Америка неће бранити чланице НАТО од Русије

Кандидат републиканаца на председничким изборима у САД Доналд Трамп изјавио је синоћ да под његовим вођством постоји могућност да Америка не би стала у одбрану појединих чланица НАТО ако би их напала Русија.

Свијет 21.07.2016 | 10:40
Америка неће бранити чланице НАТО од Русије
Трамп је рекао да ће донети одлуку да ли да се заштите балтичке републике против руске агресије на основу тога да ли су те земље "испуниле своје обавезе" према САД.

АП преноси да је Трамп то изјавио у интервјуу за Њујорк тајмс синоћ, дан пре него што ће и званично прихватити номинацију републиканаца за председничке изборе, пренео је АП.

Трампове изјаве о обавезама САД према НАТО које се тичу помагања другим државама те Алијансе од 28 чланова у складу су са његовим преиспитивањем глобалне улоге САД, додаје америчка агенција.

У интервјуу је рекао и да неће критиковати Турску због акција против политичких противника и ограничавања грађанских слобода после прошлонедељног неуспелог војног пуча.

За турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, Трамп је рекао:"Одајем му признање што је успео то да преокрене...Неки људи мисле да је пуч исцениран, знате за то. Ја тако не мислим".

САД "немају право да држе лекције" Турској и другим земљама када "људи хладнокрвно пуцају на полицајце", поручио је Трамп.

Говорио је и о распоређивању америчких снага у иностранству, али више из, како је приметио АП, економског угла као неко ко је деценијама у бизнису, а без политичког искуства.

Трамп је рекао да можда неће бити потребно распоређивати америчке снаге у иностранству.

"Ако одлучимо да морамо да бранимо САД, увек можемо да распоредимо" снаге из САД, а то би "било много јефтиније", казао је Трамп.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кобац

21.07.2016 16:30

Е ти се питаш баш корозирани линенко

ОДГОВОРИТЕ