Томић: Од ватромета до сахране! Крив сам!

Тренер Партизана Иван Томић рекао је да преузима пуну одговорност за елиминацију у квалификацијама за Лигу Европе.

Фудбал 24.07.2016 | 13:00
Томић: Од ватромета до сахране! Крив сам!
Он је истакао да прошлост не може да се промени и да сва енергија треба да се усмери ка освајању "дупле круне".

Црно-бели су у четвртак елиминисани у другом колу квалификација за Лигу Европе од пољског Заглембја после пенала, па је Партизан први пут од 2001. испао из Европе већ у првој рунди у којој је наступио

"Створили су се еуфорија и оптимизам после прве утакмице и до пре три дана је све било фантастично. Сада је, након једног промашеног пенала, потпуни распад, потоп, ништа не ваља. Показало се да победе доживљавамо у виду ватромета, а поразе као да је, не дај Боже, сахрана и потреба за линчом. У спорту тако не може да се ради, у спорту је неопходно рационално прилазити победама и поразима", рекао је Томић.

Томић се извинио навијачима Партизана и захвалио им на великој посети и подршци јер је екипа испраћена аплазуом после прве утакмице на стадиону у Хумској.

"Оно што је прошло не можемо да променимо, колико год патили због тога. Можемо да се фокусирамо на оно што тек треба да се деси", додао је тренер црно-белих.

"Спреман сам на све"

Он је истакао да је "апсолутно спреман за критике", које треба да постоје, али да буду смислене, а не да се "траже по сваку цену". Такође, навео је да не бежи од критика и да не жели да се "зубима држи за место тренера".

"Спреман сам на све, ништа не желим по сваку цену. Трудим се и радим најбоље што могу и стајаћу иза сваке своје одлуке, поготово за оне које се тичу младих играча и будућности клуба. Отворен сам за разговоре. Постоје два начина за тренера, да поднесе оставку или буде смењен", рекао је Томић и додао да "неће да прича унапред" када је реч о његовој будућности у клубу.

Томић је рекао да Партизан све ресурсе треба да усмери ка освајању шампионске титуле и трофеја у Купу Србије.

"Остаје нам да се концентришемо и искористимо све своје ресурсе да освојимо дуплу круну. Желимо да форсирамо младе играче, поготово из омладинске школе, да имамо оптималан број странаца. Није нам стил, није у интересу Партизана и српског фудбала да правимо легију странца", рекао је Томић.

Посебно је истакао то што је против Заглембја у тиму било много младих играча, попут Николе Миленковића, Мирослава Богосавца, Марка Јанковића, Немање Михајловића и Душана Михајловића, и додао да Партизан има перспективу.

"Сасвим сам сигуран да су они будућност Партизана и да после ове изузетно болне елиминације има перспективу. Питање је само колико верујемо у ову идеју, систем и начин рада. Најлакше је после једне утакмице тражити главе и смене. Много тога сам прошао у Партизану и ништа не може да ме изненади. Борим се за нешто за шта мислим да је за добробит српског фудбала", рекао је Томић.

Према његовим речима, прошла сезона је проглашена за једну од најнеуспешнијих иако је Партизан "играо сјајно у Европи", док је сада почето на други начин, али ће и ова опет бити проглашена на исти начин.

"Исти буџет, али бољи положај и континуитет Пољака"

Као разлоге за елиминацију од Заглембја, Томић је навео бољи положај пољског фудбала у односу на српски, упоређивајући две земље на ранг листама УЕФА и ФИФА, резултате репрезентација у последње време, инфрастурктуру и то што је "њихова лига у експанзији, што се не може рећи за нашу".

"Све су то ствари које и те како утичу", додао је тренер црно-белих.

Он је навео да Заглембје и Партизан имају исти буџет, али да је пољски клуб три године наступа у истом саставу, а континуитет је, према његовој оцени, један од предуслова за резултате.

Томић је оценио да је резултат најважнији и да су голови ти који одлучују, али да је Партизан био бољи ривал у двомечу са Пољацима.

"Посед у две утакмице је био 60-40 у нашу корист, број пасова је 400 за нас. Наравно да то не одлучује, али може да указује на начин, стил и филозофију игре Партизана. Број шутева на гол је 35-21 у нашу корист. Мислим да смо били бољи противник. Нисмо прошли даље због недостатка спортске среће", рекао је Томић.

Према његовим речима, иако је у клубу више од шест месеци, тим који је играо против Заглембја је формиран на време, али да је месец дана мали период да се екипа уклопи.

"У Лубину је била тек друга утакмица коју играмо заједно. Најбољих 10 играча света да ставите у тим, немогуће је да очекујете да бриљирају после месец дана", навео је тренер Партизана.

Томић је кратко говорио и о предстојећем ривалу Бачкој, а како је казао, његову екипу чека тешка утакмица.

"Чека нас тешка утакмица, после свега што нас је снашло.Бачка је сасвим заслужено ушла у виши ранг. Играла је леп, нападачки и брз фудбал и честитам им на томе. Имају јасну идеју, следили су је прошле сезоне, што им је донело резултате и добру игру", казао је Томић.

Утакмица ће се играти у недељу од 19 часова на стадиону Карађорђе у Новом Саду.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар