Анализа - видео, Руси: Њих највише погађа афера око допинга...!

10 асова руске атлетике са угашеним надама за Рио...! Допинг афера у којој су руски атлетичари остали ускраћени за Олимпијске игре дрма светски спорт. Без бројних асова, многа надметања изгубиће драж, пошто су избрисане границе спорта и политике.

Остали спортови 20.07.2016 | 23:45
Анализа - видео, Руси: Њих највише погађа афера око допинга...!
"Хладни спортски рат" који се води између водећих земаља запада и Русије такав је да највише испаштају врхунски спортисти.

Москва се суочава са оптужбама да је влада Русије директно умешана у допинг својих спортиста, а брани се речима да иза свега стоје политички притисци. Огласио се и Владимир Путин, а као неутрални спортисти, за сада, у Рио могу Дарија Клишина и Јулија Степанова. Многи, наравно, нису желели да наступе под тим условима - симболика Игара и јесте у наступу под државном заставом.



Јелена Исинбајева - скок с мотком

Највећа звезда руске атлетике већ је неколико пута оштро критиковала мере према Русији, сматрајући да је политика превише уплела прсте у спорт.

Двострука освајачица злата на Играма, која има 28 светских рекорда иза себе, доминантна је у својој дисциплини, а 2014. је носила бакљу на церемонији отварања Зимских олимпијских игара у Сочију. Након тога је родића ћерку Еву, у фебруару 2015. саопштила је да се враћа у атлетику. Сенку на то бацила је казна.



Сергеј Шубенков - 110 метара са препонама

Шубенков је постао сензација Светског првенства у Пекинуг прошле године, пошто је обележио дисциплину у којој Руси нису најчешћи освајачи медаља. ИААФ казна га је задесила у зениту каријере (25 година), недавно је имао боље време (13.24) од светског лидера, Кубанца Орланда Ортеге.

Шубенков је и 2009. као јуниор освојио европско сребро у Новом Саду, у Пекингу је са 12.98 освојио злато, оставивши иза себе Хенсла Парчмента (Јамајка) и Аријеа Мерита (САД).



Марија Кучина - скок у вис

Марија дели судбину Шубенкова, 23-годишња скакачица у вис сања олимпијско злато, пошто је 2015. на Светском првенству иза себе оставила Бланку Влашић и Ану Чичерову.

"Људи из Светске антидопинг агенције ме посећују једном месечно, дођу у теретану усред тренинга. Једном су ми дошли на кућну адресу. У шест ујутру, звонили су и рекли да долазе из WАДА, али ме то није пореметило. Спремна сам да се суочим са њима сваког дана", рекла је недавно Кучина за руски "Меч".



Дарија Клишина - скок у даљ

Међународна атлетска федерација саопштила је да ће руска атлетичарка Дарија Клишина као неутрални такмичар наступити у скоку у даљ. Она је поднела пријаву да наступи као неутрални спортиста, али то свакако неће имати тежину као када би наступила под заставом своје земље, што је заправо и највећа част на Олимпијским играма.

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/7ј11YГС4Р3w" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

Александр Менков - скок у даљ

Александр је јуниорски шампион Европског првенства у Новом Саду 2009, то је била добра најава блиставе каријере. Менков је постао светски шампион 2013. у Москви, исте сезоне је постао владар Старог континента у дворанској конкуренцији.

Није се прославиоп прошле године на Светском првенству у Пекингу, био је шести са 8.02, али се надао великој шанси у Рију да поново покаже шта уме.

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/и1YмБоф5р9г" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

Иван Ухов - скок у вис

Ухов је бранилац титуле са Игара у Лондону, 11. је скакач у историји који је прескочио 2.40, а само два атлетичара имају бољи резултат од њега у историји.

На отвореном му је лични рекорд 2.41, у дворани 2.42, у Лондону је пре четири године до злата дошао са 2.38.

Иља Шкурењов - десетобој

Шкурењов је забележио добре резултате у прошлој сезони, што му је дало мотивацију за Рио и велику амбицију да може до одличја.

Био је шампион дворанског Европског првенства у Прагу у седмобоју, а онда је на Светском првенству у десетобоју био четврти, медаља му је измакла, али је остварио рекорд каријере.

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/В5Ум6БјТАИQ" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

Антонина Кривошапка - трка на 400 метара

Освајачица сребра у штафети (4x400м) на Олимпијским играма у Лондону подбацила је у индивидуалној трци на 400 метара, али иза себе има сјајне резултате.

Има индивидуалну светску бронзу из 2013, а злато у штафети, европска је шампионка у штафети из 2010. године, у обе конкуренцији има дворанско европско злато из 2009.

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/5xтwyнПМзДЕ" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

Анжелика Сидорова - скок с мотком

Московљанка која ће 28. јуна прославити 26. рођендан иза себе има европско злато из Цириха (4.65) на отвореном из 2014, годину дана касније постала је шампионка и у дворани, у Прагу, са много бољим резултатом (4.80).

Вера Рудакова - 400 метара са препонама

Рудакова је доминирала у јуниорској конкуренцији, ређала је прва места на Европском првенству за младе, на Јуниорском светском првенству, Јуниорском европском првенству, У23 Европском првенству, а велики искорак желела је да направи у Рију.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар