Бјековић: Смијенио бих их све још у Пољској!

"Ово је више него неуспех", кратко је Ненад Бјековић описао резултат Партизана у Европи, а онда се посветио и осталим темама везаним за омиљени клуб и актуелну ситуацију.

Фудбал 25.07.2016 | 23:45
Бјековић: Смијенио бих их све још у Пољској!
Ненад Бјековић је пуне четири деценије провео у ФК Партизан, што као играч, тренер и спортски директор. На свакој позицији се радовао шампионској титули, а верује да ће ускоро вољени клуб предводити ка новим успесима и из председничке фотеље.

Неуспех "парног ваљка" у Европи тешко је пао некадашњем челнику клуба.

Лош резултат и елиминација већ у 2. колу квалификација за Лигу Европе могли би да буду прекретница за црно-беле у даљем функционисању и битисању великана из Хумске.

За Бјековића нема дилеме - Партизан је доживео неуспех, велики!

После скоро две деценије Партизан је у јулу испао из Европе. Како се Ненаду Бјековићу чини новонастала ситуација?

"Као 99 одсто људи из фудбала, навијача Партизана, сигурно да сам изненађен и да то нисам очекивао. После жреба сам рекао, нисам сигуран да бих погодио име и град одакле долази клуб, али га респектујем, с обзиром на то из које земље долази. Ово је више него неуспех! Људи који су ближе, познају збивања и атмосферу, односно начин на који се води клуб, не могу да буду изненађени".

Какав је Заглембје тим?

"Никакав! Табаџије."

Говори се како се радујете елиминацији Партизан, јер ћете лакше до фотеља у клубу?

"Мени неко то да пришије? Па, тај је за 'Лазу Лазаревића'."

Испадање Партизана могла би да буде и рефлексција на начин како се води клуб?

"Обично је то тако, у овом случају - главни проблем. Да би клуб функционисао, био озбиљан и јак, у свим сегментима мораш да радиш добро. Не можеш да имаш добар тим, а немаш добро руководство. Мора да се размишља о интересу Партизана, да нема опречних мишљења, иступања у јавности, да један каже једно, други друго..."

Како ви гледате на изјаву генералног директора Милоша Вазуре да Европа није била приоритет за Партизан ове сезоне?

"Приоритет Партизана је свако такмичење у којем учествује. Сматрам да је то мало неспретно рекао. Како није приоритет? Партизан мора сваку годину да игра Европу, као и да се сваке године бори за титулу, куп... Е, сад, колико ћеш добацити, то је нешто друго. Ако ниси сигуран у оно што радиш, онда правиш грешке", објашњава Бјековић и наставља:

"Очекивао сам неко саопштење, не значи да га неће бити... Ситуација је таква, и сада ће да причају: 'Окрећемо се првенству, све смо им обезбедили, имамо поверење у струку, идемо даље, није смак света'. Тачно, није смак света, али је тешко, у овом тренутку и елиминација из Европе је много јак ударац за Партизан. Било је и раније лоших резултата, периода велике кризе, доста проблема, али увек си имао неку вадилицу. У тунелу смо видели неко светло. Сада, чини ми се, да је тај тунел много дубок и не верујем да они виде светло."

Тим Партизана не изгледа лоше, како се вама чини?

"Не желим и не волим да прејудицирам ствари и на основу две утакмице доносим суд о појачањима, квалитету играча који су дошли у прелазном року, мада није мало. Једно је сигурно, из ова два прелазна рока - не ради се и не доводе се играчи плански! Чини ми се да њих више учествује у одлучивању ко ће да дође и остане. Не зна се ко је за то одговоран и задужен. Некад, знало се: ја сам био тај чија је била последња. Да се разумемо, много пута сам изашао с предлогом на Управни одбор убеђен да ће проћи, али после озбиљне дискусије и контрааргумената од људи у које имам поверење и знам да нису залутали у фудбал, одустанем од довођења."

Бјековић је увек више волео оперативни део посла и добро зна, с обзиром на то колико година је провео као спортски директор "парног ваљка", како се ради прелазни рок и припрема терен за појачања.

"Не може стихијски да се ради, из дана у дан, да ти оду или дођу играчи... У овом прелазном року довели су превише фудбалера, то је за мене неки алиби."

Имао је недавно разговор са тренером Иваном Томићем и спортским директором Ивицом Илиевим.

"Разговарао сам са тренером и спортским директором, мојим бившим играчима, обојицу сам довео у Партизан. Ивана сам поставио пре десет година за наследника на месту спортског директора. Изнео сам им мишљење, разговарали смо сат времена."

Да ли су вас послушали?

"Нису ме пуно послушали! То је било после састанка у ФСС и донете одлуке која није спроведена у дело - да Миле Јовичић и ја водимо клуб. Био сам укључен два дана, на жалост - први дан сам после четири и по године ушао у клуб, то је била организација сахране генералног секретара Дарка Грубора. Договорили смо се да седнем и причам са спортским сектором, ту су били и Јовичић и Вазура. На том састанку се и завршило моје ангажовање, после сам чуо да је Вучелић изјавио да ја немам везе, да сам у клубу за организацију Скупштине. То ме није интересовало, Скупштину, иначе, они организују. И сад чујем замерке да не долазим у клуб. Дао сам им на том састанку неке савете, видим - нису их баш нешто посебно уважили. Не замерам им, уопште. Не може Партизан да у једном прелазном року доведе десет играча. Самим тим деградираш своју школу, Б тим - Телеоптик. Не треба онда улагати у школу, држати на платном списку 20 тренера ако немате у њих поверења, ако нису у стању да избаце играче за први тим. Не знам кад је Партизан у историји доводио играче од 29, 30 година. Не сећам се. Да, могу да одем у Ниш и Ивањицу по играча, али од 20 година."

Да ли је у питању зла намера или незнање?

"Не верујем да је зла намера. Познајем те људе, воле Партизан, мислили су да раде добро и да је то за добробит клуба, испоставило се - није. Смета ми што им то није прва грешка, чине то од тренутка када су преузели стопостотно клуб у своје руке. Код нас се водило рачуна како се коме даје колики уговор, то је основ, не сме да се уноси нетрпељивост међу играче, свлачионица мора да буде јединствена. Не могу да склоним играча, кажем како је скуп за Партизан, па доведем на његово место дупло скупљег. А тако се ради..."

Бјековић се залаже да постоји финансијски лимит на уговоре фудбалера.

"Мора да постоји лимит! У нашој лиги, у овом тренутку, изнад 200.000 не може нико да има уговор. О домаћим фудбалерима нећу да причам, не постоји играч за више од 100.000. Да се, пак, игра Лига шампиона, да ниси у минусу, да имаш у тиму фудбалере од 30 милиона, онда можеш да даш 400.000. Добар играч никад није скуп, онај што ти доноси разлику."

Кандидат за председника Партизана пита се и како је могуће да у једном прелазном року црно-бели доведу пет "бомби", а онда после шест месеци још десет.

"Ако си довео пет бомби у јануару, зашто у јуну доводиш десет? Шта је са оним претходним? Или су експлодирале или су без барута... Нема логике! Ако фудбалер сам каже саиграчима у свлачионици: имао сам толико, сада сам добио још више и не игра квалификације, то је у најмању руку некоректно, нефер према Партизану. Мораш да играш, уведеш ме у Лигу Европе. Чуо сам да је Леонардо рекао да че бити за месец и по спреман. Шта ће ми тада, да игра српску лигу? Претпостављам да су ишли на карту да ће им жреб бити наклоњен. Све што се дешавало од Скупштине до данас била је куповина времена, померање да се уђе у припреме."

Да сте председник Партизана, да ли бисте сменили тренера и спортског директора?

"Не бих дошао у ситуацији да их мењам. У овој позицији, променио бих их већ у Пољској. Али, не би Партизан испао, па да они буду сад жигосани."

ПАРТИЗАН И ЗВЕЗДА - ВЕЧИТА ТЕМА

Да ли је Партизан у сенци Звезде?

"Око 40 година сам у Партизану, увек сам улазио у клинч да сам звездомрзац. Није тачно. Увек је Звезда имала предност у односу на Партизан, у сваком погледу. Увек! Али смо се борили и - изборили. То мени смета. Нико не брани интересе Партизана, не оглашава се, само лични интереси"

Да ли под тим подразумевате и то што је Вазура гласао за повећање броја странаца?

"О томе управо причам"

Црвена звезда доводи скупа појачања?

"Као што сам рекао Ђурићу када је доведен Фејса из Куле: 'Драгане, ово је крај Партизана. Немојте се играти, не смете толико да платите играча из наше лиге. Ако плаћате Фејсу, еј, из Куле, за 1.400.000, доћи ће вам председник из било ког клуба и тражити толико'. Грубор ме је подржао. Налсио сам им да у том тренутку имају толике паре, али неће за годину, две. Од тада је Партизан у проблемима".

"Вечити" ривал Партизана је одлучио да основа тима буде на страним играчима.

"Разумем Абрамовича, шеике, који свесно иду у минус и то их не оптерећује, јер имају новац. Не могу да разумем наше клубове. Живимо од продаје играча, мораш да имаш школу, улажеш у њу, афирмишеш младе. Ако Звезда може да функционише довођењем великог броја странаца - свака част. Прочитао сам да је Терза рекао да је Звезда национални симбол. Како то да национални симбол има деветорицу странаца у првој постави? То није паметно и добро за наш фудбал. И шта ће да се деси сад ако не уђу у Лигу шампиона? Ако уђу у лигу то ће да покрију, али за пар година видеће се последице... Имао сам Тариба Веста, првих шест месеци је играо, кад смо ушли у Лигу шампиона рекао ми је: 'Шефе, не могу да играм српску лигу'".

ФИНАНСИЈЕ, МЕНАЏЕРИ, НОВА СЕЗОНА...

Да ли сте упознати са финансијском ситуацијом у клубу? Она ће после елиминације из Европе бити сигурно доста тешка.

"И то је енигма, баш као и Црвена звезда. Имаш дугове, а доводиш толико играча. Ако теби играчи не примају плату на време, радна заједница такође, ако ништа не унапређујеш, не улажеш у клубу - онда то нешто не штима. Ако је тачно да новајлије плаћаш толико колико се прича..."

Ако победите на изборима како планирате финансијски да консолидујете клуб?

"Никако, не смем о томе да размишљам. Нисам финансијски стручњак, али имам људе око себе који се само тиме баве и на сваком састанку причају о томе. Знам само да нису све славине заврнуте."

Партизан полако, али сигурно остаје без публике...

"Причам то последњих пет месеци. Било би ме срамота да имам на стадиону 1.000 људи. Дошао бих и рекао: 'Ови људи нас не поштују, не верују нам'. И то је неки знак"

Како спречити да се у будућности понављају случајеви Пантића и Живковића?

"Неопростиво је да ти оду тројица без обештећења: Пантић, Живковић и Нинковић. Да не узмеш за њих 15 милиона? Ма, иди, бре. Не сме озбиљан клуб да промени четири тренера за годину дана. Не сме! Неко мора да сноси одговорност за то."

Како Мамић успева толико да зарди на трансферима?

"Како смо ми пре 15 година? Направиш стабилан тим, када ти баци паре на сто, одбијеш, покажеш му где су врата. Бојим се да ћемо до краја августа да продамо све што се може. Нешто ми говори... Не причам ништа напамет. А да си ушао у Лигу Европе, ову што за нас није приоритет, те ти клинци заблистају у тих пар утакмица, узео би у јануару три пута више него сад."

Да ли бисте затворили врата менаџерима?

"Никад нисам да се ради само са једним. Ко има праву понуду, у интересу Партизана, са њим ће да се ради.

Са Рамаданијем?

"Нисам имао са њим проблеме, а ни Партизан!

Како гледате на нову сезону?

"Да не испадне да је ово предизборна кампања, Партизан мора да буде први! И прошле године је морао, имао је бољи тим од Звезде! Има и ове! То што је поремећено, што је атмосфера лоша, доведе се у ред за седам дана."

Кад мислите да ћете да будете на стадиону као председник?

"Верујем да ће Скупштина да буде раније. Али, то је тешко очекивати од њих, такав је ментални склоп тих људи. Не верујем да ће да кажу: ' Хајде да видимо шта је добро за Партизан, да направимо неки компромис'. Никад моје амбиције нису биле да ја будем председник. Из друге сам приче, оперативац, човек спорта. Годину дана, после разлаза са Ђурићем, радио сам да дође Богићевић, после Бодирога, онда се појавио Миле Јовичић... Никад себе нисам видео као председника. Међутим, после тих зборова, почео је да ми се јавља инат. Нисам сујетан човек, нисам злопамтило, али сам био повређен односом пријатеља, неискреним. Прихватио сам да изгурам причу".

Ко ће први да вас сутра, после интервјуа, нападне?

"Ко год хоће! Износим само своје мишљење. Волео бих да нисам у праву, да смо прошли и да се радујемо успесима клуба".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар