Турске власти ухапсиле Гуленовог нећака

Турске власти су ухапсиле нећака муслиманског верског вође Фетулаха Гулена у вези са пропалим покушајем војног пуча 15. јула, јавио је АФП позивајући се на турске државне медије.

Свијет 23.07.2016 | 17:45
Турске власти ухапсиле Гуленовог нећака
Наводи се да је Мухамет Саит Гулен ухапшен у Ерзуруму на истоку Турске и да ће бити спроведен у Анкару. Ерзурум је близу Гуленовог родног места Коручук, а сматра се упориштем многих његових присталица и чланова покрета Хизмет.

АФП подсећа да је његов старији рођак оптужен да је био мозак пуча који је наводно покушао да изведе уз помоћ припадника свог покрета. Француска агенција наводи да је ово први пут од почетка обрачуна турских власти са пучистима да је ухапшен неко од чланова породице Гулена који живи у самоизгнанству у Пенсилванији.

Анадолија преноси је Мухамет осумњичен и за неовлашћено објављивање питања са испита за цивилну службу 2010. године.

Други његов нећак Мехмет Мезхер Гулен је средином маја ове године ухапшен у Измиру заједно са још 28 људи осумњичених да припадају организацији коју води Фетулах Гулен.

Турска очекује да ће за недељу до 10 дана комплетирати досије који ће приложити уз захтев за изручење из САД муслиманског верског вође Фетулаха Гулена, којег Анкара оптужује да је стајао иза пропалог покушаја пуча у Турској.

Ројтерс преноси да је то данас за турску приватну телевизију НТВ изјавио тамошњи министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Он је казао да је "веома јасна" веза између војника умешаних у неуспели покушај пуча 15. јула и широке мрезе Гуленових присталица, додавши да ће Турска учинити све што је могуће "политички и правно" како би осигурала изручење 75-годишњег Гулена који је у самоизгнанству у САД и који је негирао умешаност у пуч.

Ројтерс подсећа да су САД објавиле да Турска, њихов НАТО савезник, треба да пружи јасне доказе о умешаности Гулена у пуч пре одлуке о изручењу. Агенција наводи да адвокати процењују да би тај процес могао да потраје годинама.

Турске власти данас су и у Ерзинчану, другој провинцији за коју се верује да је такође упориште многих Гуленових присталица, покренуле истрагу против 263 службеника, док је ухапшено 45 људи.

Коментари / 0

Оставите коментар