Очекивани раст бх. економије недостижан

Економија БиХ би у овој и у наредне три године требало да линеарно расте, тако да би привредни раст у 2019. години могао достићи стопу од 3,8 одсто, показују подаци из најновије анализе "Перспективе 2017 - 2019", коју је објавила Дирекција за економско планирање (ДЕП) БиХ.

Босна и Херцеговина 17.07.2016 | 22:00
Очекивани раст бх. економије недостижан
Међутим, домаћи економисти сматрају да су ове прогнозе оптимистичне, те да раст бх. економије, према тренутним показатељима, у овој години неће прећи стопу од три одсто.

Наиме, према пројекцијама ДЕП БиХ, економски раст БиХ у овој години требало би да буде 3,2 одсто, док би у сљедећој био нешто већи и износио би 3,5 одсто. Прогнозе стручњака ове дирекције показују и да би бх. привреда у 2018. години требало да расте по стопи од 3,7 одсто, а у 2019. години већ поменутих 3,8 одсто. Из тога произлази да ће БиХ и наредних година имати скроман економски раст и да се по животном стандарду неће много приближити земљама Европске уније.

С тим у вези из ДЕП БиХ наводе да би економска кретања у земљама ближег и даљег окружења могла довести до јачања економског раста БиХ у овој и сљедећој години. Према њиховим ријечима, до јачања раста би требало да дође кроз даље јачање домаће тражње и неутралан допринос спољнотрговинског биланса.

"Наиме, повољније окружење би, поред јачања извозног раста и раста запослености, требало да доведе и до јачања приватних инвестиција за које се очекује скроман позитиван раст након пада у прошлој години", истакли су из ове дирекције.

Поред тога, они су додали да се очекује поновно интензивирање јавних радова, са стопом од 11-12 одсто углавном финансирано повољним спољним задуживањем код међународних институционалних кредитора. Тако би, према њиховим прогнозама, реални раст плата уз раст броја запослених као посљедица све јачег извоза и инвестиција требало да ојача расположиви доходак грађана и то упркос благом негативном тренду његовог дијела који пристиже из иностранства.

"У исто вријеме, насупрот јавним радовима, очекује се тек скроман реални раст јавне потрошње од 1,2 одсто и 1,5 одсто као резултат постепене консолидације јавних финансија", наводи се у овој анализи. Додају да би економски раст, након ове и сљедеће године, требало да настави јачање и током 2018. и 2019. године, и то углавном уз претпоставку даљег побољшања ситуације у окружењу.

Тако је за 2018. годину пројициран раст од 3,7 одсто уз незнатно јачање стопе на 3,8 одсто у 2019. години. То би, према њиховим ријечима, у највећој мјери требало да буде посљедица постепеног јачања раста приватних инвестиција уз двоцифрен раст јавних радова. Из ДЕП БиХ наглашавају да је пројектовани раст у наредном периоду доста скроман с обзиром на то да те стопе осигуравају тек незнатно приближавање животног стандарда у БиХ ка тренутном европском просјеку.

"За озбиљније приближавање је неопходан економски раст од преко шест одсто годишње како би европски ниво био достигнут у наредних неколико деценија", наводи се у овој анализи. Предраг Дудуковић, члан Удружења економиста РС - СWОТ, рекао је да раст од 3,2 одсто у овој години није реалан, те да је већа вјероватноћа да ће он бити испод три одсто. "Ако се вратимо годинама уназад, сваке године су те процјене биле веће од онога што се на крају десило. То је зато што се врло мало ради на побољшању пословног амбијента, док реформе апсолутно не иду", рекао је Дудуковић.

Он је додао да су вјероватно те прогнозе оптимистичне због Реформске агенде и да би се придржавањем онога што пише у агенди требало доћи до значајног побољшања. "Али ми ту имамо други проблем, а то је нестабилна политичка ситуација која условљава да се не оствари оно што се пројектује, јер се преко ноћи мијења политичка ситуација и то утиче на реалан раст", сматра Дудуковић. 

Ипак, каже да би у идеалним условима могао бити такав пројектовани раст, али да се код нас тешко може планирати на неким здравим основама пошто има много фактора који нарушавају пројектовани раст.

Извор: Пресс

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Хм

17.07.2016 20:09

Криминалци нису нигдје ништа створили па неће ни овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

17.07.2016 21:00

Интересантно пред сваке изборе али од следеце год се оцекује раст економије.Виз дес Јахрес унд со wеитер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

17.07.2016 21:31

Окаквој во то економији прицате кога ви лазете у РС је све унистено опљацкано

ОДГОВОРИТЕ
Name

Референдум

18.07.2016 06:07

Хоцемо Референдум о расту економије!!!

ОДГОВОРИТЕ