Лажне фотографије војног удара

Покушај војног удара у Турској који се одвијао са петка на суботу обиљежио је протеклу седмицу, пише Н1. Један дио турске војске извршио је пуч, како су рекли, да би вратио "секуларистички поредак". Њихов покушај је пропао резултиравши са више од 290 убијених људи, од чега је близу 100 побуњеника.

Свијет 19.07.2016 | 10:58
Лажне фотографије војног удара
Убрзо је услиједио снажан одговор турске власти након чега је ухапшено више од 8.000 полицајаца, стотину генерала и адмирала, а смијењено је и 2.000 судија. Хапшења и даље трају.

Један од водећих турских новинара истраживача Мехмет Атакан Фоца, бавећи се пропалим војним ударом, примијетио је да на друштвеним мрежама постоји велики број лажни фотографија.

Како наводи, многи медији су направили сличне (не) намјерне грешке када су објављивали снимке или фотографије које су требале представљати догађаје од те драматичне ноћи у Турској, а заправо су забиљежени у неком другом времену и у неким другим државама.

Ово су само неке од тих лажних фотографија...(Упозорење: неке од фотографија могу бити узнемирујуће).

Војнику одрубљена глава

Фотографија која је била једна од најдијељенијих на друштвеним мрежама, а наводно приказује тренутак прије него што ће се побуњеном војнику одсјећи глава, у ствари је забиљежена 2013. године у Сирији.



Надаље, "популарна" је била и фотографији која приказује војника за којег се мислило да му је одрубљена глава.

Ову фотографију су дијелили и неки од познатих турских новинара, али је уклоњена након што се огласио војник са фотографије и рекао да је жив и здрав.



Бомбардовање полицијске станице у Анкари



Многе медијске куће пренијеле су видео бомбардовања полицијске станице у пријестолници Турске.

Међутим, видео је снимљен у Гази 2014. у вријеме израелског бомбардовања једне локалне телевизије. (видео погледати од 40 секунде)



Трумпова подршка побуњеницима








Твит у којем републички кандидат за предсједника САД-а Доналд Трумп подржава побуњенике и војни удар у Турској је узет са једног лажног налога на Тwиттеру који служи за исмијавање Трумпа.

Званични налог овог контроверзног бизнисмена је "@реалДоналдТрумп", а не "@реалДонелдТрумп" како стоји у адреси споменутог твита.

Треба истаћи да "прави" Трумп на Тwиттеру није објавио ништа везано за војни удар у Турској.

Тенкови и људи на улицама



Једна од најпопуларнијих фотографија која је требала приказати сву драматичност ноћи са тенковима на улицама Анкаре је у ствари забиљежена у Египту 2011. године.



Такође, фотографија "Турака на улицама" снимљена је у Мароку 2015. током протеста због високих рачуна.



Фотографија за коју су многи људи тврдили да приказује истанбулски аеродрому Ататурк, заправо приказује аеродром у Кореји након хеликоптерске несреће прошле године.

Изузетак: Фотографија линчовања војника је, нажалост, стварна



Фотографија линчовања војника на мосту на Босфору није лажна како су многи корисници друштвених мрежа претпоставили.

Неки су тврдили да је фотографија снимљена 2006. године током саобраћајне несреће у Вану, граду у источном дијелу Турске.

Међутим, Фоца је након истраживања (постоји неколико видеа на интернету који приказују овај догађај) утврдио да је фотографија заиста снимљена током линчовања војника.

Извор: Н1
Фото: Сцреенсхот/франце24.цом

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

родјо

19.07.2016 09:29

Кад су Турци у питању,прво ми падне на памет ЊЕГОС и онда морас добро размислити....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

19.07.2016 10:43

А ко је Његос.

Name

зитто

19.07.2016 13:15

Коментар , није упућен теби и таквима к'о ти . Види се да си овдје залутао , јер ти " упитниче " , одавно имаш свој пут који те нигдје не води , зато никад више , ништа не питај и не брини добро ти је тако !

Name

?

19.07.2016 20:18

Хахахахах на рацуну седмоцифрен број стан 125 м2, куца на селу од 230м2 у гарази гле АМГ 6,3 . То је мој пут, а ти његоше и даље продаји коспице по васерима.

Name

Вук Карадјиц

19.07.2016 12:41

Нико лагат ко Турцин не знаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеx Јонес

19.07.2016 13:38

Амин