Да ли се Јахорина плански уништава?

"Стање у Олимпијском центру Јахорина је на ивици катестрофе", упозорио је данас у Источном Сарајеву посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Маринко Божовић. Он истиче да ће се, ако Влада Републике Српске нешто под хитно не предузме, угасити не само Олимпијски центар већ и комплетна планина Јахорина која је највећи туристички потенцијал Републике Српске.

Република Српска 20.07.2016 | 20:56
Да ли се Јахорина плански уништава?
"Влада Републике Српске систематски уништава Олимпијски центар Јахорина", тврди народни посланик Маринко Божовић и додаје:

"Прво је дозволила да фантомско предузеће УПИ, које је званично у власништву Владе, блокира рачун Олимпијског центра због сумњиве судске пресуде у корист УПИ-ја у износу од преко милион марака. Затим се рачун Олимпијског центра блокира због дуга од 15 милиона марака према ИРБ-у који је истивремено власник 86% капитала Олимпијског центра."

Све ово може се тумачити као извлачење пара из Јахорине и покушај уништавања највећег туристичког потенцијала Српске. Божовић позива Владу Српске да под хитно изврши конверзију дуга према ИРБ-у и ријеши питање скандалозне тужбе УПИ-ја.

"Уколико то не ураде бојим се да ће Олимијски центар, али и комплетна планина Јахорина бити упропаштени. Без посла у Олимијском центу ће остати 150 људи, али ће последице имати и преко 3 хиљаде људи који раде на Јахорини у другим туристичким и угоститељским објектима или индиректно живе од Јахорине", тврди Божовић и додаје да се на Јахорини када је добра сезона обрне преко 50 милиона марака што је значајан приход не само за град Источно Сарајево и ову регију већ и за Републику Српску.

Божовић подсјећа на понуду предузећа Скијалишта Србије да преузме руковођење Јахорином, али под условом да се ријеше финасијска дуговања Олимпијског центра.

"Влада Српске је прихватила ту идеју, али ништа не раде по питању дуга. Да ли то значи да одустају од сарадње са Скијалиштина Србије и да су нашли другог стратешког партнера", пита се Божовић, а ми подсјећамо на обећања министра туризма у Влади Српске од прије три мјесеца, тачније 21. априла ове године на Бизнис форуму Јахорина.

"Јавно обећавам на БН телевизији да ћемо наћи рјешење за Јахорину. Влада Републике Српске стоји иза Олимпијског центра Јахорина. Ми смо себи дали задатак да очистимо све дугове Јахорине, да би Олимпијски центар изашао из кризе. Врло брзо ћемо наћи рјешење за дуг према УПИ и ИРБ-у како би могли ућу у преговоре са заинетресованим инвеститорима", рекао је 21. априла ове године министар туризма и трговине у Влади Републике Српске Предраг Глухаковић и додао да више нема алтернативе и да се рјешење мора наћи.

Што се мора није тешко, рекли би неки али Влада Републике Српске очито има пречих послова од рјешавања проблема Олимпијског центра и судбине неколико хиљада људи. Очи јавности вјешто мажу одлукама које се не проводе. Једна од таквих је и одлука из 2015. године да се Олимпијском центу Јахорина за припрему зимске сезоне 2015/16. година додијели 300 хиљада марака. Та сезона је прошла, или боље рећи пропала, вријеме је за припрему нове, а од обећахих 300 хиљада на Јахорину није стигла ни марка.



БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јово романијак

20.07.2016 20:22

Ко уништава Јахорину-и уништава и српску,кад Србин остане без Горе,нема од њега хајдука,осим ако није снсд,сдс.днс,сп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

20.07.2016 21:28

ОВА ВЛАДА НИЈЕ У СТАЊУ НИТИ ПИЈАНУ ОВЦУ ОШИШАТИ И ОСТВАРИТИ БИЛО КАКАВ ПРОФИТ, ЈЕР ЗА ТО НЕ ПОСТОЈИ ИНТЕРЕС... "НАМИРУЈУ" СЕ САМО ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ И ТО ОДОЗГО ПРЕМА ДОЛЕ... ЗА ОНЕ ДОЊЕ НЕМА ПОМОЋИ. НАЖАЛОСТ ЗА ЈАХОРИНУ ЈЕ СВЕ КАСНО... ПОМОЋИ СТВАРНО НЕМА - ПАЦИЈЕНТ ЈЕ УМРО!!! НИКО ВИШЕ НЕЋЕ НИШТА ОЗБИЉНО ИНВЕСТИРАТИ, А СТАЊЕ ЋЕ БИТИ СВЕ ГОРЕ И ГОРЕ... ВЕРТИКАЛНИ ТРАНСПОРТ МАЛОГ ЏОМБИЋА ЈЕ ПОЈЕО ЗАДЊУ НАДУ... МОЛИМ РАЗИЂИТЕ СЕ У МИРУ ДА СЕ УГАСИ СВЈЕТЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

20.07.2016 22:17

Ова власт је унистила бас све. Затрала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

21.07.2016 04:27

Добро си рекао, влада извлаци паре са Јахорине, само не знам које паре, јер ОЦ нема ни за плате. Сто се тице системског униставања од стране владе које спомињес, прије бих рекао да то униставање ради опстина. Небрига опстине за ОЦ је годинама огромна и ниста их не интересује осим сталног уцртавања нових плацеве и продаје истих да би се напунила опстинска каса. Јос мало и неце имати гдје сибица да падне од објеката, а људи це се морати паркиравати у Сарајеву када иду на Јахорину, јер на Јахорини неце бити ни једног паркинг мјеста. Сдс прица како влада унистава Јахорину, а ста су то они урадили за Јахорину у задњих десет година, а на власти су у опстинама којима припада Јахорина. Наравно НИСТА. Најлаксе је пребацивати одговорност на владу. Влада је крива и сто се снијег не цисти и сто нема паркинга и сто се сва земља продаде, е мој сдс, јака сте ми ви странка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

21.07.2016 07:23

Бојим се да си ти "црвени". Влада проглашава за предузеће од државног интереса које може донијети иоле новца. Тако је било са Јахорином. Горе се обрће значајан новац и то велики број људи не зна. Због тога општини није дозвољено ништа у том погледу. Уосталом, Јахорина никад није била извор прихода општине. Прије рата, новац са Јахорине је изградио олимпијско село Добриња, велики дио пара је отишао у Вогошћу и уопште све паре у Сарајево а на Пале ни фенинг, односно динар. Твоја примједба уопште не стоји.

Name

БББ

21.07.2016 07:04

А значи СДС има генијалну идеју да поклони Србији Јахорину?Ови су сви на истој линији,позајмљуј-поклањај али ништа сам не ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

21.07.2016 08:34

Око Јахорине нису чиста посла. Мораће се то распетљати и разјаснити, кад тад. И хоће. Јер, интереси се разни преклапају, неке мистериозне хоботнице се узгајају, гоје и множе.

ОДГОВОРИТЕ