Трамп је и званично предсједнички кандидат

Републиканска странка касно синоћ је и формално изабрала америчког милијардера Доналда Трампа за свог кандидидата на предсједничким изборима заказаним за новембар, што, према оцјенама аналитичара, представља велику побједу за човека чије су предсједничке амбиције прије неког времена биле отворено исмијаване.

Свијет 20.07.2016 | 07:56
Трамп је и званично предсједнички кандидат
Након одлучне кампање током које је побиједио чак 16 ривала и неутралисао упорну опозицију унутар сопствене странке, Трамп је касно синоћ на Републиканској конвенцији у Кливленду рекао да је сад вријеме да "иде до краја" и на изборима за предсједника САД побиједи Хилари Клинтон, пренијела је агенција АФП.

На конвенцији су представници једне по једне америчке савезне државе износили број делегата који подржавају Трампа, а управо му је његова матична држава, Њујорк, коју су представљала Трампова одрасла дјеца, обезбиједила већину плус један глас.

"Част ми је што вечерас могу да додијелим Доналду Трампу гласове које ће му дати потребну већину делегата", рекао је Доналд Трамп јуниор.

"Ово је невјероватно. Тако сам поносна на мог оца. Он је био потпуни аутсајдер, али је успио", изјавила је најстарија Трампова ћерка и пословна жена Иванка Трамп, за коју сматрају да је очево тајно оружје.

Амерички милијардер је још прије два мјесеца постао најизгледнији кандидат Републиканаца, кад је одустао и посљедњи његов ривал.

Ипак, услијед контроверзе око његове реторике током кампање, као и опозиције именовању Трампа за кандидата унутар саме Републиканске странке, није било сасвим сигурно да ће он заиста постати званични кандидат за предсједника САД.



Тако ни синоћ на Конвенцији у Кливленду Трампова побједа није једногласно прихваћена са одушевљењем, наводи Франс Прес.

Многи делегати су само пристојно аплаудирали Трампу, а неколико њих је љутити отишло из сале или су чак гласно изразили своје незадовољство.

Неколико савезних држава одбило је да додијели делегате Трампу, иако није било другог кандидата којем би могли да дају гласове. "Разочаран сам. Али шта је ту је", изјавио је сенатор из Јуте Мајк Ли, док је делегат из Вашингтона Тери Галвез био много отворенији, изјавивши: "Ми не подржавамо Доналда Трампа".

Фото: АП

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Босанац

20.07.2016 06:11

Доби и Америка свог Рудоњу. Још само да пробере себи једну Цвијанку бр.2 и могу се братимити са Лакташенком. Изгледа да нисмо само ми фулили школу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Републикосрбац

20.07.2016 06:45

Не пореди господима Трампа са идиотом који ради у интересу балија.

Name

Милан

20.07.2016 06:57

Неце трумп побиједити,за њега це гласати само пола бијелаца,за хилари це гласати,сви црнци,сви мексиканци,латино,сви кинези,муслимани,и друга половина бијелаца,трумп да побиједи боље би било за србе,а хиларy мрзи србе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српко Четниковиц

20.07.2016 11:00

Трампа за председника и Америке и ЕУ! Да протјера све муслимане у Азију и Африку. Ислам је зло! Сто даље од Републике Српскр и Србије!

ОДГОВОРИТЕ