.

Нажимов стан у Бриселу био је на само пар стотина метара удаљен од факултета његовог брата.

Мурад је у интервју рекао да је брата последњи пут видео 2013. године, дакле оне године када је овај отишао у Сирију, али потом је ухваћен у лажи.

Новинар "Шпигела" га је питао да ли је знао да му брат поново живи у Бриселу.

"Не", одговорио је Мурад.

"Брат вам је живео у истом делу града, на пар стотина метара од вас, а ви то нисте знали. Нисте га ни случајно срели на улици?", наставио је новинар.

Мурад се код тог питања готово заплакао и индиректно признао:

"Чак и да се сретнете, не можете увек знати шта друга особа смера".

Када путује авионом и мора да оде на аеродром, труди се да не гледа у правцу у којем се догодила експлозија, као и да то потисне. Најбољи "лек" за оно што осећа, за ту тескобу јесте успех на спортском плану.

Само осам недеља након што је његов брат направио ужасни злочин, Мурад је постао првак Европе у својој категорији у теквондоу. 

Каже да је много размишљао о томе шта је његов брат урадио и многа питања за њега остаће мистерија. Мучило га је и питање - да ли сме да плаче за братом, човеком који је нанео толико патње другима, али је свеједно његов старији брат.

"Признајем, туговао сам за Нажимом и још то нисам преболео. Нисам љут на Нажима. То што је учинио је страшно, али љутим се на људе који су га на то навели, који су га завели, индоктринирати", каже он и додаје да ће наставити да га воли као брата, али и да ће га мрзети као убицу.

"Још нисам сигуран може ли то да ми успе", каже Мурад, белгијски олимпијац у теквондоу.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар