Путинови људи се жале на Амфилохија

Челници руске Думе као и представници Путинове странке Јединствене Русије жалили су се преко политичких канала на понашање митрополита црногорско приморског Српске православне цркве Амфлохија због његове улоге у организацији Свеправославног сабора на Криту, пише подгорички лист Побједа.

Регион 19.07.2016 | 22:15
Путинови људи се жале на Амфилохија
Повод је одлука Српске православне цркве да и поред снажног противљења Руске цркве присуствује Сабору на Криту, који је одржан од 18. до 26. јуна. Руси сматрају да иза такве одлуке директно стоји утицај митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића за којег верују да вуче све конце у СПЦ.

На погоршање односа Руске православне цркве и Српске православне цркве прво су указали челници руске Думе Сергеј Наришкин и Сергеј Зељезњак, који су на одвојеним састанцима са представницима опозиционих странака из Црне Горе и Србије, одржаном крајем јуна ове године, изразили дубоко разочарење Амфилохијевим ставовима и поступцима.

"Ставови епископа Амфилохија нису усаглашени са Московском патријаршијом. Очекујемо да ће та ситуација бити брзо превазиђена", цитирао је извор Побједе речи потпредседника руске Думе Сергеја Зељезњака на састанку са представницима опозиције из Црне Горе и Србије.

О Амфилохијевим ставовима о Сабору на Криту било је речи и на маргинама Конгреса Путинове странке који је одржан 25. и 26. јуна у Москви управо у време одржавања Сабора. Из Путинове странке тада су на одвојеним састанцима са представницима опозиције из Црне Горе, али и Србије, указали да СПЦ и Руска православна црква морају да делују јединствено и усаглашено. На Конгресу је усвојена декларација којом Јединствена Русија подржава идеју о савезу балканских неутралних држава, али у званичном саопштењу није било ни речи о Сабору на Криту.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је после Сабора,  да унутар православља, нарочито између Московске и Цариградске патријаршије, постоје стари и озбиљни проблеми. Да би Сабор био васељенски, да би био свети, он мора да донесе истините одлуке. Први васељенски сабор је признат као васељенски тек на другом сабору, и тако редом све до седмог сабора. Следећи велики сабор је онај који потврђује истинитост оног претходног навео је Амфилохије.

Он је изразио очекивање да ће Руска црква усвојити најмање пет од укупно шест на Криту усвојених докумената. Таква очекивања темељио је, како је рекао, и на више телефонских разговора које је обавио са митрополитом Иларионом Алфејевим, „министром спољних послова“ Руске цркве. Међутим, Амфилохијеве ставове је убрзо демантовала Московска патријаршија. За црквене прилике веома оштар деманти Руске цркве сведочи о озбиљном погоршању односа између две цркве што су и указали представници руске парламентарне власти и најјаче партије, на састанцима са представницима опозиције из Црне Горе и Србије.

Према поузданим сазнањима Побједе, Русима су засметале и екуменске изјаве митрополита црногорско-приморског као и добри контакти које Амфилохије има са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом.

Извор: ЦдМ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

С

19.07.2016 20:50

Од Амфилохија који је самовољно избацио СРБСКО Име из назива Црногорско приморске Митрополије, и који носи на руци својој за награду ПАПСКИ ПРСТЕН ниста се друго није могло ни оцекивати вец да муцки изда Бога, Светог Саву, СРПСКИ НАРОД и Руску Православну Цркву. Како Митрополит право радио тако му и Бог помогао овог свијета као и онога. АМИН!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

19.07.2016 22:07

А како се звала митрополија прије?!

Name

родјо

19.07.2016 20:54

Дај Бозе да не гријесим. Увијек ме страх ових сто говоре 7,8 страних језика а боре се за Српство!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

19.07.2016 22:06

Имад право Родјо , само полуписмени идиот мозе бити добар Србин. Ти школовани некако изгубе дар да буду прави Срби

Name

Подрињац

20.07.2016 04:33

Комплетно руководство СПЦ је екуменистицко и сви су папини поклоници.То треба под хитно расцистити а епископ Амфилохије као и вецина других поносе се својим поданицким односом према Ватикану а поједини епископи себе називају бискупима .У спрези са властима пљацкају црквену и дрзавну имовину.

Name

Његос

20.07.2016 05:02

Не дирајте митрополита Амфилохија, то је легенда који је сацувао српски народ и цркву у комунистицкој Црној Гори. Велики цовјек и духовник који се 25 година бори против Миловог резима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

20.07.2016 13:49

НИКО не дира Митрополита Амфилохија. ОВДЕ се само износе у јавност његови српски греси који не доликују ни једном црквеним лицу. Како је Амфилихије "спасао" Цркву у Црној Гори видимо по антисрбском раду његовог духовно сине Миле Дјукановица!

Name

Ста реци ...

20.07.2016 21:55

Процитавси овакве коментаре могао бих само да питам како се мозе о нецему прицати а да се уопсте не познаје материја то је траги- комицно али висе трагицно..Сјетите се када сте последњи пут присуствовали на некој Светој Тајни ..вјероватно је то било васе Крстење ..