Нападач из Минхена најавио покољ

Убица из Минхена, 18-годишњи Давид Али Сонбол, наводно је најавио да ће побити све своје школске другове, а полиција је данас открила како је напад планирао читавих годину дана.

 

Свијет 24.07.2016 | 15:05
Нападач из Минхена најавио покољ
Пошто се с посвађао са друговима из школе, Давид је претио 14-годишњакињи која живи у његовом кварту "Све ћу вас побити". То се наводно догодило само неколико недеља пре кобног напада у петак.

"Није био популаран у школи, имао је тек два-три пријатеља с којима се дружио. После свађе с друговима из одељења, рекао је да жели да спроведе масакр. Казао је "Све ћу вас побити" , испричала је млада комшиница.

Иста девојка видела је нападача у кварту само неколико сати пре него што је извео напад.

"Само је стајао и гледао у под. Углавном би ми се јављао кад би ме видео, али овај пут није ме ни поздравио", испричала је она.

Осим изјава ове познанице, један Алијев бивши школски друг такође је испричао да је имао проблема с вршњацима. Он тврди да су га у школи злостављали те да је увек обећавао да ће се "осветити својим мучитељима". Он и још неколико вршњака су недуго после напада расправљали о томе на једној интернет страници. Међу објавама је била и ова:

"Знам овог ј*****г лика, његово име је Сонбол. Ишао је у разред са мном. Увек смо га "имали на пику" у школи, а он је увек тврдио да ће се осветити ", писало је у објави који је ускоро избрисана.



С обзиром на ове индиције о "злостављању", власти истражују да ли се нападач осетио злостављаним од стране својих вршњака, и то током раздобља које је трајало више година, рекао је немачки министар унутрашњих послова Томас де Маизир.

С обзиром на чињеницу да су већина жртава масакра тинејџери (чак 6 од 7 убијених за које се знају године), полиција такође истражује да ли је циљано гађао особе својих година. Наоружан полуаутоматским Глоком-17 само је за једним столом убио четворо младих људи, две особе с Косова и две из Турске, од којих нико није био старији од 15 година.

Зидојче Цајтунг је данас писао да је оружје набавио преко "даркнета", а наводи се и да је после прегледа његовог компјутера на хард диску пронађен манифест злогласног норвешког масовног убице, неонацисте Андерса Брејвика.



Већ се у суботу сумњало да је Брејвик био његова инспирација због чињенице да је напад извео на пету годишњицу његовог масакра на острву Утоји, када је убио 77 људи. Такође је објављено да је као профилну слику на вац апу Сонболи поставио управо Брејвикову фотографију.

У суботу су се такође појавили подаци, о чему смо писали, да је Али намамио свој жртве у МекДоналдс преко лажног Фејсбук профила на коме је написао да ће им купити храну и пиће. У поруци је замолио људе да дођу око 16 сати у центар и додао: "Даћу вам нешто ако желите, али не превише скупо".



Видевши поруку, један од познаника нападача наводно је одговорио на њу:

"Ово је лажни профил Алија Сонболија. Немојте се превише надати. Дечко је психолошки нестабилан и само тражи пажњу", написао је Лукас Дор.



Осим везе са Брејвиком, претрага нападачеве собе открила је нездраву опседнутост масовним убиствима, међу којима је и књига која се бавила том тематиком. Због свих ових индиција полиција је такође искључила било какву повезаност нападача с ноторном Исламском државом.

(Јутарњи)

Коментари / 0

Оставите коментар