ФСС улаже милиона евра у стадион Црвене Звезде!

Фудбалски савез Србије пријавио је стадион Црвене звезде "Рајко Митић" за почетак квалификације за Светско првенство 2018. у Русији и меч са Ирском у септембру.

Фудбал 27.07.2016 | 15:30
ФСС улаже милиона евра у стадион Црвене Звезде!
С обзиром на стадње наших стадиона, а високе захтеве УЕФА, ФСС је морао да уложи око милиона евра у санацију одређених делова, преносе "Вечерње новости".

Инспектор УЕФА за инфраструктуру обишао је стадионе у Београду (и Партизанов), нотирао и изложио све примедбе, јер у прописима ФИФА за квалификације стоји да стадион мора да припада категорији 4 или најмање категорији 3 уколико не постоји у земљи стадион са највишим стандардима.

"Шеф одељења за УЕФА за питање стадиона обишао је стадионе Црвене звезде и Партизана и установио низ недостатака које морамо под хитно да отклонимо. Приоритет је постављање електронских капија - бројача на свим улазима на стадионе, како би се у сваком тренутку знало колико је људи на трибинама. Такође, уочени су недостаци око хигијене у тоалетима, па и недостатак већег броја камера унутар стадиона и на прилазима стадионима", рекао је генерални секретар ФСС Небојша Ивковић, који је такође члан УЕФА тима за контролу стадиона широм Европе.

На стадиону Звезде постављене су столице на јужној трибини како би се испоштовало правило УЕФА "колико столица, толико људи на стадиону". Прекречени су мурали у тунелу, префарбане пароле унутар стадиона, "шминкани" су тоалети. Потребно је да се поставе "крстасти чешљеви" на улазима и бројачи гледалаца, али у висини од преко два метра, да се направе простори за "микс зону" и ТВ студија на терену, да се обезбеде места у висини шеснаестераца и по средини за камере, да се унапреди технологија у Медија центру.

Иако је то све "ситна шминка", улагања су вредна око милион евра, а рецимо, само укључење грејача кошта 400.000 евра. Звезда је уз помоћ Савеза поставила нове сијалице на рефлекторима који сад дају осветљење од скоро 2.000 лукса, што је више од потребног, поставила је са “Телекомом” нове оптичке каблове и увела "wи-фи" интернет великог протока. "Рајко Митић" (капацитет 55.538) је стадион категорије 3, али је и један објекат старијег типа изграђен 1963. године са атлетском стазом. Звезда је последње веће улагање имала 2008. године кад је поставила нови терен и грејаче, који, нажалост, никад нису укључени.

Чувени "Стадион ЈНА", сада званично "Партизан" (32.710 места) био је послератни понос Југославије (изграђен 1949), али је до сада неколико пута само "шминкан". Црно-бели су га унапређивали у три наврата 2010, 2014. и 2015. године (ФСС променио комплетну траву због квалификација), али је генерално "зрео" за озбиљан ремонт. У Партизану су пре 15 година имали идејни пројекат за изградњу новог стадиона на истом месту, али он није заживео. У Хумској 1 су упркос игрању у Лиги шампиона и даље проблем: квадратура свлачионица, тоалети, улаз за новинаре преко источне трибине, недостатак тоалета у ложи на "истоку", кровна конструкција, снага рефлектора итд.

ФСС је у обавези да четири месеца пре сваког меча квалификација за СП у Русији достави Комисији за инфраструктуру стадиона УЕФА прецизне гаранције да је испунио сваки услов.

Категорија 3:
* 20 квадратних за судијску свлачионицу
* 100 места на ВИП паркингу
* 4.500 места (минимум) за гледаоце
* 250 места (минимум) за ВИП званице
* 50 квадрата (минимум) за госте у ВИП просторији
* 100 квадрата за 50 новинара у прес центру
* 15 места за фотографе
* 50 места у прес-ложи за новинаре са 25 столова
* 5 коментаторских позиција
* 2 ТВ студија
* 50 места за новинаре у сали за конференције

Категорија 4:
* 20 квадрата за судијску свлачионицу
* 150 места на ВИП паркингу
* 8.000 места (минимум) за гледаоце
* 500 места минимум за ВИП званице
* 100 квадрата (минимум) за госте у ВИП просторији
* 200 квадрата за 75 новинара у прес центру
* 25 места за фотографе
* 100 места у прес ложи за новинаре са 50 столова
* 25 коментаторских позиција
* 2 ТВ студија, један са погледом на терен
* 75 места за новинаре у сали за конференције

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар