Вождовачки клан "пао" због удварања жени

Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на годину дана затвора Срђана Качавенду, а Владана Контића на осам месеци затвора. Они су осуђени јер су 2005. године отели А.А и покушали да му изнуде новац јер се удварао Качавендиној супрузи.

Србија 20.07.2016 | 22:40
Вождовачки клан "пао" због удварања жени
Истом одлуком која је објављена на сајту Апелационог суда, правоснажно су за то дело осуђени и Бошко Раца на три месеца, а Андрија Зарић на пет месеци затвора.

Качавенда је јавности познат као припадник "вождовачког клана", односно лик из филма "Видимо се у читуљи", а и Контић се често помињао као вођа тог клана.

Медији су својевремено пренели да је отети А.А. Качавендин венчани кум.

У пресуди се наводи да су оптужени 29. маја 2005. године у Београду силом одвели у Качавендину викендицу у Баричу оштећеног А.А. са намером да га пусте на слободу, када од њега за Качавенду изнуде имовинску корист, поступајући притом на свиреп начин.

Као мотив отмице помиње се удварање отетог Качавендиној супрузи, односно да ју је "нападао".

Качавенда је оштећеном пустио и снимак разговора са диктафона као доказ да се удварао и да је нападао његову супругу, али је овај то негирао.

Потом су, како се наводи, Качавенда и Контић физички насрнули на оштећеног и нанели му више лаких телесних повреда "које по свом свеукупном дејству представљају једну јединствену тешку телесну повреду".

Пошто им је отети рекао да нема да им да 400.000 евра да би му опростили што је спопадао Качавендину супругу, Качавенда је од њега одузео кључеве џипа, а касније и мотор, као и уговор о стану, наводи се у пресуди.

Апелациони суд је навео да је првостепени суд правилно утврдио да за Качавенду постоје олакшавајуће околности које се тичу његових породичних прилика, да се оштећени није придружио његовом кривичном гоњењу, да се са оштећеним у међувремену измирио и успоставио пријатељске односе.

Такође, као олакшавајућу околност суд је имао у виду проток времена од извршеног кривичног дела, као и чињеницу да је оштећени својим некоректним поступањем у великој мери допринео настанку критичног догађаја.

Као отежавајућу околност суд је ценио његов живот након извршеног кривичног дела, наводи се у образложењу.

Извор: Б92/Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар