Одлазак младих гура земљу у сиромаштво

БиХ је у протеклих деценију и по напустило највише високообразованих људи који су се трбухом за крухом отиснули ка западним земљама, што се негативно одразило на домаћу привреду и економски развој, а сличне муке муче и остале земље региона.

Република Српска 22.07.2016 | 17:54
Одлазак младих гура земљу у сиромаштво
На ту појаву упозорено је у истраживању Међународног монетарног фонда (ММФ) под називом "Емиграција и њен економски утицај на источну Европу", који је показао да је 20 милиона људи, махом младих и образованих из тог дијела Старог континента, напустило своје земље у протеклих 25 година. Мотивација за одлазак углавном су бољи послови, веће плате, а земљу махом напушта високообразовани кадар, попут доктора, архитеката, инжењера.

Анализом одлива становништва из матичних земаља од 1995. до 2010. године обухваћене су и земље западног Балкана, а подаци показују да БиХ предњачи по броју оних су одлучили да спакују кофере. Проценат високообразованих становника који су емигрирали из БиХ 2010. године, према подацима ММФ-а, је готово три пута већи у односу 1990. годину. Велика и непрекидна емиграција је успорила и раст производње и бруто домаћег производа (БДП). Да није било емиграције од 1995. до 2012. године, наводи ММФ, стопа раста БДП-а у региону била би у просјеку седам одсто виша.

Све се то одразило на економску способност земље, јер одлазак слаби њен потенцијал.

Коментаришући истраживање ММФ-а, економски аналитичар Зоран Павловић истиче да БиХ ништа не ради да би млади људи остали и били дио њеног развоја.

"Држава не ствара пословне и друге неопходне услове да би млади, верујући у развој и запошљавање, остали. Морамо да се суочимо са тим да смо у врху земаља из којих млади одлазе, али и да они који остају углавном раде самостално и то за иностранство, јер су домаће тржиште и потенцијал потпуно угашени", нагласио је Павловић упозоривши да уколико изостане реакција БиХ нема никакву будућност посебно имајући у виду њене дугове.

Социолог Биљана Милошевић каже да је незапосленост главни мотив младих и високообразованих за одлазак из БиХ.

"Томе је умногоме допринијела и лоша уписна политика, која не прати потребе тржишта рада, јер имамо пребукиране бирое. Млади не виде перспективу и не очекују преокрет на боље и због тога одлазе у иностранство", каже Милошевићева.

Да исељавање из БиХ траје без престанка, указано је недавно и у информацији о стању исељеништва коју је сачинило Министарство за људска права и избјеглице БиХ. И тај документ је показао да су узроци махом економске природе и да земљу већином напуштају млади и високообразовани људи.

Паре из иностранства

ММФ је у извјештају упозорио и да је велики прилив дознака из иностранства подржао потрошњу, али и због монетарног утицаја довео до мање конкурентности привреде и смањења продуктивности.

(Глас Српске)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Лука

22.07.2016 15:58

Сви требамо напустити БиХ. Све оставити и отици на запад.Власт и странке нек узивају у богатству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРИ

22.07.2016 16:09

САМО ТРЕБА ГУЛИТИ ОДАВДЕ,НЕ ГУБИТИ ВРИЈЕМЕ И НЕ ВИЈЕРОВАТИ ВЛАСТИМА.ОВДЕ НИКАД НЕЦЕ БИТИ ДОБРО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

било једном: научили ништа.

23.07.2016 03:58

Није решење само у напуштању,проблем је што водство не сурадјује са становништвом,посветили су се само себи.у њима је завладала паника и страх.а немају, ХРАБРОСТИ објаснити народу шта се догадја,само нежеле да свате; нежеле да виде'шта се догадја око нас! дан је дуг, аноћ.нико незна шта може да донесе.тада је ВЕЋ касно! Новци више НИСУ важни.

Name

БЈЕЖИТЕ

22.07.2016 16:13

БЈЕЖИТЕ ДЈЕЦО, СУНЦЕ ОВОГ НЕМА ГРИЈАТИ ВАС НЕЋЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

размисли.

22.07.2016 17:55

ОВДЕ СУНЦА' ИМА САМО ЗА ДОДИКА' И ЖЕЉКУ.

Name

боро

22.07.2016 16:15

Моја дијеца су отишла вани , а ја одмах затворио фирму и отпустао седам радника , ако ми дијеца нису ту , немам ниједан разлог даље да радим . Боље ми је тако него се борити са овом пљачкашком државом и њеним законима .Никад не знаш који је закон на снази и за кога важи . Оно што је било по закону једне године , друге није и никад не знаш како да будеш чист , то је у овој држави немогуће . Само за неке таxе сам дао око 60 хиљада марака , стално нека пререгистрација , промјена доприноса од којих нико нема ништа , па порези на имовину ко да су ми они то правили . Инспекција и полиција отимају , па неке лиценце , агенције , милион глупости и паразита које треба укинути . Само да ми је сад да све распродам и нека им Додик и његови пајтоси пуне буђжет , а ни други нису бољи , све су то иста г.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј*бес политичаре

22.07.2016 16:57

Свака част Бори.Пидржавам те апсолутно.Нек остану политичари и спасиоци РС и БИХ.Ово је више толико постали одвратно.

Name

Ранко

22.07.2016 17:44

Боро ,не знани пријатељу ,све потписујем што си написао...Све сам исто прошао ,и проклињем све политичаре из БиХ до једног ...

Name

Ме

22.07.2016 17:01

Како Сам сретан сто Сам отисо 1988. Давно Сам видио да у Босни нема " Круха" ... Неце никад ни бити.. Мој савјет, бјезите сто прије.. Не губите вријеме ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изо

22.07.2016 17:17

Сви који смо вани,опет доносимо и ту остављамо хиљаде еура .дрзави је знаци још боље да сто висе народа из ње оде.Да нема дијаспоре,већ би држава банкротирала.

Name

Швицарац

22.07.2016 17:10

Једног дана у БиХ ће остати само политичари и пензионери.Има да буде село гори а баба се чешља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

23.07.2016 04:08

РС ће променити назив;зваћес е ;Додик Цвијановић. са упозорењем -не ометај ПРИВАТНИ ПОСЈЕД ЗАЛАЗИШ НА ВЛАСТИТУ ОДГОВОРНОСТ.

Name

осс

22.07.2016 17:24

Ја сам давно побјегао из те тамнице и никада се вратити нецу и када би било доле добро мене нико не мозе убједити толико сам радио док сам доле био мало је реци као коњ ниста имао нисам голо презивљавање.волим свој народ земљу али мрзим политицаре и систем закон и устав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац.

23.07.2016 16:44

Све разумем:нијеми јасно народ КРОЗ толико коментара ИЗРАЖАВА незадовољство! да се Додик као неки Председник' али жељка'не изиђу у јавност !и не проговоре својему народу! ако нисмо СТОКА'а и стоку мораш неговати! јесам ли у праву?

Name

борац

22.07.2016 17:27

Зашта смо се борили? Нисмо бјежали 92. године, омладину треба запошљавати. Не дају стари политичари прићи институцијама. Има лијека и за ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

22.07.2016 17:29

Нећемо бјежати нити ћемо дати омладини да бјежи у свијет. Имамо РС, имамо гробове, имамо дједовину. Зашто бјежати? Нисмо кукавице......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

22.07.2016 18:02

Гурају богатасе у сиромаство бас оне код који се ради 70 сати недељно за 300 км мјесецно .. А земљу и њихове фамелије це у времену обогатит јер це слати и доносити исто као предходне генерације ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

оф ЈооП

23.07.2016 08:34

Ту је Додик , нема да се бринете !

ОДГОВОРИТЕ
Name

До ит yоурселф

23.07.2016 09:13

Ево примјер накарадне политике у БиХ. Поруцио сам сет специјалних натикаца за одвртање ињектора и ламбда сензора. На цифру од 335КМ морао сам платити 115КМ царине и пореза. Коме и засто кад такав производ у БиХ нико не производи? По мом мисљењу требало је платити само порез 17%. Царину треба наплацивати само ако у дрзави постоји регистрован производјац тскве робе и та царина би требала ици њему . Ако нема регистрованог домацег производјаца, онда не мозе бити ни царине. Медјутим, политика није таква него дрзава отима да би нагомиланој администрацији намирила за плате. Овај овакав народ неце никада имати дрзаву у правом смислу те ријеци. Све је наопако и остаце наоако.

ОДГОВОРИТЕ