Грађани БиХ кредитно задужени више од фирми

Према подацима агенција за банкарство у БиХ грађани се кредитно задужују више него фирме.

Босна и Херцеговина 18.07.2016 | 09:24
Грађани БиХ кредитно задужени више од фирми
Према подацима Агенције за банкарство ФБиХ, становништво је у прва три месеца ове године узело 49,1 одсто свих кредита или номинално 5,7 милијарди КМ, док је у приватна предузећа пласирано 5,4 милијарде КМ или 46,2 одсто, пише Дневни аваз.

На нивоу државе, према подацима Централне банке БиХ за исти период, износ кредита је већи за три одсто у односу на лани па се закључује да се ради о слабијем кредитном замаху.

За какав-такав раст кредитне активности, констатују у ЦБ БиХ, најзаслужније је становништво које најчешће подиже краткорочне готовинске ненаменске и заменске кредите или дугорочне стамбене кредите.

Иако је порастао и обим кредита одобрених привреди, стопа раста је скоро двоструко нижа у поређењу са становништвом.

- Кредити становништву су расли по стопи од 4,2 одсто, док су кредитни пласмани привреди повећани за 2,4 одсто. Владин сектор на свим нивоима смањио је у првом кварталу кредитну задуженост за 3,5 одсто у односу на исти период 2015 - подаци су ЦБ БиХ.

Први пут након више година смањени су неквалитетни кредити који у првом тромесечју износе 1,46 милијарди КМ и у односу на 2015. смањени су за три одсто или 46 милиона КМ. Удео неквалитетних кредита, као кључни индикатор квалитета кредита, смањен је са 12,9 на 12,4 одсто.

Економски стручњаци закључују да је овакав процентуални однос кредита према грађанима и приватном сектору показатељ слабо развијене економије.

У европским земљама је обрнуто, где на кредите приватним фирмама отпада највећи део пласираног новца.

Професор Јусуф Кумалић истиче како је пожељни омер пласмана кредита 70:30 у корист привреде те да би приоритет у кредитирању потрошње требао бити на домаћој роби, односно производњи.

- Банке у БиХ немају домаћу конкуренцију и њихов је примарни циљ што већи капитални коефицијент, односно профит. Комерцијалне банке у БиХ остварују највећи профит, што је нереално с обзиром на то да привреда у том износу прави губитке, а то значи да су се банке „отуђиле“ од бх. економије и интересује их само њихов профит - истиче Кумалић.

На нивоу БиХ стопа “лоших кредита” је око 15 одсто, а у ФиХ они износила 12,4 одсто.

Ситуација са кредитима у Републици Српској је сложенија, јер банке не могу наплатити скоро 800 милиона КМ кредита.
Неквалитетни кредити у односу на прошлу годину већи су за 36 милиона КМ или пет одсто. Ови лоши кредити учествују са 15,18 одсто у укупним кредитима.

Банке у Српској потражују 513,4 милиона КМ, што чини 11 одсто укупних кредита.

(ЕуроБлиц/Дневни аваз)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ззз

18.07.2016 08:10

И то је крај банкама. Градјани ни зиранти неце моци врацати. Узимали су камату зеленаску. Цао

ОДГОВОРИТЕ