Начелник општине са само 100 гласова

Док се Драган Чавић и Игор Радојичић буду борили за десетине хиљада гласова за градоначелника Бањалуке, Божо Сјеран и Гордан Рачић у Источном Мостару имаће само једа циљ – како да добију 93 гласа.

Република Српска 23.07.2016 | 08:36
Начелник општине са само 100 гласова
Толико је пре четири године освојио Радован Палавестра, што му је било довољно да влада овом малом општином у Републици Српској, насталом цепањем предратне територије Мостара.

То је случај са бројним другим „дејтонским“, али и са великим и слабо насељеним општинама, у којима је за место начелника потребно мање гласова него за улазак у савете неких месних заједница у Бањалуци.

Источни Дрвар је начелника добио са 96 гласова, Купрес у Српској са 163, Берковићи 629 гласова, Ново Горажде 690, Трново 565, Калиновик 895.

Без обзира на изузетно мало гласачко тело, и у овим општинама ће се водити прави рат за функције, а „на црту“ ће изаћи углавном кандидати два политичка блока у Републици Српској.

Онај ко победи имаће готово исте привилегије као и начелници већих општина, осим износа плате. Међутим, ни она неће бити мања од 1.500 КМ, што је за средине попут ових равно бинго добитку.

Начелник Источног Старог Града Бојо Гашановић (СДС), који је други мандат освојио са 682 гласа и у трци је за трећи, каже да је предност кандидата у малој средини то што познаје готово све гласаче. С друге стране, сматра да је у већим општинама на располагању више бирача који не иду на изборе, али које је могуће придобити.

На питање „ЕуроБлица“ каква је будућност његове општине и шта мисли о евентуалном припајању већој, Гашановић каже да то није „ни исправно, ни коректно“. Његово је мишљење да би мале општине имале будућност када би им републичка власт „вратила одузете надлежности“ односно располагање властитим природним богатствима.

"Коректно је да се велике средине одрекну дела прихода у корист малих, да би људи овде остали да живе и раде. На пример, Беч суфинансира 27 општина уз словеначку границу, мимо буџета Владе Аустрије. Наставимо ли овако, сви ћемо живети у пет великих градова Српске, ако уопште будемо живели", закључује Гашановић.

Изборне јединице за локалне изборе немогуће је мењати јер их чине општине и градови. То је разлика у односу на опште, где је „вредност“ мандата колико–толико могуће уједначити спајањем или раздвајањем више локалних заједница у једну изборну јединицу.

Међутим, бивши члан ЦИК БиХ Вехид Шехић тврди да решење треба пресликати из Италије.

"Тамо најмање општине немају скупштину ни администрацију, већ само начелника и још два или три човека. Део послова за те општине сервисирају суседне општине. На тај начин се драстично смањују трошкови. Највећи отпор према том предлогу показују партије у БиХ које сада имају прилику да и у мале општине запосле своје кадрове", каже Шехић.

Извор: ЕвроБлиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Логика

23.07.2016 06:59

Нема гласаца нема коментара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зијемља

23.07.2016 09:33

Штета што је садашњи начелник Палавестра Радован одустао, иначе не би овога пута добио ни један глас. Прошли пут га је спасавао читав СДС Републике Српске. Зато ће га сада странка поставити у неку од Агенција на нивоу БиХ да и тамо покаже како треба радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јахоринац

23.07.2016 11:46

А колико моме брату Боји треба?

ОДГОВОРИТЕ