Колико ће Ердоган ићи далеко?

Турска је распустила елитну јединицу председничке гарде након покушаја војног пуча који је однео на стотине живота, рекао је турски премијер Бинали Јилдирим.

Свијет 24.07.2016 | 16:40
Колико ће Ердоган ићи далеко?
Поједини војници који су учетвовали у заузимању државне турске телевизије ТРТ током покушаја пуча били су припадници председничке гарде, додао је турски премијер новинској агенцији Анадолија.

"Одлучили смо да више нец́е бити јединице гарде ", рекао је он .

Од покушаја државног удара 15. јула, Турска је укинула и затворила многе институције и ухапсила или отпустила појединце за које се сумња да имају везе са неуспелим пучем, укључујуц́и новинаре, судије и професоре.

Хапшење осумњичених за учествовање у планирању и спровођењу пуча није једини одговор који је турска влада спремила, јавља ЦНН.

Новом одлуком турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, која је донета након неуспелог државног удара, осумњичени могу бити задржани у притвору 30 дана без оптужби и дозвољено је прислушкивање њихових разговора са адвокатима.

Проглашење тромесечног ванредног стања даје Ердогану нова овлашћења, а очекује се да то буде ратификовано у парламенту, где његова странка има већину.

Пре покушаја државног удара у Турској је период боравка у притвору без подизања оптужнице био 24 сата до максимално четири дана.

Турска је затворила више од 2.000 институција које су доведене у везу са свештеника Фетулахом Гуленом - Ердогановим дугогодишњи ривалом, који живи у самовољном изгнанству у Пенсилванији од 1999. године.

Ердоган га оптужује да стоји иза покушаја пуча и затражио је његово изручење од САД.

Гулен и његове присталице кажу да влада користи ванредно стање "како би учврстила своју власт и прогонила своје критичаре".

Турске власти су саопштиле да је ухваћен кључни сарадник имама Фетулаха Гулена, Халис Ханчи, који је, према турским наводима, ушао у Турску два дана пре покушаја пуча.

Турски медији су јавили и да је ухапшен Гуленов нећак.

Око 50.000 људи отпуштено је или суспендовано из разних турских институција током протекле недеље. међу њима су судије, професори, полицајци, новинари...

Више од 9.000 војника је ухапшено након неуспелог пуча, а у суботу је ослобођено њих 1.200, саопштила је турска влада.

Турска је након неуспелог покушаја државног удара ухапсила укупно 13.000 људи, изјавио је премијер Турске, истакавши да се упркос великом броју ухапшених хапшења настављају.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар