Чему Фетулах Гулен учи ђаке на Балкану?

Покрет Хизмет, турског вјерског вође Фетулаха Гулена, једна је од највећих исламских цивилних организација у свијету базираних на вјерским увјерењима и има читаву мрежу школских установа и у државама Западног Балкана.

Свијет 20.07.2016 | 09:14
Чему Фетулах Гулен учи ђаке на Балкану?
Сматра се да покрет давног савезника турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, којег Ердоган сада оптужује да стоји иза покушаја државног удара, има милионе сљедбеника и спонзора за 1.000 образовних центара заснованих на исламским догмама у 150 држава.

Како студенти у тим центрима у већини земаља често долазе из сиромашних породица, критиковани су да су то заправо лаки регрутни центри за Гуленов покрет који нема формалну међународну структуру и званичне листе чланова.

Ердоганове власти оптужују Хизмет да кроз образовне институције које је основао школује младе који се касније инфилтрирају у турске институције, а у другим државама гдје дјелују у институције тих држава.

Међу њима су и балканске државе, па тако и Босна и Херцеговина и Косово и Метохија у којима дјелује мрежа предшколских установа, основних и средњих школа, те универзитета који се повезују са Гуленовим покретом, али то власти, нити надлежни у тим образовним институцијама никада нису потврдили.

У Босни и Херцеговини су присутни су од 1997. године. Понајприје је ријеч о образовним институцијама под називом Босна Сема, којих има 15, од предшколских установа до универзитета. Дјелују у Сарајеву, Бихаћу, Зеници, Тузли и Мостару.

Из Босна Семе негирају повезаност са Гуленом и наводе како су Босна Сема образовне институције у потпуности  "босанскохерцеговачке школе".

"Сви наводи које доводе у везу Фетхулаха Гулена с нама нису истинити, јер оснивач наших школа БиХ, те закони БиХ који се никако не могу довести у везу са тероризмом", написали су у једном од ранијих саопштења.

У посљедњем саопштењу наводе да наводи у којим се њихов рад доводи у везу с дешавањима у Турској "нема никакве правне ни суштинске основе", па то "категорички одбијају као неистинито и злонамјерно за нашу земљу".

Подсјећају како су 80 посто кадрова домаћи и да свој посао раде професионално и одговорно.

Из Босна Сема су раније одбацили и тврдње о пропагирању Гуленове идеологије, јер су бивши наставници и ученици наводили да се у оквиру ових установа обавезно организује групно читање Гуленових књига, те проводе његове наредбе. Навели су да се "баве искључиво одгојно образовним процесима, а не и никако идеологијом", те да је политичко дјеловање унутар њихових институција строго забрањено.

Међутим, представник Странке демократске акције Бакира Изетбеговића (СДА) у Парламенту Федерације БиХ, Салмир Каплан, који је имао прилику сусрести се са принципима на којима дјелују Хизметове организације, каже да БиХ мора бити опрезна.

"Њихова је филозофија да у све земље улазе путем образовања", почиње Каплан своју причу о искуствима Гуленових школа. У БиХ су прилично, каже јаки, управо због лошег и расцјепканог образовног система.

У Босни и Херцеговини свако може отворити факултет, а да нико не улази у суштину онога што се заиста збива под њиховим кровом, каже за РСЕ професор на Свеучилишту у Мостару Славо Кукић.

"Први факултети и школе отварани су на бензинским пумпама, нису имали просторе, а сада су избациле своје докторе наука и функционишу по принципу у четвртак се упишеш, а у суботу је, метафорички речено, промоција. Наравно да ће друштво то плаћати деценијама. Неће такви бити кадар на који ће типовати приватни капитал. На жалост, ти се запошљавају у државним институцијама и јавним подузећима", коментарише Кукић.

Управо на таквим основама раде и сљедбеници Гуленовог покрета, тврди Каплан. Дјелују најприје полако, плаћајући путовања угледним члановима друштва, омогућавајући им и повластице кроз упис њихове дјеце у школске установе које су за бх. прилике прилично елитистичког карактера.

"Чим дођу одмах почињу успостављати односе са правосудним и безбједносним агенцијама са битним инспекторима. Знам масу примјера у БиХ гдје су покушали успоставити релацију. Не знам како се то завршило и јесу ли успјели, али знам да на томе интензивно раде и да улажу у то велика средства. Знам и да су доста људи из политике, мојих колега, били гости њихови по Турској. На исти начин на који су се бавили људима који су извели војни удар у Турској баве се и људима у БиХ", тврди Каплан.

На Косову и Метохији функционише низ образовних институција које су надахнуте, вјерује се, покретом Хизмет, док у Министарству образовања кажу да ове школе дјелују у складу са косовским законима, те немају сазнања ко стоји иза њих.

Косовски истраживач Јетон Мехмети је приликом индивидуалног истраживања о присутности Гуленовог покрета на Косову и Метохији дошао да сазнања да он годинама функционише широм Косова и Метохије и да је успио да створи репутацију да помаже образовање младих људи, доприноси међувјерском дијалогу и позива на толеранцију.

Под образовном институцијом Гулистан, "Гулистан едуцатионал институтионс", дјелују предшколске установе, обданишта, те приватне основне и средње школе "Мехмет Акиф" – у Липљану код Приштине, Призрену, Ђаковици, те насељу Маригона, такође у близини Приштине.

Како за РСЕ каже замјеник министра образовања Усмен Балџи, ове школе похађа више од 1.500 ученика.

"Оне све делују у оквиру 'Мехмет Акифа', поштују Закон о предуниверзитетском образовању на Косову и Метохији и углавном се наставни образовани процес спроводи у оквиру курикулума, дакле наставног плана и програма косовског Министарства образовања. Имају уредно издате лиценце, тако да је све у најбољем реду, што се образовања и образованог процеса и закона тиче", истиче Балџи.

Попут ученика у Босни и Херцеговини, ученици који су се на Косову и Метохији уписивали, а касније исписивали из школа које се повезују са Гуленовим покретом, наводе како у њима важе вјерске догме и строга правила.

Ајла из Приштине похађала је школу "Мехмет Акиф" само годину дана. Како наводи, образовање је квалитетно, али од наставног особља постоји велики притисак на студенте да клањају, да уче о исламу и слично томе.

"Није нам било допуштено да седимо у истој клупи са друговима. На екскурзијама девојке и мушкарци дружили су се одвојено. Током предавања није било тих притисака, али током ваншколских активности – да. Пратили су понашања девојчица и онда родитеље извештавали о томе", истиче Ајла.

"Није ми се свидело све то, и напустила сам школу", објашњава она.

Гуленов покрет има блиске везе са "Мехмет Акиф Колеџом" на Косову и Метохији, иако функционишу одвојено.

Овај колеџ се придржава државног курикулума и једина је међународна школа која се заснива на науци, али ученике такође учи о етици и моралу.

У њој нема предмета о религији, али студентима се поред научног знања, пружа и знање о етичким вриједностима.

На Косову и Метохији функционише и "Атмосфера фондација за образовање и културу" која је под Гуленовим покретом, а која је помогла превод 16 Гуленових књига на албански језик. Такође, отворила је и студентски дом у Приштини за оне који су у тешкој финансијској ситуацији и циљ им је, наводе, да младима пруже што боље образовање и смјештај.

Махир Јагџилар, лидер највеће турске партије на Косову и Метохији, КДТП, уједно и министар јавне администрације, на питање да ли постоји утицај Фетулаха Гулена на Косову и Метохији путем његових образованих институција, тврди како све образоване институције на Косову функционишу по косовском образованом систему – уз лиценцу и дозволу.

"Ако се утицај допусти, то није добро ни за Косово, ни за једну државу. У том смислу, утицај је одређен косовским законима", казао је Јагџилар.

Прегледом wеб сајтова на којима је списак преко стотину школа Фетулаха Гулена у цијелом свијету, међу којима је и официјелни сајт, налази се и Универзитет Медитеран из Подгорице.

Из Ректората овог универзитета за РСЕ је одговорено како су наводи да је "Универзитет Медитеран" једна од школа коју је основао или на неки начин има учешће Фетулах Гулен у потпуности неистинита.

На овом Универзитету су, наводе, непријатно изненађени објавама у којима се "Медитеран" доводи у било какву везу са поменутим лицима и догађајима у Турској.

"Универзитет 'Медитеран' је једини Универзитет из Црне Горе који је препознат и признат од Турског савјета за високо образовање, те остварио успјешну научно истраживачку сарадњу са многим значајним универзитетима у Турској међу којима су Аyдин Университy, Гази Университy, Тургут Озал Университy", наводи се у одговору на упит РСЕ.

О томе да ли у Црној Гори постоје присталице учења Гулена или школе, питали смо и реиса Исламске заједнице у Црној Гори, Рифата Фејзића, који је за РСЕ саопштио да се ради о неутицајним курсевима у Подгорици и Рожајама.

"У Црној Гори постоје неке мање институције Фетулаха Гулена, тачније постоје у Подгорици и Рожајама, али није на мени да се бавим тиме. Те институције нису тако јаке као рецимо у земљама региона. То се више базира на неким курсевима и на неким домовима у Рожајама. Схватио сам да је његова екселенција амбасадор Турске у Црној Гори јавно изјавио да очекују подршку свих земаља у борби против те терористичке организације, укључујући и Црну Гору. Мислим да је на то мислио", истиче реис Фејзић.

РСЕ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

лол

20.07.2016 07:38

Па и наши приватни факултети нису ништа бољи !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирза

20.07.2016 10:03

Сви најбољи свјетски факултети су приватни.Сто пре треба оконцати транзицију и приватизовати факултете који су у дрзавним рукама као сто је у свим нормалним земљама.Затријети сваку комунистицку и социјалистицку заоставстину сто пре то боље за все нас

Name

КОНТРОЛА

20.07.2016 09:01

НА СЦЕНИ ЈЕ КОСОВИЗАЦИЈА. СВЕ ЈЕ МИРНО, НЕМА ПРОБЛЕМА, ШКОЛЕ СУ НАШЕ, ПАРЕ САМО СТУЖУ, ЛИ СТИЖУ. РЕПУБЛИКО СРПСКА ВИДИ ШТА ТИ ДОДО РАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брмбо

20.07.2016 10:01

Мрежа коју је успоставио Фетхуллах Гулен је дио глобалне мреже коју је ЦИА успоставила заједно са њемачким БНД-ом. ЦИА и БНД су заправо једна организација и наднационалне су. Њима је Фетхуллах Гуллен маска за кориштење неког наводно напреднијег ислама у циљу стварања глобалне религије која ће послужити трансхуманистичким циљевима. У све то је укључен Ватикан и све што долази од папе Фрање посљедњих година је некаква прича о сарадњи католицизма и ислама за постизање "свјетског мира". Циљ је уништење Израела, а поробљаваје остатка свијета на миран начин. Заговорници те опције у БиХ нису Бакир Изетбеговић и његова екипа, већ Златко Лагумџија и они који су са њим стварали неку "напредну" верзију босанских муслимана. Син Златка Лагумждије, Златко Салко Лагумџија, се промовише као златно дијете управо у оквиру Босна Сема система (неку је награду управо добио у Сингапуру као њихов ђак). Али није то само он. То су сва златна дјеца тих "напредних" босанских муслимана која се од рата наовамо промовишу као бољи избор у односу на "заостале" муслимане који се оријентишу ка Турској. Нису нама вехабије и селефије проблем колико су проблем ови прерушени. Денис Бећировић је покренуо сву ову ситуацију са негирањем Дана РС, није Бакир Изетбеговић. Бакир, наравно, није смио да то заустави, јер би испао мањи Бошњак и муслиман од Дениса Бећировића. У сваком случају је мање балија од Бећировића. Почело је њима да смета то што су се у Сарајеву настанили они којима можда не смета толико то што у једном дијелу БиХ Срби имају неку сиромашну државицу. То су они који су превише богати да би им то сметало, зато што гледају одозго. Најгори ови што нису довољно богати и што гледају одоздо. Они се упињу. Њихова дјеца се такође упињу да покажу да су бољи, а све што заправо показују је да су дио једне још горе приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

20.07.2016 10:12

Цим мали од оног цувеног Зрнге иде у ту сколу, то мора да је врхунска образовна институција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е СВАШТА

20.07.2016 14:34

У тексту пише "Како студенти у тим центрима у већини земаља често долазе из сиромашних породица, критиковани су да су то заправо лаки регрутни центри за Гуленов покрет који нема формалну међународну структуру и званичне листе чланова." па људи ја живим близу овог центра и за основну школу чланарина на годишњем нивоу је 1950Еура. Волио бих и ја да ми је дијете сиромах и да иде у ову школу јер ако могу издвојити 1950 еура за школу годишње, а сиромашна породица. Па то је мојих 4 плате. Свашта се пише само да се лапрда безвезе. Него они у тим школама примају дјецу и њих стпендишу која су натпросјечна у обичним школама и онда их шаљу по такмичењима, гдје дјеца освајају и побјеђују на име те установе. Онда Буџе плаћају и уписују своју дјецу у те школе јер мисле да се тамо стварно добро едукују. Саме преваре.

ОДГОВОРИТЕ