Зашто је процес против Чаушевића стопиран?

Иако је у свом исказу бивши директор УИО БиХ навео конкретна имена високорангираних актуелних и бивших функционера СДА, ХДЗ БиХ и СНСД-а, те у шта су све уплетени, ако је судити по ћутању Тужилаштва БиХ није се пуно тога урадило.

Босна и Херцеговина 24.07.2016 | 11:06
Зашто је процес против Чаушевића стопиран?
Више од двије године прошле су како је у спектакуларној акцији СИПА-е ухапшен Кемал Чаушевић, бивши директор Управе за индиректно опорезивање БиХ. У полицијској акцији „Пандора“, Чаушевић је ухапшен заједно са 53 особе, а међу њима и 30 припадника УИО и царинских терминала, пише новинска агенција Патриа.

Чаушевић и остали ухапшени су због коруптивних кривичних дјела организираног криминала, царинских и пореских утаја, прања новца и злоупотребе положаја или овлашћења у вези са увозом текстилне и друге робе у БиХ.

У међувремену, већи дио ухапшених, међу којима и Чаушевић пуштен је на слободу.

Иако је у свом исказу бивши директор УИО БиХ навео конкретна имена високорангираних актуелних и бивших функционера СДА, ХДЗ БиХ и СНСД-а, те у шта су све уплетени, ако је судити по ћутању Тужилаштва БиХ није се пуно тога урадило.

Патриа је у два наврата послала упит Тужилаштву БиХ са питањима везаним за случај "Пандора", односно конкретно докле се стигло са истрагом, али одговора није било добили.

Подсјећања ради, у свом исказу Чаушевић је признао истражиоцима Тужилаштва БиХ да је на инсистирање Драгана Човића УИО 2009. године купио зграду Сокола у Мостару, по цијени од 2 милиона КМ, иако је вјештак процијенио да та зграда вриједи тек око 900.000 КМ.

Чаушевић је у свом исказу навео да је Милорад Додик дуго времена од њега тражио да на мјесто помоћника директора Сектора за царине постави Здравка Цвјетиновића који је у акцији ''Пандора'' ухапшен као други најважнији човјек у афери тешкој преко двије милијарде КМ.

"Милорад Додик дуго времена је вршио притисак на мене да на мјесто шефа царина ставим Цвјетиновића, а на мјесто шефа Одјељења за контролу великих пореских обвезника Дубравка Прстојевића. У тим притисцима учествовао је и Велибор Шотра, особа врло блиска Милораду Додику", изјавио је Чаушевић.

Он тврди да Додику није изашао у сусрет по питању Прстојевића јер за тако нешто није било законских могућности, али да је једна од првих одлука његовог насљедника у директорској фотељи Мире Џакуле била управо постављање Дубравка Прстојевића на позицију коју је тражио Додик.

Добар дио Чаушевићевог исказа односи се на ''услуге'' које је од њега тражио Никола Шпирић, а које су се односиле на поврат пореза, ослобађање од царине и запошљавање. Чаушевић је, такође, оптужио Шпирића за узимање мита.

Одмах након именовања на позицију предсједавајућег Савјета министара, Шпирић је од Чаушевића затражио да Горану Маринковићу, односно његовом предузећу ''Маринковић Цомерц'', врати порез од 500.000 КМ. Акт Пореске управе Републике Српске којим се захтијевао поврат ПДВ-а био је нечитко потписан и није се видјело ко је његов потписник па је Чаушевић задужио свог помоћника Џевада Некића да провјери о чему се ради.

"Врло брзо, можда послије пола сата, назвао ме Шпирић и вербално ме напао и ставио ми до знања да није задовољан мојим понашањем. Обратио ми се ријечима: 'Нисам то очекивао од тебе, лијепи мој директоре'. Било ми је јасно да нешто није уреду, јер што би се он бринуо о нечему што је законито, а уколико је све чисто, зашто би било коме сметало да се провјери", навео је Кемал Чаушевић у својој изјави.

Пола милиона је, признао је, након Шпирићеве интервенције враћено без додатног проблематизовања фирми ''Маринковић Цомерц'' јер ''није желио да ремети добре односе са премијером''.

"То је особа (Маринковић, оп.а.) која има специјалан однос са Николом Шпирићем и Шпирић му користећи свој положај константно помаже. Маринковић је био предметом наше истраге у исто вријеме за практично исте ствари као познати случај ''Чаго'' (утаја пореза и прање новца, оп.а. ) у којем је подигнута оптужница, тврди Чаушевић, објашњавајући да је и у случају Маринковић УИО поднијела извјештај, али да истрага никада није завршена и проведена јер је ''био заштићен', казао је Чаушевић.

( С.Б./Патриа)
(Фото: Клиx.ба)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Дијагноза

24.07.2016 09:28

Појео вук магарца. Ово је БиХ - Биједа и Хаос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

33

24.07.2016 11:06

Септицка пуна до врха.

Name

Ци

25.07.2016 09:18

Баја,цика Спира,Тегелтија,Скрба па то су свјетски прваци у свему.Само напред и никада доста.И заборавио сам оне силне кумове и кумице.

Name

саша

24.07.2016 09:39

Мафија политичка је преузела државу, пљачкајући је ни тужилаштво ни суд им не могу ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

24.07.2016 11:15

Није тацно. Могу али неце. Јер су у талу са мафијом.

Name

'Ајде

24.07.2016 09:44

Тужилаштво се спектакуларно усрало до грла. И Правосудје. Сви су они у неком талу. И сви једни друге рекетирају. Другог објашњења нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре кики

25.07.2016 09:47

Питај те господина Горана Салиховица који је примио мито,па Додикове и Цовицеве процесе цува у својим ладицама. Треба процесуирати али кога? Треба процесуирати Народ јер то је лаксе него насе дрзавнике који су милионе марака тески. Поздрав за насе правосудј и тузиластво Који су огрезли у корупцији и криминалу и који све сто раде, раде у рукавицама да не остављају тргове иза себе.

Name

Амир

24.07.2016 09:48

Раде ста хоце, писају се по нама, судство корумпирано...

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

24.07.2016 09:58

Мој Кемале ако ти то немаш на папиру или уснимљено мореш брабоњат до прексутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦО В .

24.07.2016 10:09

Опет це их вецина умријети од карцинома,мозда Спириц од мозданог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аа

24.07.2016 10:44

Све је то јефтина представа за обичан народ... да ли је неко од вас мислио да ће бити осудјен... вјероватно јесте јер они што знају да неће бити осуђен и не читају ове и сличне портале...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

24.07.2016 10:53

Три терминала у власниству приватних лица Изациц,Брод,и Грдиска доносе око пола милиона мјесецно господи Цвјетиновицу и осталима. Питање засто Салиховиц инаце веома близак пријатељ и комсија "постеног" Осмица не ради ниста лако је закљуцити. Назалост неце ни радити. И на послетку терминал Раца који је један од највецих у БиХ це ускоро бити пребацен у Бијељину као цетврти са горе три наведена. Да ли кум Цвјетиновица спрема нови терминал знацемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

24.07.2016 10:57

Свака ''велика афера'' која се у одређеном времену медијски пласира, има своју политичку задаћу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ован

24.07.2016 11:41

Највиши у корупцији је наравно онај који користи слоган ,, браћо и сестре,, (Шпирић). Тај шиша шта се ошишати може, а кад се примакну избори опет иде стара отрцана врата ,, браћо и сестре,, помозите да наставим шишати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумиц

24.07.2016 12:02

Кадје рекао за кога је крао и колико пустили га одмах

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

24.07.2016 12:06

УГУШИЛИ СУ НАС ВЛАСТИТИ КЛЕПТОМАНИ - БОЛЕСНИ ЧУВАРИ НАВОДНИХ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА - ПОГЛЕДАТЕ САМО КАКО СЕ ШЕПУРЕ ТИ УРЕДНО ОШИШАНИ, ОБРИЈАНИ, НАСМИЈАНИ И ПОДЛИ, ЈАКО ПОТХЛАЂЕНИ ЛИКОВИ У СКУПИМ БИЈЕЛИМ КОШУЉАМА ДУГИХ РУКАВА, КАДА ЈАВНО ПРИЧАЈУ О НЕКАВИМ ИМАГИНАРНИМ СПОРАЗУМИМА И ДОГОВОРИМА, ЕВРОПСКОМ ПУТУ И РАЗВОЈУ И НАРОЧИТО КАДА БРАНЕ ВЛАДАВИНИ ПРАВА, ДЕМОКРАТИЈИ И ФЕР ИЗБОРЕ... ЧИЊЕНИЦА ЈЕ ДА ПЕТОРИЦА ОВАКВИХ ЛИКОВА ЧУВАЈУ ДА СЕ У БИХ НЕ ДЕСИ НИШТА ШТО БИ УГРОЗИЛО ЊИХОВЕ ИСКЉУЧИВО ЛИЧНЕ ИНТЕРЕСЕ...ТУ СУ ДВА БОШЊАКА, ЈЕДАН ХРВАТ И ДВА СРБИНА... ОВОЈ ГРУПИ ЈЕДИНО НЕ ПРИПАДА МЛАДЕН БОСИЋ - ОН ЈЕ СА СВОЈОМ ДРУЖИНОМ КАО ФИКУС БУКВАЛНО НА МАРГИНАМА ОВИХ СЛОЖЕНИХ ОДНОСА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

24.07.2016 12:19

Све знају ко је ,колико и зашто...Чаушевић је све рекао СИПИ...то постоји у писаној форми и облику ,сигуран сам, Баја јако добро зна...а и министар полиције...несмију од Баје ништа да подузму.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.07.2016 12:23

А зашто ОХР и стране амбасаде никад нису реаговале на политичку пљачку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

'ајде

24.07.2016 13:09

Зато сто они нису ту да заводе реда него клепају по висе десетина хиљада марака плате. Они су плаве а не балканске крви. А на крају питање за тебе: засто народ упорно, вец 25 година, гласа за те криминалце?

Name

Луне

24.07.2016 13:12

Зато сто цутањем постају сауцесници и заститници истих...

Name

Драган

24.07.2016 13:36

Ре 'ајде: за кога год гласали исто је. Паре долазе из иностранства и они постављају услове како да се ради, одређују стратегију и приоритете. Домаћи гледају да се уграде у то што више могу.

Name

Тарзан

24.07.2016 13:24

Зато сто би гузоња и политицара биоло у затвору да немогу стати.Брука овде је БиХ показала некоц и неспособност.Хватају се недузни људи или саизврсиоци којима се приписује све а праве рибе се тим нестирају и застицују.Тузиластво БиХ пало је и на овом слуцају кемала цаусевица и на слуцају Стрмица полицајца Далибора Палалица.У оба слуцаја људи пуно знају а истраге су обустављене из нејасних политицких разлога јел иза свског криминала стоји политика овисно за коју политицку партију радиде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истине

24.07.2016 14:26

хтјели су њему напаковати лоповлук а када је човјек проговорио сви се ушутили и препали

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

24.07.2016 20:11

ЗАТО СТО СУ ДОДИК И ЧОВИЋ ОДРИЈЕШИЛИ КЕСУ И КЕШИРАЛИ ПАР ЉУДИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајисник

25.07.2016 06:49

Мој глупи народе опет гласајте за те хајване.

ОДГОВОРИТЕ