Поред атлетичара, најмање осам Руса не учествује у Рију!

Најмање осам руских спортиста неће учествовати на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру следећег месеца у складу са новим правилима МОК.

Остали спортови 26.07.2016 | 15:45
Поред атлетичара, најмање осам Руса не учествује у Рију!
Међународни олимпијски комитет не дозвољава да спортисти који су већ били допинговани учествују на Играма, објавила је агенција Асошијетед прес (АП).

Председник Олимпијског комитета Русије Александар Жуков рекао је да би само осам руских спортиста могло бити угрожено, али после састанка тог комитета навео да би тај број могао бити и већи.

"Мислим да ћемо ускоро имати тачне информације. Ја сам рекао осам, али јасно је да је тај број већи", рекао је Жуков.

Жуков није рекао о којим спортистима се ради, али се претпоставља да ће пливачи, бициклисти и дизачи тегова бити најугроженији.

Међународни олимпијски комитет је јуче одлучио да неће суспендовати руске спортисте са Игара у Рију због навода о допингу, односно да одлуку о евентуалној суспензији препусти појединачним спортским савезима.

МОК је најавио и нове критеријуме.

Правила забрањују Русији да пошаље било ког спортисту у Рио који је раније био суспендован због допинга. Спортски савез може да одбије Русе ако нису прошли одговарајућу допинг контролу, а анализе које су рађене у Русији неће бити прихваћене због сумње да нису изнели тачне резултате.

Слично правилима МОК-а је такозвано Осака правило, које забрањује такмичење на следећим Олимпијским играма свим спортистима који су били допинговани. То правило је проглашено неважећим према Суду за спортску арбитражу.

Жуков је рекао да је последње правило МОК-а прекршило "правило једнакости", јер се односи само на Русију.

Руски атлетичари неће учествовати на Олимпијским играма, а ту одлуку је потврдио ЦАС.

Церемонија отварања Олипмијских игара у се ближи, а јос 27. спортских савеза треба да се изјасни о одлуци да ли руски спортисти треба да иду на овај турнир.

Стрељачки савез Русије данас је саопштио да је одобрено учешће за три руска стрелца након што је утвђено да немају везе са допингом.

Међународни стрељачки савез је саопштио да је задовољан што три руске такмичарке учествују на играма после многобројних тестирања и што нису допинговане, а оне су Тијана Дашидорзијева, Ксенија Перова и Ина Степанова.

Међународни тениска федерације је у недељу навела да очекује ће осам руских тенисера, који су више пута тестирани, учествовати на Играма.

Постоји могућност да руски бициклиста Илнур Закарин, који је освојио етапу на Тур де Франсу која је завршена у недељу, не оде на Олимпијске игре зато јер је 2009. године служио казну од две године када је био позитиван на допинг тест.

Међународна џудо федерација, чији је почасни гост председник Русије Владимир Путин, навела је да је тестирано 389 спортиста из 136. земаља који ће се такмичити у Рију, али није прецизирала да је међу тестиранима и 11 Руса.

Русија шаље и 11 боксера у Рио, укључујући и светске шампионе Виталија Дунајцева и Евгенија Тишченка.

Међународна боксерска федерација рекла је да је прегледала и анализирала све допинг извештаје везане за руске боксере који су се квалификовали за Рио, а информације о "подобности" тих спортиста послаће МОК-у када за то дође време.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар