Стјуардесе и пилоти вам ово никада неће рећи...

Многи људи уживају у летењу и опуштени су у тренутку када треба да се препусте машинерији која ће да их вине у висине и људима који ће том машинеријом да управљају.

Свијет 19.07.2016 | 12:30
Стјуардесе и пилоти вам ово никада неће рећи...
Али, неки се, пак, боје и страхују од онога за шта знају и за шта не знају. Када је човек свестан одређених детаља, страх му се понекад и умањи. Откривамо 10 тајни које стјуардесе и пилоти не желе да вам открију када се спремате за лет.

1. Да ли сте знали да од тренутка када се маске с кисеоником појаве изнад главе имате само 15 минута кисеоника? То време је довољно да пилот спусти авион на висину на којој је могуће нормално дисање, па разлога за панику нема.

2. Да ли знате који је прави разлог зашто се светла приликом спуштања ноћу гасе? Како би вам се очи прилагодиле на мрак ако пође нешто како не треба. А и морате брзо да напустите авион.

3. Јесте ли знали да громови погађају авионе у лету иако ви то не примећујете? Можда и није требало то да вам откријемо…

4. Занимљива је и чињеница да WЦ у авиону може да се откључа и споља. Када сте закључани, заправо у сваком тренутку неко може да вас откључати споља.

5. Знате ли да пилоти у авиону имају додатну храну за случај да је једна врста хране отрована?

6. Ако се у лету догоди незгода, већина комерцијалних авиона може да лети и само с једним мотором. Утешно, зар не?

7. Тачног објашњења зашто мобилне телефоне и рачунаре увек морамо да гасимо током полетања и слетања јошувек нема.

8. Када авиону откажу оба мотора, он може да лети још неко време. Зато су слетање и полетање најкритичнији део лета.

9. Вода у авионима није нарочитог квалитета. Неки авиони су прилично стари, чак и по 50 година, а то углавном значи да су толико стари и резервоари за воду који се никада или готово никада не чисте.

10. Иако је у авионима пушење забрањено, у WЦ-има могу да се пронађу пепељаре. Објашњење је да ако неко прекрши правило и дође у искушење да запали цигарету у WЦ-у, онда мора да има и сигурно место где ће да је угаси.

Занимљиво, зар не?

Извор: дневно.хр

Коментари / 0

Оставите коментар