Анализа: Испадање из Европе - да ли је Партизан научио лекцију?!

Без обзира на бројна улешћа у групним фазама европских такмичења и честих трансфера играча у западну Европу, Партизан је пао на дно.

Фудбал 22.07.2016 | 14:30
Анализа: Испадање из Европе - да ли је Партизан научио лекцију?!
Први пут од 2001. црно-бели су сезону на међународној сцени завршили већ на првом кораку, а први пут од 1976. нису успели да постигну гол.

Већ годинама је очигледан пад Партизана на свим пољима, а док у домаћем првенству колико-толико то успева да се замаскира, у Европи је све јасно.

Иако је и ранијих сезона било јасно да без конкретних појачања и улагања у играчки кадар екипа не може да се носи са тимовима из других земаља само са момцима из своје школе и повратницима ветеранима, челници клуба из Хумске су по правило ретко отварали касу.

Од сезоне 2012/2013 Партизан је на појачања потрошио укупно 1,52 милиона евра на појачања, подаци су које поседују "Вечерње новости". Овог лета су плаћени само Никола Ђурђић 400.000 и Немања Милетић 260.000 евра.

Нешто више од пола милиона евра за појачања је показало у Лубину који резултат је реалан, никакав. Прошлог лета Партизан је уложио још мање, нула евра (0!), можда је био на корак од друге рунде Лиге Европе, али је тај тим на крају имао најлошију сезону у Суперлиги у последњих више од десетак године и на лето показао свој "потенцијал".

Пре две године уложено је 200.000, а на лето 2012. око 550.000. Последњи пут Партизан је конкретно плаћао за појачања 2011. када је потрошено 3,2 милиона евра. Тада су стигли Волков, Ивковић, Бабић, Марковић, Иванов, Едуардо, Танковић, Маркес, Рнић, Манга, Смиљанић, што се испоставило да су били промашаји, а доказ је био Шамрок.

Због тога се поставља питање која је улога спортског сектора, пре свега директора у Хумској? Када ће црно-бели довести човека који је способан да доведе конкретна појачања која ће допринети квалитету тима, а не коцкати се са недоказаним или истрошеним фудбалерима.

Само од трансфера Стефана Савића, Лазара Марковића, Александра Митровића, Радосава Петровића и Петра Шкулетића зарађено је више од 30 милиона евра. У шта је уложен тај новац, у играче није сигурно, а нису враћени ни дугови.

Једна ствар је јасна, Партизан је поразом од просечног пољског тима који током 210 минута није показао апсолутно ништа против црно-белих, пао на дно с ког ће се тешко подићи без квалитетних потеза.

Ако ништа, челници клуба сада бар могу да се посвете избору председинка, само да опет не направе циркус којем смо већ били сведоци пре неколико месеци.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар