Пилот код куће вјежбао руту кобног лета

Лист „Њујорк“ дошао је у посјед повјерљивих докумената из истраге малезијске полиције о нестанку авиона на лету МХ370.

Свијет 23.07.2016 | 21:25
Пилот код куће вјежбао руту кобног лета
Ти документи показују да је пилот авиона Захари Ахмад Шах извео симулирани лет дубоко у удаљене дијелове Индијског океана мање од мјесец дана прије него што је МХ370 нестао под неразјашњеним околностима. Дакле, малтене је извео сличну ствар као и мјесец дана касније када је авион нестао.

То откриће, које Малезија није навела у јавном извјештају о истрази несреће, како наводе, најснажнији је доказ до сада да је Захари имао у плану да обори авион и да је све било испланирано.

Како наводе, користио је сложени симулатор лета направљен код куће, са уцртаним летом преко мореуза Малака, све до удаљених подручја на југу Индијског океана.

Малезиијски "боинг 777" нестао је из неутврђених разлова 8. марта 2014. године, на путу из Куала Лумпура за Пекинг, са 239 путника и чланова посаде, углавном кинеских држављана.

То је до данас је остало једна од највећих мистерија у историји авијације. Захари је био главни осумњичени, али до сада није било доказа који би га окривили за несрећу.

Међутим, нови докази указују на то да су малезијски званичници потисли најмање једну битну чињеницу око нестанка авиона, наводи лист “Њујорк”.

Према документу до којег су дошли ФБИ је успио да дође до избрисаних податке са једног од симулатора у Захаријевом стану.

"Открили смо путању лета која води до јужног Индијског океана, међу многим другим путањама у симулатору лета, која би могла да нас интересује", пише у документу.

Иако су путање сличне, крајња тачка симулираног лета је око 1.450 км удаљена од мјеста гдје се вјерује да се авион срушио.
Истрага је обуватила и непотврђене извјештаје да је Захари, присталица опозиције, био узнемирен због затворске казне досуђене непосредно пред лет опозиционом лидеру, као и могућност да је имао самоубилачке склоности због приватних проблема.

Његови рођаци и пријатељи одлучно одбацују такву могућност. Министри Малезије, Кине и Аустралије објавили су да ће након завршетка тренутне претраге бити обустављени даљи покушаји да се пронађе авион.

До сада је претражено 42.000 квадратних километара, што је коштало око 130 милиона долара, а остало је да се претражи још 4.000 квадратних километара.

“Морам да нагласим да ово не значи да одустајемо од потраге за МХ370”, рекао је малезијски министар транспорта Лију Тионг Лаи. Иначе, посљедњих мјесеци пронађен је низ дијелова авиона за које се вјерује да припадају МХ370.

“Чињеница да је Захари изгледа вјежбао лет док није остао без горива изнад удаљеног дијела Индијског океана указује на то да је тренутна истрага иде у правом смјеру и да би још једна година потраге можда била добра инвестиција”, наводи лист “Њујорк” у тексту.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар