Много факултета лошег квалитета у Српској

Професор др Петар Кунић о високом образовању у Српској: Приватни универзитети се отварају као профитабилна предузећа. Универзитети не смеју бити израз спреге моћника и појединаца који би лаку зараду.

Република Српска 24.07.2016 | 16:30
Много факултета лошег квалитета у Српској
У јавном дискурсу, посебно у интелектуалној и стручној јавности Републике Српске, приватни универзитети, односно факултети нису задобили легитимитет. У суштини, критике се своде на слаб квалитет знања које студенти стичу на овим високошколским установама.

По многима разлог треба тражити у недостатку квалитетног наставног особља. У већини случајева наставу изводе наставници у својству спољних сарадника који често немају адекватна наставно-научна звања нити професионалну наставну каријеру. Предлог за њихов избор подносе комисије често некомпетентног састава, јер је не чине чланови из уже области за коју се кандидат бира, што се посебно односи на област права.

Наравно да се у јавности повлаче и други разлози који се разазнају као слабости у функционисању ових установа, као што је недостатак адекватно утврђеног критерија за проверу знања студената.

Све у свему, са становишта општег интереса, имајући у виду изузетан значај појединих студијских програма за друштвену заједницу, оправдано се у јавној расправи о Закону о високом образовању захтева изостављање могућности оснивања приватних универзитета у области медицинских, правних и педагошких наука.

Виртуелно објашњење одређених групација (министара и посланика у Народној скупштини Републике Српске, за које се не искључује сувласнички однос у одређеним универзитетима), да би издвајање одређених студијских програма као више важнијих значило провођење дискриминације и угрожавање људских права, што је, како истичу, у супротности са Уставом Републике Српске, свакако представља класичан вид манипулације и велико незнање, уз непостојање осећаја кривице. Република засигурно има регулаторно право да уређује високо образовање према општем интересу, интересу заједнице у целини, и да осигура његову заштиту.

Ако држава процењује да ће боље и квалитетније обављати образовање у одређеним областима уз ограничено деловање тржишних начела у њиховом обављању, онда то задржава у свом домену. У противном, ако одређени субјекти (приватна лица) обављају делатност у области образовања ради стицања добити, онда се ради о трговачким друштвима.

Дозволу за рад добили су седам приватних универзитета (сваки универзитет у свом саставу има пет факултета) и два државна универзитета, уз десетине високих школа, што свакако није мали број приватних високошколских институција, с обзиром на број становника, тако да Република Српска има далеко највећи број приватних универзитета у окружењу, иако нема довољно квалитетног професорског потенцијала ни за државне универзитете, а камоли за још 35 приватних факултета и већи број високих школа.

Стога се може рећи да је стање у високом образовању алармантно забрињавајуће, да постоји експанзија високог образовања ниског квалитета (како рече председник САНУ проф. др Владимир Костић). Уместо да се приђе сређивању стања на државним универзитетима и селективном приступу (уз пооштравање законских одредаба) отварању приватних универзитета, пришло се отварању приватних факултета као профитабилних предузећа у готово свим областима, што је апсурд.

Апстрахована је чињеница да универзитети нису профитабилне институције (што је законска одредба), те да су они део интелектуалне, духовне и материјалне културе човека и свих људи заједно, као и резултат вишедеценијске еволуције и погодног цивилизацијског амбијента, а не израз интересне спреге између моћника у политичкој власти и појединаца који хоће брзу и лаку зараду.

Извор: Новости

Коментари / 86

Оставите коментар
Name

АЦО В .

24.07.2016 14:35

Контактирас Раденка Ђурицу,платис и заврсис факултет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јбт Тито

24.07.2016 15:20

Комуњаро распала. Ниједан од тих нисам завршио. А могу да предајем на свим факултетима моје струке. А приватни сам завршио. И знам далеко више него студенти било којег државног факултета у Србији, а који се баве овим чиме се ја бавим. А о Српској да не говоримо.

Name

Инфо

24.07.2016 15:39

Кад спомену Апеирон, погледај резултате са такмичења ученика из информатике, већини ученика који су стижу до републичког и државног нивоа такмичења предају професори који су студирали баш на Апеирону, толико о неквалитетном образовању на приватним факултетима, а знам неке са државног који не знају одштампати обични документ..

Name

инфо

24.07.2016 16:04

није вам сво знање у информатици. Додуше, то вам је главни предмет, али површан.

Name

Сејменовиц ј

24.07.2016 16:07

Ама људи приватни факултети су добри, да ви видите ста се ради на дрзавним факултетима то је хаос.

Name

титов дипл.инж

24.07.2016 14:46

Не знају таблицу множења до 100 и правопис, а имају исти статус као и државни, само уђу у странку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ај не сери

24.07.2016 15:02

К**** ти знаш. Сви престижни факултети у свету су привати. Само ви овде запели. Неко дрмао кавез. Ускоро ћеш код Тита, вероватно. Немој да паламудиш омладини.

Name

тито

24.07.2016 15:10

ти што лајеш си са приватног; синергија, аперион,Павловић и сл. Ти си узалуд тамо био, не студирао, где си изгубио вријеме и паре!

Name

ДартхИнВадер

24.07.2016 15:32

Титов дипл. инжињеру, немој ме погрешно схватити, али то своје инжињерство окачи мачку о реп. Потписао си се са титулом, што говори да си комплексаш. На западу са том твојом дипломом можеш чистити улице. Вјерујем да не знаш ни рачунар укључити.

Name

Титови пионири

24.07.2016 15:38

Време је да умрете. Показали сте "знање". Доста је било вас, време је да дође напредна генерација. И поведите све такве код Тита. Предајте штафету, поганите све чега се дохватите.

Name

Ре, Титови пионири

24.07.2016 17:05

Стафету цемо предати и то је природно. Али теби и теби слицнима не сигурно. Теби и таквима мозе стапина па цувај овце, таман за толико си образован. И то нецес знати да радис како ваља јер је и то цасан посао. И то треба знати. Испијат цес кафе и воду по кафицима, увлацити се безобразнијима од себе и то све док тата мозе да да коју маркицу. А после паметни...Твоје занимање са толико знања колико си стекао мозе звати само дипл.увлакац. Са другим нецес да презивис

Name

Тралала

24.07.2016 17:16

На сваку позицију сам примљен искључиво заслугом. А зна се како сте ви долазили до позиције. Партијска књижица. И сад дајете себи за право да коментаришете. Народ је неписмен, а ви заљубљеници у Тита сте годинама "учили" нове генерације. Од школа, преко дупе-увлачења. И у праву сте, донекле. Јесу неписмени и глупи, али то је због вас и вама сличних. Стога, изволите. Чекамо да предате штафету, али не нама, већ другу Титу, нисте разумели. (Глупи сте, драги титоисти) Алудирао сам на то да ћете на "вечну стражу", па тамо да предате штафету.

Name

РадикалНО

24.07.2016 18:02

Ало људи шта сте запјенили. Какве везе има бравар Тито са факултетима. Чињеница је да је школство у бившој Југи било на свјетском нивоу. Ови садашњи факултети су пи*кин дим од факултета. Платиш па се прошеташ кроз факултет. Да га видим ко са овдашњих факултета миже отићи вани и да буде признат. Колико су стручни показују кроз политику кроз коју су све уништили. Знам хармуникаша који се у двадест и некој дохватио Пала и студија економије. За само неколико година је магистрирао а већ спрема и докторат. А разломци су му највећи проблем.

Name

За Ај не сери

24.07.2016 22:41

Овај сто се сматра Титовим инзењером је све рекао исправно.

Name

титовац

24.07.2016 14:59

Ови са приватних све оцене 9 и 10, а ја сам у СФРЈ и моје колеге добијали оцјене 6, 7, 8, а они изузетни 8 и 9. И данас знам боље географију, историју, правопис, математику, хемију, физику од ових са приватног, чак и са државног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титовац

24.07.2016 15:37

Мало кобас блајваторе, хуе, хуе.

Name

РадикалНО

24.07.2016 15:05

Све факултетске дипломе у Српској од '91. па на овамо поништити. Тзв. факултете позатварати и забранити отварање. Ко има знање нека изволи на Београдски универзитет. Ови што су у Српској дипломирали ни вола у ду*пе не знају убости. Прије двадесетак година на Палама пасли магарци а сад имају универзитет. Спрдачина од образовања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лагано га

24.07.2016 17:21

Откуд теби правода генерализујес и осудјујес постено стецене дипломе. Да те знам исјекао би ти језик на пар комадица

Name

Анонимус

24.07.2016 15:10

Критеријум на садашјим факултетима је нижи него прије рата у средњим школама. Универзитети Пале, Фоча, Соколац... смијурија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

проф др.

24.07.2016 15:18

проф.др. који предају на приватним су углавном накуповали титуле, а добар гимназијалац има боље знање од њих, јер их доста познајем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марина

24.07.2016 15:49

Е у праву сте Све ПРИВАТНЕ ТРЕБА УКИНУТИ

Name

ЕЕЕЕЕ полако

24.07.2016 16:55

Не вредјајте гимназијалце. Драги моји не зове се она дзаба краљица скола. А ови јадови са купљеним дипломама? Ја себи не би дозволио да будем прозиван када год некоме падне на памет. Али ста да се ради, образ под гузу и професор на приватном факултету. А само је један цовек јавно дигао глас и то озбиљно. Мислим да је нацелник за просвету у дисрикту, свака му цаст а нас нека је стид сто га нисмо подрзали.

Name

академик

24.07.2016 15:27

Прије рата на факултетима су предавали свјетски угледни академици, проф. др. а асистенти су осталали најбољи студенти, а проф. је могао постати тек након 10-20 година асистирања, а данас купи титулу и одмах проф. на приватном и производи ове неписмене дегенерике са дипломама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

24.07.2016 17:11

Ето академиче колико знаш кад из др стављаш тачку. Јадна је та твоја диплома, ако је уопште и имаш.

Name

ре неко

24.07.2016 17:47

Твоја диплома је јадна, ако је имаш, а је је имам од 1978. г. са тачно 23, год, старости и од тада радим као дипл.инж.

Name

Лингуа мендум

25.07.2016 09:13

"Неко", да ли це ставити тацку иза скраценице или неце ствар је лицног избора односно стила. Допустам да ти се његов стил не допада али то није пресудно за сустину његовог коментара. Сто се тице његовог коментара, ако мене питас, све је у праву.

Name

Неко

25.07.2016 20:31

*академик: Наравно да имам и то 15-так година успјешно. Сад да ли је јадна или не није у твом домену да доносиш суд. *Лингуа мендум: Ја се богам и не слажем. Нико се не може назвати неписменим дегенерицимам ма какву диплому имао и кад је стекао. Свачије се кад тада види кроз рад и то је за мене довољна казна/награда. За мене је диплома обичан папир као и сваки други папир (говорим у пренесеном облику).

Name

кардељ

24.07.2016 15:47

Ови приватни што су нервозни кад споменеш Тита. Питајте очеве, дједове како је било за време Тита. Сад немате посла а имате по 30 год. а ја сам са 30 имао факс, одслужену ЈНА, 6 год. стажа. Шта ће бити са вашом пензијом? Нећете је дочекати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титоисти цркните

24.07.2016 15:51

Добро се зна како је било. Успут, мање од 30, радим, за пензију ме заболе. До тад ћу, као и други интелигентни, с приватних, да владам вашом стоком пионирском, која се у Тита куне, а од Тита им остали само дугови, које је банда комунистичка оставила. :*

Name

Деxтер

24.07.2016 15:58

Е па господине васа генерација је и направила ово стање како је сад , кад вам је толико Тито био добар сто се нисте борили за његове идеале јебени хипици једва сте цекали да се докопате орузија.

Name

ЦКСКЈ

24.07.2016 16:01

шта ће остати иза Додика? Враћење кредита, или одузимање природних богатстава, а ви што мрзите прошлост, биће те робови, као данас радици у РС. Пре рата СФРЈ је била дужна 22 милиЈарде долара, а сада сама РС дугује око 6 милијарди евра, што ће враћати ови анти комунисти.

Name

Југа

24.07.2016 16:20

Камате...

Name

марија

24.07.2016 15:54

Све приватне укинути и те такозване дипломе понистити.Глуме да су образовни а знање им је на нивоу основне и средње сколе

ОДГОВОРИТЕ
Name

В. С. Караџић

24.07.2016 16:00

МАРА И ГОВЕДАРИ Јеб'ла Мара девет говедара, А сад Мару јеб'ли говедари, Исте Мара иглу и конаца Да сасије пи*ку од ку*аца. 42. ОПЕТ МАРА И ГОВЕДАРИ' Јеб'ла Мара девет говедара, А кад стасе Мару говедари, Исте Мара иглу и конаца Да засије пи*ку од ку*аца.

Name

Ре

24.07.2016 17:05

И тебе Марија у дрзавну слузбу тако паметну

Name

Деxтер

24.07.2016 16:04

Аха знаци дрзавни је добар само за то сто је дрзавни , наравно а та иста дрзава је акредитовала приватне факултете.А то сто има X професора који предају и на дрзавном и на приватном ником ниста . А то сто це углавном без јаке везе углавном остати незапослени и са једног и садругог факултета и то ником ниста.Поред 1000 битних проблема битније је да се расправља ко је који фаx заврсио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

24.07.2016 16:07

ШТА ОВАЈ БИВШИ УЧИТЕЉ КУНИЋ ПРИЧА - ПА КОД ЊЕГОВИХ ДИПЛОМА ЈЕ СВЕ БИЛО СУМЊИВО ОД КАДА ЈЕ "НАГУЛИО" ИЗ ЗАГРЕБА ЈОШ 1991.ГОДИНЕ... А ОНДА МАЛО ПОЛИТИКА - ПДП, ПА МАЛО МИНИСТАР, ПА "СВАЂА СА ИВАНИЋЕМ И ДАНАС ГЛУМИ "АКАДЕМИКА"... ДАКЛЕ САМО ОН НЕ ТРЕБА НИШТА ЈАВНО ДА ИЗЈАВЉУЈЕ, ДАВНО ЈЕ ПРОЧИТАН ОД ПДП-а, ПА ДО ДНС-а !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

24.07.2016 18:13

Како те није срамота ти си своим повратком из Загреба унистио све дрзавне факултете,ми твоји студенти се стидимо тебе и оног твог министра из ДНСа.Ти си задњи који трба да даје коментаре,тебе интересују само паре.

Name

Студент

24.07.2016 16:09

Све је то у реду мој професоре, али једно велико АЛИ !!! Много је овдје истине и истине, али шта сте ви професоре са својом професионалном каријером урадили да ово поправите ? ? ? (професоре сте на државном правном факултету у Бањој Луци. ) Нежмо даље од вашег факултета, што не кажете ништа о вашем декану, "моћнику, каубоју . . . " који хоће по трећи пут да буде декан, а по свим важећим законима може да буде 2х, како то ? зашто о томе ћутите ? Зашто сте се вратили опет да примате плату профеосора кад сте отишли у пензију и узели сте отпремнине око 30 000 КМ кад сте били посланик ? ? ? нека крене свако прво од себе па онда идемо даље ... Срдачан поздрав, Ваш Студент :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоол

24.07.2016 20:28

Одлицан коментар !!!

Name

примитивац

24.07.2016 16:12

Ови са приватних су примитивни и вулгарни, што се види из ових коментара. То су, вјероватно, вјежбали на томе факултету, пошто су то највише вјежбали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

24.07.2016 16:26

Приватни факултети су толико "добри" да се њихови кадрови углавном запосљавају по партијској припадности у Јавној управи. Приватници којима је битан квалитет запосљавају кадрове са дрзавних факултета. Толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.07.2016 17:04

Знаци боље уписати приватни факултет

Name

Спецтатор

24.07.2016 16:56

Овај бивси предратни "писарциц" у студентској слузби Правног факултета у Загребу И асистент Војне академије са Црномерца постаде експерт за науку И факултете у РС. Аферим !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИВАТНИ

24.07.2016 17:23

Читам коментаре и морам да примјетим како вас је угасио овај с приватног. Све рупе закрпио. А ви наставите да машете дипломама са државних факултета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

24.07.2016 17:53

Овај Кунић је у днс а они имају министра Малешевића који је тотални дудук магистриро и докториро у Зрењанину.Не вјерујем да на том факултету има уопште постдипломски студиј.Најреалније је да ови са приватних факултета иду у приватни сектор а не на државне јасле.Ми смо једина земља на свијету која је дозволила да се просветни кадар образује приватно зато нам и јесте такво тренутно стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сањо

24.07.2016 18:13

Куница у затвор

Name

Знам вас

24.07.2016 18:36

Овим људима који су стекли дипломе на приватним факултетима, најтеже је било завршити основну школу! Али не треба их нападати јер су диплому поштено платили, а кад су је добили, тек тада су видјели шта су завршили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рекапитулација

24.07.2016 18:57

Приватне факултете не треба укидати, али треба хитно донијети закон, по којем се у јавне слузбе, установе и предузеца могу запосљавати само кандидати, који имају одговарајуце квалификације стецене на јавним високосколским установама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар

25.07.2016 10:05

То би било најбоље рјешење али би се самим тим приватни факултети сами укинули јер на њима онда нико не би студирао. На приватним факултетима и студирају само они који гледају како да се увале на буџет и ништа не раде. Када би се донио закон да се у државној служби не може радити са дипломом приватног факултета сви приватни факултети би се затворили у року од две године, ГАРАНТУЈЕМ!

Name

Александре

25.07.2016 11:55

Не би се затворили за 2 год., него одмах - зато о томе и говоримо, ЈЕР КАД ГАНГРЕНА (приватне дипломе у јавним институцијама) ЗАХВАТИ ДИО ТИЈЕЛА - АМПУТАЦИЈА СЕ МОРА ВРСИТИ ОДМАХ ! ! !

Name

Рјесење

24.07.2016 19:10

Умјесто паламудјења треба организовати јединствен државни испит за све студенте који су дипломирали и прилагодити га за сваку струку те на тај начин доци до тога ко колико зна. Једини проблем је сто би и ту било лоповлука као у прици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

колле

25.07.2016 00:00

А ЗАСТО би ја који сам заврсио факулет [није битнио дрзавни или приватни] морао ици на тај ј 'дрзавни испит' Мени се цини да је проблем да се као тим 'дрзавним испитом' провјерава знање

Name

тwинфорце

24.07.2016 19:36

Читам...и не могу да вјерујем колико већина на појаву гледа површно: Студирао сам (и завршио) ономад на државном, а прије 4 године и на приватном факултету, а све због промјене интересовања и околности. Ни са једном, ни са другом, а ни са трећом дипломом нисам ни нашао, ни добио посао у државном сектору из једноставног разлога - нисам прихватио да не мислим својом главом и да немам свој став и на крају - да будем нечовјек или "получовјек". Већ 18 година радиму провреди, тренутно у успјешној приватној фирми, на високом руководећем мјесту. За обављање посла, послодавац тражи знање, а за исто то обављање посла, некаква државица, било какву диплому... Знам много оних који се данас хвале дипломама државног факултета, а лично сам им касних деведесетих по налогу уписивао "+" на прозивкама, а да их при томе, као моје колеге", нисам ни познавао. Узгред, већина њих ДОБИЈА ПЛАТУ из буџета. Такође, управо радим са дипломцима који се позивају на дипломе државних факултета, а упитно им је и знање из основне и средње школе. Факултет су завршили по принципу цопy-пасте-бубица и толико данас и знају о ономе што им пише у стеченом звању. Сјећам се са тог државног факултета тренирања строгоће, без преношења знања, а углавном од професора-маргиналаца или сенилних... Ваљда због својеврсног тврђења пазара и наплате у новцу и натури?! Да не буде да су државни лоши, а приватни добри... И на приватном сам на списковима виђао имена, често и звучна, а ликове уопште нисам. И они су добили дипломе. Добили су и други који су редовно долазили, мање или више упорности и знања показали. Неки и нису, јер су изгледа били толико ниски да су јавно износили став да за паре без знања могу добити диплому. Вјероватно су погријешили, јер су то износили јавно. Срео сам и студенте са нивоом знања које нисам срео на државном, али и оне са јако ниским нивоом. Одговорно тврдим да су један и други факултет на коме сам студирао нудили знање. Приватни више из простог разлога - професор је на сваки мој захтјев имао обавезу према послодавцу, а тиме и мени да ми исто пренесе, а на државном је то била ствар воље која углавном није постојала. Још једна напомена: Већина професора је радила паралелно и на државни и на приватним факултетима по принципу из Рамбове пјесме "дању Нагиб, увече Рагиб". На крају: Мислим да је диплома у данашњем друштву постала морална категорија и да до ње на овај или онај начин дођу сви који желе, при томе са факултета понесу онолико знања колико сматрају да им образ може издржати кад у реалности покушају стану иза те исте дипломе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.07.2016 01:29

Браво за коментар истог сам мисљења несто сам слицно али сазетије написала а сустина је иста-ко зели науцити то це и постици а сви остали це новцем доци до диплома било на дрзавном или приватном факултету сто се на залост у пракси одразава лосе за послове које нису способни обављати док су струцнији на цекању....

Name

маса

25.07.2016 14:34

Постовање према особи која је написала овај текст свака Вам цаст

Name

тwинфорце

25.07.2016 20:26

Хвала! Ово је само мали дио од онога сто могу написати о овој проблематици, уосталом као и проблематици суноврата морала у друству уопсте.

Name

родитељ

24.07.2016 19:46

Треба мало претрести и дрзавне факултете тј професоре....ста ако су дрзавни то аутоматски мора знацити и квалитетнији'по цему,јел по броју оборених студената који немају за коверту? Приватни бар платис у старту и нема изивљавања над студентима.И јос једно питање-ста уписати ако на дрзавним факултетима нема смјерова за које су студенти заинтересовани и који су тразени?Да ли треба сви да будемо економисти правници и сл. када их је пун биро?Има јос на ову тему али то је п.... у вјетар...

ОДГОВОРИТЕ
Name

није ни битно

24.07.2016 20:15

Људи маните се дискусије...кад узмете у обзир да имамо (сигуран сам 90%) једини у окрузењу предсједника који не говори нити један страни језик,мислим да је тема небитна...релација функција\полозај\радно мјесто оцигледно нема везе са образовањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоол

24.07.2016 20:23

Доста је висе и лобија са дрзавних факултета. Љубоморно цувају катедре излизани и информатицки неписмени професори. Ко оцјењује рад дрзавних ? На крају крајева, дрзаву нам упропастисе кадрови ције дипломе датирају далеко прије приватних факултета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јово

24.07.2016 20:38

На приватном факултету свако може дипломирати битно је платити.Опао је мало критериј на државним факултетима због тога што су сви видјели како се завршава на приватним факултетима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

25.07.2016 06:23

Ово је једина права истина!

Name

јоја

24.07.2016 20:41

Треба преусмјерити кадрове са приватних факултета код приватника а са државних у државне институције и крај приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

24.07.2016 21:40

Тацно, само сто ни приватници неце дебиле :( Оне хоце ове са дрзавних који имају какво такво знање. Дрзавне институције попуњавају ови са првитних, мамини и татини синови и церке који нису способни низаста:( Па погледајте савјетнике све са приватних, све потомци гузоња...

Name

Да се зна

25.07.2016 07:29

Приватницима и не требају факултетске дипломе. Осим ако нису неопходне за регистрацију дјелатности.

Name

јј

24.07.2016 21:36

Треба затворити приватне факултете и крај. Заврсавам у Бањој Луци Правни факултет. Ти са "куповних" факултета нама слузе за исмијавање:( Јбг. Ниста не мозе замјенити оно кад те питају:" Јел приватни или дрзавни?!" Па кад казес дрзвани одмах говоре свака цаст. Ко мисли да је глуп он плаца фаx и носа неке скриптице, а ко хоце да не буде "дудук" у друству и да зна своју струку уписује дрзавни. Крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

24.07.2016 21:58

Минимаx је давно рекао, "Кад пролазиш кроз Бањалуку, пази да ти не прикаче диплому правног факултета." Све је срозано а друштвене науке до даске. То уствари и нису неке науке, смијешни су сви ти правници и економисти који себе сматрају некаквом елитом. А не знају два разломка сабрати па помножити с трећим. Још ако је један од њих са негативним предзнаком...А то право које студирају уоипште не разумију. А кад се на то дода да су сви корумпирани и похлепни...САМО БЈЕЖИ ОД ЊИХ И НЕ ОСВРЋИ СЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

снсд пд

24.07.2016 22:19

Треба увести закон у ову област а ко да уведе кад кадрови днс који држе овај ресор први немају потребне школе.Директори основних школа сви са вишом школом или са приватним факултетима,збогом памети .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ссс

24.07.2016 22:26

Кунић је био у пензији па се вратио у радни однос,кадар днс-типичан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање је сад

25.07.2016 07:25

А када опет, са мјеста професора, оде у пензију хоће ли му поново дати отпремнину..?? И да ли му се сада на професорску плату обрачунава накнада за минули рад..?? Пошто је пензија у ствари минули рад.

Name

Градјанин

24.07.2016 22:45

Овај Куниц глуми некаквог зналца а уствари је безвриједан. Овдје од правне дрзаве нема ни д. То су криви управо такви као он. Клепају огромне плате а у дрзави хаос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

25.07.2016 05:14

Међу најгорима је бањалучки и пањански универзитет! Катастрофа су, дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

25.07.2016 05:24

Овај умисљени ауторитееет је докторирао 1993.године на тему "Подруствљавање дрзавне управе". Психијатри за овакве кажу да су "упадљиви".

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

25.07.2016 07:24

Коначно да неко из власти каже истину али шта вриједи кад су сувласници тих куповних факултета господа из Режима(углав ном снсд-а и днс-а)~!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово дип.правник 240 ецтс бодова

25.07.2016 07:30

Да сам знао да је овако лако заврсити факултет и постати дип.правник ја би заврсио и средњу сколу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дипл.правник без 240 ецтс

25.07.2016 11:32

Јест, Јово. Сада је тако,а у вријеме када си требао завршит средњу сколу било је сасвим другације сколовање, управи због тога средњу ниси ни могао завршит.

Name

сссс

25.07.2016 08:15

Треба законски регулисати ову област ове са приватних факултета преусмјерити код приватника и пооштрити дозволе за рад приватних факултета.Банди днс отети ово министарство на челу са министром и процесуирати лопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

закон

25.07.2016 08:37

Отјерати лопове днс из овог министарства увести закон и ред и ову област јасно законски дефинисати.Министар је пробо покрасти Јасеновац и на суду је због тога а о другим стварима да се и не говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

папе

25.07.2016 09:15

Лоповима днс треба стати у крај и законом регулисати ову област.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

25.07.2016 10:09

и овај мудријаш је учествовао у стварању оваквог стања...фино им је када могу радити на 5 приватних факултета и узимати од људи паре, а овамо продају мудрост и велики ум како треба и нетреба да изгледа образовање...знамо ми сви добро како, али имате министра као да је на издисају, без става, знања и идеје.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУМ

25.07.2016 10:49

Хвала свима , Ја сам сваки пут писао на ову тему, радио сам 40 Година у Фирми Сиеменс и на многим водецим позицијама и имао сам у увид у Студенте који су били код нас на Пракси којима је Сиемес омугуцио дипломирање и цак докторирање а потом и преузимање у стални радни однос.. приликом моје дискусије за вријеме одмора нико ме није хтио разумити да је насе сколство пропало. Церомоније на Тв гдје се преноси поклањање Диплома и прогласавају Др. "Наука" и то само на Балкану је толико накарадно јер тога нигдје нема. Др. је звање за једну специјалиизациу а не за Науку или једну област. Ми немамо ниједног Института по угледу на Институту у Њемацкој. Засто не преставите једну Фирму или Институт или непитате некога ко је тамо радио. Залосно и Залосно али незнам коме то слузи. Исто је залосно сто студенти цуте јер они су први који немају ниста од тога. То се види јер многе комсије осим дневне лектире немају ниједне књиге у куцама а дјеца користе цомпутере само за игрице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

25.07.2016 11:43

Приватни факултети су само легална продаја диплома. А сад се купује легално и диплома средње сколе у Сироком Бријегу за 2600 км.

Name

Зоран

25.07.2016 12:10

И једни и други су смеце, како неко уопсте мозе говорити о факултетима из црне рупе свијета као о некаквим установама које дају било какво звање. Покусајте са својим факултетима приватним, а и овим дрзавним сто се бусају у прса као да су сви до реда Никола Тесла, отици у иностранство и несто конкретно радити. Евентуално неко са ЕТФ који је уз факултет сам стекао одредјена информатицка знања би мозда и успио, а сви остали су осудјени на БиХ црну рупу свијета у којој це добити посао ако имају политицке и родбинске везе. Колико ми је зло од Уперионоваца јос ми је висе зло од ових струцњака са дрзавних сто се упиру да доказу да су бољи од "приватника". Дрзавни бањалуцки факултет једва има 40 љета и то поједини факултети, док их је вецина стара једва 20 година, а ми прицамо о квалитету. Вецина дипломаца не знају ниједан страи језик иако здусно лазу да знају па када крене даље од хаујудујуду конверзација престаје. у Бањалуци од образовних установа једино вриједи Гимназија сто доказују успјеси њених бивсих уценика по бијелом свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

25.07.2016 13:57

А ко им предаје добро и нешто сазнају

ОДГОВОРИТЕ
Name

моми

25.07.2016 13:59

На питање гимназијалке имате ли "Логику" библиотекарка одговара питањем је ли то нека област из математике!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобомир

25.07.2016 14:37

Мозе ли неко да ми казе какво је стање на павловицевом факултету и да ли се тамо неко уписује ? Да ли је то затворено? Хвала.

ОДГОВОРИТЕ