Земљотреси као извор електричне енергије

Земљотреси су веома опасан и разоран природни феномен, који се углавном повезује са деструкцијом, међутим, британски научници дошли су на идеју да се снага коју они поседују употреби у корисне сврхе, односно за стварање електричне енергије.

Свијет 21.07.2016 | 15:45
Земљотреси као извор електричне енергије
Како је објаснио истраживач са Универзитета Лестер у Великој Британији Елиот Спендер он је дошао на идеју да се померање тла током земљотреса искористи за стварање електрицитета коришћењем магнета унутар калема.

Спендер је, преноси портал “Свет физике” (Пхyсицс Wорлд), своју идеју објаснио на примеру земљотреса од 7,2 степена Рихтерове скале, који је јануара 1995. погодио јапански град Кобе.

Велики Ханшин земљотрес, како је назван, довео је до померања тла од 1,5 метара по хоризонтали, као и 1,2 метра по вертикали.

Научник је истакао да би генератори са калемовима и магнетима у облику коцке димензија 1,5 метара кубних, уколико се поставе на подручје величине Сан Франциска, могли приликом сличног земљотреса да створе 70 милиона вати електричне енергије за само пет секунди.

Ту енергију, сматра Спендер, могле би да користе спасилачке и хитне службе и системи за напајање у случају опасности, одмах пошто се катастрофа догоди.

Коришћење позитивних страна земљотреса за сада је само студентски пројекат, представљен у оквиру програма Универзитета у Лестеру у којем студенти користе своје познавање физике за налажење одговора на бројна питања из света који нас окружује.

Коментари / 0

Оставите коментар