"Зауставите хистерију према Србији!"

Бивши хрватски председник Иво Јосиповић позвао је данас своју наследницу Колинду Грабар-Китаровић да "заустави неконструктивну хистерију према Србији" везану за блокаду приступних преговора које Београд води са ЕУ.

Регион 22.07.2016 | 07:25
"Зауставите хистерију према Србији!"
У отвореном писму објављеном на порталу аутограф.хр, Јосиповић позива Грабар Китаровић да у најављеним преговорима са српским премијером Александром Вучићем користи исте заједничке поставке какве је он користио у својим преговорима с бившим председником Србије Борисом Тадићем.

Јосиповић актуелној председници Хрватске поручује да је реч о питању из њене уставне надлежности, као "сукреаторке и суспроводитељке" спољне политике те земље.

Он у писму констатује да су обоје сведоци неуспешне спољне политике Хрватске у намери да блокира приступне преговоре Србије и отварање поглавља 23. и 24, те, како каже, упорног настављања контрапродуктивне и штетне политике која нема изгледа на успех и која негативно утиче на међународни положај Хрватске, укључивши њен положај у ЕУ и односе са суседима.

"Нисмо успели напросто зато јер нисмо били у праву. Нисмо могли тражити од Србије да укине закон какав, с готово истим ефектима, има и Република Хрватска", навео је Јосиповић.

Напомиње да Србија није испунила преузете обавезе које се односе на права хрватске заједнице у Србији и истиче да хрватска влада, по његовом мисљењу, мора да наставити да инсистира на побољшању положаја хрватске заједнице у Србији, али и истиче да хрватска влада исто тако мора да инсистира и на остварењу уставних и законских права српске заједнице у Хрватској.

То, међутим, констатује Јосиповић, није могуће блокадом приступних преговора, већ што скоријим билатералним договором, управо онако како су Грабар Китаровић и Вучић навели приликом недавног сусрета.

Говорећи о "најосетљивијем" приговору Хрватске који се односи на закон о универзалној јурисдикцији, Јосиповић указује да тај закон предвиђа да Србија може да води кривични поступак за ратне злочине почињене "на територији бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, без обзира на држављанство починиоца или жртве".

Намера Хрватске да због наведене одредбе блокира приступне преговоре Србије пропала је понајпре зато што готово све европске земље имају неки облик универзалне надлежности, указао је Јосиповић.

Подсећа да и Хрватска има универзалну надлежност за ратне злочине, не само у Кривичном закону, већ и у Закону о примени Статута Међународног кривичног суда о прогону за кривична дела против међународног ратног и хуманитарног права такође из 2003. 

Јосиповић, који је по образовању правник, указује да, гледајући у целини правни систем једне и друге државе, нема значајније разлике међу њиховим законодавствима када је реч о могућности да се суди страном држављану за злочин почињен на територији друге државе, без обзира на држављанство жртве.

Наводећи пример, Јоисповић каже да би хрватски судови могли према, важећем законодавству, да суде албанском или српском држављанину за злочин почињен током рата на Косову.

"Сматрам да је најважнији циљ да сви злочини учињени у рату и агресији на Хрватску, било их је пуно, били су страшни, буду кажњени. Нажалост, наша државна тела, из разних разлога, нису успела да приведу правди многе од починитеља злочина, па и због недовољне сарадње Хрватске и Србије", навео је Јосиповић који не спори могућност да тај правни акт буде злоупотребљен, те подсећа да је тога досад било са обе стране.

Он сматра да је важна последица универзалне надлежности у Србији, посебно ако би била реч о злоупотребама, правна неизвесност којој су изложени хрватски ветерани јер су, чим пређу границу, изложени могућности хапшења и изручења Србији.

Сагласан је, каже, да се такво стање мора уклонити, али се то, истиче, не може учинити подизањем тензија у односима са Србијом и нереалним претњама о блокирању преговора.

Сигурност ветернима, сматра, може дати само квалитетан споразум Хрватске и Србије о сарадњи на прогону ратних злочина који ће елиминисати могућност злоупотреба.

Јосиповић је упозорио да су грађани Хрватске данас сведоци злоупотребе проблема универзалне јурисдикције где се странке надмећу у потпуно искривљеним интерпретацијама стварног правног стања, претњама суседима о блокади преговора и нереалним обећањима бранитељској популацији.

"Посебно садашњи приступ, јер претња блокадом није реална и проведива, не решава проблем бранитеља. Када би претња и могла решити проблем, било би то при крају преговора, тек за неколико година", навео је Јосиповић.

Цитирајући свих 10 начела која је он договорио са Тадићем, Јосиповић садашњој хрватској председници поручује да је уверен да ће она на тим или сличним начелима подстаћи решење озбиљних проблема које државе, "посебно бранитељска популација", имају због невољности да се преговорима постигне компромис.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Србин

22.07.2016 07:56

Јбг и ти сад Јосиповицу ке.ас. Био си ти на власти и ниси ниста урадио да се односи измедју 2 земље мало поправе.

ОДГОВОРИТЕ