Минхен: Нападач није повезан са ИД

Али Давид Сонболи стар 18 година убио је у синоћњем нападу у тржном центру Олимпија десет особа, пишу њемачки медији. Рањено је 27 људи од којих четворо имају прострелне ране. Мотиви напада још нису познати. Након претраге стана нападача полиција саопштила да он није имао везе са Исламском државом. Њемачка канцеларка Ангела Меркел рекла да ће држава учинити све како би осигурала безбједност грађана. Каже да "тешка срца" жали за жртвама напада у Минхену.

Свијет 23.07.2016 | 12:36
Минхен: Нападач није повезан са ИД
Њемачки истражитељи утврдили су да постоји очигледна веза између напада у Минхену и норвешког ултрадесничара убице Андерса Брејвика, саопштила је данас баварска полиција. Истражитељи су у Сонболијевом стану већу количину литературе о масовним убиствима, међу којима и књигу о масакру који је починио Брејвик.

Маскр у тржном центру Олимпиа у Минхену догодио се на пету годишњицу масакра који је Брејвик починио у Норвешкој када је убијено 77 особа, међу којима је било много младих.


Иако су се у једном тренутку у медијима појавила свједочанстава наводних свједока који су тврдили да је убица пуцао уз повике "Алаху акбар" успоставило се да то није тачно. Приликом претреса његовог породичног дома, није поронађено ништа што би га повезало са Исламском државом.

Друга, непотврђена теорија је да Сонболи напад извршио због малтретирања које је трпио у школи, како је сам рекао, седам година. На снимку насталом непосредно пре него што је запуцао на присутне, забиљежена је свађа нападача и човјека са сусједног балкона током које је Сонболи рекао "Због вас су ме малтретирали седам година...Сад морам да купим пиштољ и да вас убијам".



Нападач је планирао свој крвави пир па чак и покушао да намами што већи број жртава у "Мекдоналдс" ресторан и то преко лажног Фејсбук профила на ком је обећавао бесплатан оброк свима који тог дана дођу у ресторан. Полиција испитује ове наводе, као и теорију да је напад можда инспирисан ксенофобијом.

Пред крај снимка, наводно је опсовао Турке, потом узвикивао да је он Нијемац и да је рођен у тој земљи. Полиција је потврдила да је Сонболи имао њемачко држављанство, али и иранско.

Немачка полиција претресла је стан Сонболијевих у суботу преподне и том приликом пронађен је пиштољ глок 17 за који није имао дозволу и исечке из новина о нападима, укључујући и чланак под насловом "Зашто студенти убијају?", потврдио је шеф минхенске полиције Хубертус Андре.



Андре је рекао и да је у нападачевом ранцу је пронађено 300 метака, што јасно показује да је напад био планиран.

Сонболи је син таксисте и раднице у робној кући. Живео је са родитељима у сиромашном дијелу Минхена и био је корисник социјалне помоћи. Комшије са којима су медији разговарали непосредно након напада биле су шокиране јер како кажу Али је био јако миран, повучен и стидљив момак.

Полиција је пронашла и доказе да је убица имао психичких проблема, као и да је лечен од депресије.

Укупно десет особа је мртво, а 27 рањено у нападу у тржном центру у Минхену, међу рањенима неколико дјеце, 10 особа је у тешком стању, изјавио је шеф полиције тог њемачког града Хубертус Андре и додао да је нађено и тијело нападача који је извршио самоубиство. Нападач је био 18-годишњи Али Давид Сонболи, Нијемац иранског поријекла, који није имао никакав криминални досије, и највероватније је дјеловао сам, рекао је Андре.



Телевизија ЦНН пренијела је свједочење жене по имену Лорета која се у том тренутку затекла на лицу мјеста.

"Излазила сам из тоалета када сам чула први пуцањ. Убијао је дјецу. Клинци су сједили и јели у "Мекдоналдсу", нису могли да побјегну", рекла је Лорета.


Извор: Блиц

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Лола

23.07.2016 10:42

Прије неки дан Авганистанац побио Кинезе у њемачком возу,јуче Њемац иранског поријекла који се зове Давид побио троје Албанаца а можда су и остале жртве муслимани...?Ово је за сваку осудуи трба ово што прије уништити !

ОДГОВОРИТЕ
Name

о лола оо лоолаа

23.07.2016 11:12

Бас це се унистити то сто ти казес! То је припремљено давно и сада се конзумира,јос прије неких 25 до 30 год се говорило да це у 21вјеку се водити тзв.урбани ратови,и ево сада је то вец стигло. Структуре које владају свијетом имају своје мрацне циљеве које зеле на овакав нацин да реализују,а овај нацин рата мозе само прерасти у 3свјетски рат сироких размјера

Name

Лола

23.07.2016 11:24

Да не буде забуне,ја осудјујем сваки напад а поготову тероризам.Саучешће породицама.

Name

Книн

23.07.2016 10:50

Бице јос нападаца...бомбардујте их, "Керозина НАТОу неце никад нестати", реце Солана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

23.07.2016 11:08

Нијемци затаскавају да је терористицки цин не би ли Меркелова добила и ове изборе.Као у Њемацкој је немогуце да се деси овакав напад није терориста у питању.Него ста је затаскали су и оног нападаца са сјекиром који је сјекао људе по возу па га убили.Казу поремецен па наравно да су терористи поремецени откуд њему пуска и силна муниција.Свабо неце да призна да је европа у к....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паyо

23.07.2016 11:24

Ето ти знас, све сто вам није по вољи није ни истина и тако вец хиљаду година... Доци це дан када цес морати прихватити истину, колико год болна била...

Name

Логика...

23.07.2016 12:12

Никола...Наравно да је поремецен и терориста...Као и онај прије пар мјесеци кад је славио Дјоковица и његову побједу..

Name

ре Паyо

23.07.2016 14:40

Никола је у праву. А ти Паyо ако вјерујес све сто процитас то је твоја ствар. Видис како лазу наси политицари а ти вјероватно и њима вјерујес. Како је изјавијо један новинар од свега сто процитамо у новинама 90% је измисљено. Па се ти сад замисли.

Name

С4

23.07.2016 11:39

Мили Боже, какво политичење и лагање јавности! Прво рекоше да су била тројица, добро организовани, и да су успјели побјећи. Онда друга прича, да је један од њих себи пуцао у главу, а да осталу двојицу гањају као покемоне. Е, сад паде цех на овог некаквог Алију, који је, наводно, психо случај. То ми нешто слично као ономад у Њујорку, кад су срушени они "близанци". Прва вијест: Отето 5 авиона. Два се набили у небодере, један у Пентагон, а преостала двојица, ваљда, још увијек лете и чека се гдје ће и они да се забоду. Све је већи циркус сваког дана! Лажи заиста царују!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

23.07.2016 12:04

Браво за коментар.Нико не прица ко су зртве?

Name

Мистер Но

23.07.2016 13:34

Филмови ,видео игре и десавања у свијету.Довољно да се неки клинац напали и имамо фурку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

23.07.2016 17:43

Ко је њему повредио дусу ! Размислите мало дијете јос није поцео зивет !⛪️⛪️⛪️

Name

Ре Милос

24.07.2016 02:32

Милосе Јел Ти То Три Јавне Куце

Name

Кики

24.07.2016 00:02

Па он је иранског поријекла ал није муслиман. Ил је зидов ил католик и одма није терориста него је умно поремецен. Јбг, стас,само муслимани имају лиценцу за тероризам, од скоро 2 милијарде људи на свијету несмије ни један бити цакнут.Те психицке болести су резервиране за напоменуте религије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смех

24.07.2016 10:01

Није повезан са ИД,али је ипак муслиман,можда савремени њемац за банке у њемачкој које деру кредитима.

ОДГОВОРИТЕ