Анализа: Погба, Игуаин и богато друштво...!

Милиони лете на све стране, трансфери као никада пре! Невероватни фудбалски трансфери дешавају се овог лета или су у најави, а количине новца које се притом троше премашују и најлуђа очекивања.

Фудбал 26.07.2016 | 23:45
Анализа: Погба, Игуаин и богато друштво...!
Понуда Манчестер јунајтеда од скоро 130 милиона евра за Пола Погбусвакако је највећа не само 2016, већ у историји фудбала. Досадашњи рекорд од стотину милиона евра држи трансфер Герета Бејла из Тотенхема у Реал Мадрид 2013. године, но он би лако могао да буде и оборен, а онда и у неколико наврата надмашен.

Погбина селидба из Јувентуса у клуб који га се раније одрекао још није готова ствар. Али, толико је најава да ће се то баш овог лета десити, да је и сама прича о 130 милиона евра покренула лавину питања. Прво је: одакле толики новац?

Манчестер јунајтед с њим нема проблема. Ако се по страни оставе бројне позајмице газда, браће Глејзер, који су у претходних десет година више од милијарду долара дали само на камате поменутих кредита. Али, једно је Јунајтед, један од највећих клубова на свету. Шта је са осталима?

Па, и остали великани баш троше овог лета. Баш. Јувентус је издвојио 94,7 милиона евра за довођење најбољег стрелца Серије А, Гонзала Игуаина. И то само за трансфер, како би испунио износ предвиђен клаузулом у његовом досадашњем угорову са Наполијем.

А док Напуљ бесни због "издајника", а то је са правом посебна, прича за себе, тај исти Игуаин ће у свом новом клубу зарађивати 7,5 милиона евра годишње.

Права лудница на Острву влада за Ријадом Марезом, момком ког прошлог лета Фенербахче није хтео да прими код себе јер се радовао договору са Ливерпулом око позајмице Лазара Марковића. А Марез, који је заблистао у сензационалном Лестеровом походу на премијерлигашку титулу, сада вреди око 50 милиона евра и за његово довођење се боре, пре свих, Арсенал иЧелси.

Погба, Марез, Јунајтед, лондонски ривали... То све указује колика је фудбалска моћ новца од продатих ТВ права за Премијер лигу, због које је издвојено нестварних девет милијарди евра. Али, активно је итекако и тржиште у Италији, у Немачкој се уопште не одричу асова који тамо стасавају и блистају, а и у Шпанији Реал и Барса настављају своју мегаломанску трку.

У игри су, међутим, сада и Кинези. Њихове баснословне понуде ретко ко одбија, па је тако Бразилац Хулк, коме се предвиђала сјајна каријера у елитном европском клубу, прво отишао у Зенит, а сада из Санкт Петербурга за чак 55 милиона евра прешао у Шангај. И не само прешао: тамо ће зарађивати 20 милиона евра годишње.

Милиони лете на све стране у европском и светском фудбалу. Написасмо вам пре неки дан, један Вотфорд је одбио да узме 30 милиона евра за Троја Динија, момка за ког можда нисте ни чули. Арсенал је платио 45 милиона Менхенгладбаху за Гранита Џаку. Зато оних 130 милиона евра за Погбу и није таква "ненормалност" као што би неки помислили, баш као што полако већ може да се сматра и за скоро 100 милиона уложених у Игуаина.

Улазнице више нису као што су неке биле, а расте и ТВ гледаност, тиме и новац од продаје ТВ права. Додате тиме и богате људе који у фудбалу виде и страст и начин за додатну зараду, па купе клуб и направе ршум у том региону, и... добијете вртоглаве бројке које почињу да надмашују све спортске приче. Било би добро да, ипак, фудбал остане у првом плану. Новац, ионако, има неке важније битке да бије.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар