Сати чекања у реду за лична документа

Вријеме годишњих одмора и долазак грађана из дијаспоре створио је дугачке редове пред шалтерима за издавање личних докумената широм Републике Српске, а највеће гужве су на издавању путних исправа, гдје се неријетко чека и по неколико часова.

Република Српска 20.07.2016 | 18:40
Сати чекања у реду за лична документа
Грађани "заглављени" у редовима негодују због гужве, љути су и нервозни, јер како кажу, сваке године иста слика. Годишњи одмор сви желе искористити за прикупљање документа, па од јуна до септембра гужве не јењавају, а вишечасовно чекање излуђује.

Енеса Мемића, који живи и ради у Норвешкој, репортер "Гласа Српске" јуче је затекао како стоји испред Одјељења за издавање личних докумената Центра јавне безбједности Бањалука. Док је крајичком ока надгледао који број је на реду, испричао нам је да није очекивао овакву ситуацију.

"Чекам јутрос од девет потврду о матичном броју и већ је пола 12, а још нисам стигао на ред. Испред мене је још десетак странака тако да ми не гине бар још сат дангубљења", каже Мемић.

Истиче да се наоружао стрпљењем и да ће мирно чекати колико год буде потребно. Додао је да је пријатно изненађен модернизацијом шалтер сале, па је велика олакшица што не мора да стоји у реду.

"Без обзира на гужве весели ме како је све модернизовано. Кад добијеш број можеш изаћи ван, попити кафу, испушити цигарету, нема стајања и гурања по редовима. Требало би само током љета увести већи број радника, јер има шалтера који не раде - каже Мемић и додаје да му највише смета то што по родни лист и увјерење о држављанству мора ићи на другу локацију", истичући да на тај начин губи много времена.

Бањалучанин Владо Палачковић, који је дошао да региструје возило, није крио незадовољство због гужви.

"Има већ 20 минута како је службеник устао са свог радног мјеста и некуда је отишао. Ако је на паузи, питам се зашто га нико не мијења. Иритантно је да само тако устану и оду. Гужва ми не би сметала да раде сви шалтери, али ово је бахаћење. Чекам већ 45 минута и колико ћу још чекати питај бога, јер је испред мене 25 људи" одбрусио је Палачковић.

Маријана К., која живи и ради у Њемачкој, јуче је у Приједору чекала у реду за издавање родног листа.

"Испред мене има неколико суграђана, па се надам да нећу дуго остати и да ћу све обавити што прије. Послије тога морам у полицију да "гањам" још докумената и мислим да је тамо већа гужва", рекла је ова Приједорчанка са адресом у Њемачкој.

У Центру јавне безбједности Добој истичу да је с доласком љета и годишњих одмора повећан број захтјева за издавање путних исправа, али да гужве нису превелике.

"Службеници раде од седам до три и током дана успијевају обрадити све захтјеве. Странке не чакају сатима у реду, јер радници ускачу једни другима у испомоћ. Шалтер сала је климатизована, па је то олакшавајућа околност онима који чекају" рекли су у ЦЈБ Добој.

У МУП-у Српске истичу да се највеће повећање броја захтјева за издавање путних исправа биљежи у Бањалуци, Приједору и Бијељини.

"Гужве су очекиване за овај период године, имајући у виду да наши држављани који живе у иностранству долазе на годишњи одмор и ваде документа. Због повећаног броја захтјева прилагодили смо радно вријеме локација у Бањалуци, Градишци и Приједору, гдје је рад организован у двије смјене, од седам до 20 часова", рекла је портпарол МУП-а РС Мирна Миљановић и додала да шалтер сала за издавање личних докумената у Бањалуци ради и суботом од седам до 13 часова.

Апел грађанима

У МУП-у Српске апелују на грађане да на вријеме провјере важење својих личних докумената и поднесу захтјев за њихово издавање.

"Законски рок за издавање личних документа попут личне карте, путне исправе и возачке дозволе је 30 дана, а путна исправа се може добити и по хитној процедури у року од 72 часа, али је цијена за хитни поступак 250 КМ", рекла је портпарол МУП-а Мирна Миљановић.

Највише захтјева за путне исправе

- Бањалука

- Приједор

- Бијељина

Извор: Глас Српске

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ТРН

20.07.2016 16:46

Па кад хоце дзаба нек цекају јос дузе није ми зао засто не иду у амбасаду ко људи платис 200 франака и за 10 мин све рјесено

ОДГОВОРИТЕ
Name

цх

20.07.2016 18:21

Трну лупас глупости комуњаре вам комуњаре там.

Name

горан

20.07.2016 19:11

Бас ме заним како у амбасади за 200 франака за 10 минута продузис лицну, возацку или добијес ниви пасос, То сигуро не мозе ни у једној БХ амбасади, али ко зна мозда це бити могуце када наса РС буде имала амбасаде

Name

Конзул

20.07.2016 21:20

Ово сто ТРН казе је тачно, јер у амбасадама нема висе гужви као прије. Предаш за документе и чекаш да дође постом. Међутим, за упис дијетета ми је речено у амбасади да може потрајати висе од годину дана !!! Апсолутно неоправдано. Наводно, разлог је то сто локалне администрације у БиХ споро извршавају дио посла...

Name

за трн и конзул

23.07.2016 09:03

Да би отисао у неко дипломатско представниство и затразио пасос,морас да узмес дан годисњег одмора,који би радије "потросио" у отадзбини са родбином а испостава истог траје прилицно дуго, до сест седмица.

Name

Чекање докумената

20.07.2016 18:03

Чекати документе не би требао бити проблем, можда наидје неко занимљив...

ОДГОВОРИТЕ
Name

торпедо

20.07.2016 18:17

Ајде не паметуј, да иду сви у амбасаду било би и тамо нагузвано. Бијо сам ја у Салзбургу нацекао се а конзул као да је највеци и најмоцнији цовјек Европе. Катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докон

20.07.2016 18:28

Ма ово није ништа, ја у једној ћевабџиници ћевапе чекао сат и по.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

20.07.2016 18:53

Ееее све има своју тарифу и све се зна...платиш и нечекаш, како ту тако у општини, код доктора, на суду и тако редом у држави у којој "све лепо"функционише....рече наша препаметна премијерка љуби ју мама нако лијепу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

деки

21.07.2016 09:34

Са једном разликом, за пасос уплатис мито дрзави на рацун,а остало набројано некоме у дзеп. Ако гурнес доктору у дзеп, он це то потросити негдје у трговини, туристицкој агенцији или сл.,па је то добро за економију земље,ако дас у будзет, ови то потросе у иностранству сто је добро за економију те земље. Поука: ако је у складу са Законом не знаци и да је корисно, али да би дао, морас имати ста...