Инспекција поништила отказе у "Крајини"

Инспекција рада РС наложила је "Крајина осигурању" да стави ван снаге рјешења о отказима за 31 радника овог осигурања, јер их је донио предсједник Управног одбора и нови власник Навен Агарвал.

Република Српска 19.07.2016 | 18:21
Инспекција поништила отказе у "Крајини"
Управни одбор "Крајина осигурања" је 1. јуна ове године донио незакониту одлуку којом је измјенио Статут друштва, пише Цапитал.ба

Том одлуком прецизирано је "да предсједник УО доноси одлуке о запошљавању и отпуштању радника у складу са важећим законима, да он одлучује и о правима и обавезама радника као и да доноси акт о систематизацији радних мјеста, правилник о раду, платама и другим правима".

Неколико дана након тога, 4. и 8. јула, Агарвал је потписао рјешења о отказима овим радницима након чега су се они жалили инспекцији.

"Ниједан члан УО, укључујући и предсједника нема статус лица на значајном положају односно нема извршна овлашћења, тако да је неспорно да је рјешења о отказу уговора о раду донијело неовлашћено лице", пише у рјешењу инспекције.

Инспекција је новом власнику наложила и да свим радницима који су радили у априлу и мају 2016. године обрачуна и исплати накнаду за топли оброк за та два мјесеца.

"Послодавац је дужан поступити по мјерама у року од 15 односно у року од 30 дана од дана пријема рјешења. Послодавац је дужан да одмах, а најкасније у року од три дана од истека рока за поступање по рјешењу писмено обавијести инспектора да ли су наређене мјере извршене и да достави доказе о извршењу", наводи се у закључку и додаје да евентуална жалба на ово рјешење не одлаже извршење.

Низ незаконитости које је починио већински власник "Крајина осигурања" Навен Агарвал од момента када је почетком године преузео ово друштво утврдила је и Агенција за осигурање РС.

Такође, овом друштву су већ неко вријеме блокирани рачуни због страха да би Агарвал и други акционар из Индије Гупта Неете могли да затраже извршење контроверзне пресуде Окружног суда у Требињу и подигну са рачуна друштва 5,8 милиона КМ.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

кики

19.07.2016 21:06

Цуј инспекција наредила,хахаха. Па нек си инспекција купи осигурање и нек их Баја запосли,етоо. Ваљда има суд. Ал посто инспекција зна ста це суд реци,они то по кратком поступку.

ОДГОВОРИТЕ