ИРБ се обрачунава са 12 великих дужника

Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске активирала је хипотеке због неплаћања кредита код 12 предузећа блиских властима Републике Српске, међу којима су „Синецооп“ из Трна код Лакташа, чији је власник Славко Рогуљић, затим „Б&Б-Вучко“ Пале, власника познатог апартхотела „Вучко“ на Јахорини.

Република Српска 17.07.2016 | 21:40
ИРБ се обрачунава са 12 великих дужника
На добош иде и имовина и фирми „Ледер“, „Елвацо“ и „БМД“ из Бијељине и „Фамос“ из Источног Сарајева. У ИРБ-у су рекли да су у свим предметима где је отказан уговор о зајму покренули поступке принудне наплате, пише Цапитал.ба

Фирма „Синецооп“ коју води Мирела, кћерка контроверзног бизнисмена Славка Рогуљића, има два кредита код ИРБ-а. Први, у износу од три милиона КМ, одобрен је 2008. године путем финансијског посредника, док је крајем 2012. године овој фирми без посредника одобрен још једна кредит од 2,2 милиона КМ.

„Синецоопу“ је од маја ове године блокирано свих пет рачуна у банкама.

Промет ове фирме регистроване за увоз јужног воћа, прераду домаћег воћа, промет нафте, те за хотелијерство и ресторане, у прошлој години је био пола милиона КМ, а добит 8.027 КМ, са само пет запослених радника.

„Вучко“ на леду

Фирми „Б&Б-Вучко“, која на својој страници још увек наводи да је власник једног од најпознатијих хотела на Јахорини, крајем 2009. године одобрен је кредит од пет милиона КМ путем финансијског посредника.

„Б&Б-Вучко“,чији су власници Миломир и Александар Провић, свих шест рачуна у банкама је блокирано још од 1. јуна прошле године.

Укупан приход им је мизеран у односу на добијени кредит. Приход 2015. године је био 25 хиљада КМ, а губитак је био близу 500 хиљада КМ. Добити нису имали у 2014. години, када им је приход био 33 хиљада КМ. Имају само једног запосленог радника.

На продају имовина Бобар групације

Активирана је хипотека у фирми „Ледер“ која, такође, има два кредита и то један од 1,3 милиона КМ одобрен 2009. преко финансијског посредника, а други вредан 2,4 милиона КМ одобрен директно крајем 2012. године.

Без финансијског посредника 2012. године одобрени су и зајмови „Елвацу“од 6,5 милиона КМ, “БМД-у” од четири милиона КМ, „Фамосу“ три милиона марака.

Хипотека је активирана и код Геронтолошког центра „Статекс“. ИРБ је „Слатексу“ одобрила два зајма укупном износу од 6,9 милиона КМ, а Влада РС, која је и његов оснивач, почетком године донела је одлуку о његовој ликвидацији.

Поред ових фирми, предлози за извршење на основу хипотеке покренути су и код фирми „Јасна“ (кредит од 480.000 КМ), „Дрволик“ (два кредита од 495.000 и од 3,4 милиона КМ) и „Еxпорт Сјемећ“ из Рогатице (два милиона КМ) „Пајић-пром“ из Источног Сарајева (три милиона КМ),  „Цонзос“ из Приједора (840.000 КМ).

Занимљиво је да су већини ових фирми кредити одобравани без финансијског посредника и да се оне налазе и под лупом  Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске.

Међу фирмама које су за Цапитал.ба потврдиле да су од њих припадници МУП-а тражили документацију су „Приједорчанка“ из Приједора у вези са кредитом од 2,6 милиона КМ, Пољопривредно добро „Семберија“ у вези са зајмом вриједним 3,46 милиона КМ, „Елвацо”.

Незванично, Тужилаштво БиХ ће ускоро затражити да им се преда сва досадашња истрага о највећим кредитима ИРБ-а у чије одобравање су уплетена најзвучнија имена у РС, а у којима има елемената организованог криминала.

Истрага ЕИБ

Европска инвестициона банка (ЕИБ) је још 2013. године покренула поступак детаљне контроле Инвестиционе развојне банке Републике Српске (ИРБ) и њених клијената због начина додјеле повољних кредита из кредитне линије од 50 милиона евра које је ИРБ добила од ЕИБ.

На првом месту на списку ЕИБ-а је “Интегра Инжењеринг” Слободана Станковића (кредит од 15 милиона марака), затим хотел “Б&б” Вучко Пале, “БМД“ Јања, „Еxпорт-Сјемећ“ Рогатица, те „Агроимпеx“ Бањалука Николе Вукелића (12 милиона КМ), “Пингвин” Лакташи (850.000 КМ), литванска “Енерголинија” Зворник (19,4), “Бинис” Бањалука Борка Радинковића (пет милиона КМ), “ЕЛВАЦО” Бијељина Гаврила Бобара (6,5 милиона КМ).

Извор: Цапитал

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Владо Бања Лука

17.07.2016 20:26

Ко ће да заглави решетке због афере Робна кућа Боска и 15 милиона који су одобрени истој? Ко је све у влади РС, министарствима и ИРБ-у учествовао у овом криминалу? Наравно, ово питање није упућено слугерају из МУП-а РС и тзв Тушилаштва РС, ово питање је упућено СИПА-и, Тужилаштву БиХ и тужиоцу Салиховићу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зелени Груја

17.07.2016 23:48

Ти цес да заглавис ,ако будес пуно питао.

Name

Зајебант

17.07.2016 20:32

Они моле Бога да се активира хипотека, чија стварна вриједност је много мања од добијеног кредита...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја сам ја, Јеремија

17.07.2016 21:19

Сад ће то браћа арапи покуповати, ахаха...

Name

УЗМИ ЗЛАТА КОЛИКО ТИ ДРАГО

17.07.2016 21:06

Рогуљиц пред сами рат поцео са отимацином а отворио као бензинску пумпу који криминалац пријатељ само оних који су на власти у датом моменту,са цијим гаранцијама му церка добија кредит 3 м. км, јебес земљу која несмије наплатити оно сто је њено дрзавно, Како Додик назива ентитет па ако је дрзава сто не мозе добити кредит да презиви, не мозе док је типова Славка Додика Радмановица>>>>>>безконацна листа. Па нек ти је са срецом РС:

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

17.07.2016 21:41

ОПА, ОПШТЕНАРОДНО ВЕСЕЉЕ И ЦИРКУС УСКОРО ПОЧИЊУ НА ВИШЕ МЈЕСТА И ТО СА НЕИЗВЈЕСНИМ ИСХОДОМ... НЕКО ПАМЕТАН ЈЕ РЕКАО ДА ТРЕБА ПРВО ПОЧЕТИ ОД ВЕСЕЛИХ И СМИОНИХ ОКРУЖНИХ ТУЖИОЦА И ЊИХОВИХ РЕФОРМИСАНИХ БЕЗГРАНИЧНИХ ОВЛАШТЕЊА, КОЈИМА ОНИ РАСПОЛАЖУ ОД ОНДА КАДА НАС ЈЕ И КРЕНУЛО ОВО БЕЗГРАНИЧНО ЗАДУЖИВАЊЕ БЕЗ ГАРАНЦИЈА И ВЕЛИКО "ПОШТЕЊЕ" У ОВОЈ "ПРАВНОЈ ДРЖАВИ" - САМО БРИНЕ МЕ КО ЈЕ ТАЈ КОЈИ ЋЕ ТО СВЕ ПОЧЕТИ - НЕЋЕ ВАЉАДА МЕРКЕЛОВА ДА СТАВИ ПЛАВУ РОТАЦИЈУ И ПОЧНЕ ДА ХАПСИ ПО ОВОМЕ ЦРНОМ ВИЛАЈЕТУ...!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

17.07.2016 22:13

Ово је погодовање дужницима. Узели лову, дали хипотеку која је уствари мизерна за износ кредита, и сад ће бити правно чисти кроз "хипотекарну наплату". Брука! Пљачка се наставља...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

18.07.2016 05:30

ЗБОГОМ РЕПУБЛИКО МОЈА СРПСКА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

18.07.2016 11:08

Једино из банака нису могли узети новац они који су га стварно зарадили у иностранству и донијели у своју Земљу- свој новац !!! Јос гора ствар је што су пљачкаши изазвали рат и погинули онолики млади људи да би се верификовала пљачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛИЦА РС

18.07.2016 20:12

БИТНО ЈЕ ДА ЈЕ НОВАЦ ДАТ. ТО СЕ ЗНАЛО СВЕ - ДОК СЕ ДАВАЛО СВЕ СМИСЉЕНО И ДАН ДАНАС... . КАО СВАБО ТРАЛА ИСТО.-,,, САРЕНА ЛАЗА, ИРБ ЈЕ ЈЕДНА МАФИЈАСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА УЗИМАЊЕ НОВЦА ПАРА ЗА ПОЈЕДНЦЕ ,,, ЗАЈЕДНО СА ПОЈЕДНИЦИМА КОЈИ ТУ РАДЕ У БАНЦИ ИРБ НИКО ЦИСТ,, ЉУДИ СЕ БОГАТЕ ,,,ВЕЛИКИ ПРОМАСАЈ ДЈЕ СЕ ОНИ ПОЈАВЕ ГОТОВО... РАЗВОЈ КАКВА ФОРА, ПРИВАТИЗАЦИЈА, ФОНДОВИ ,КРЕДИТИ, СМЕСНО,,,ЈАДНИ МИ СА ТАКВИМ СРУЦЊАЦИМА ... , ДОК ДЈЕЛЕ НАРОДНЕ ПАРЕ И ПРИЦАЈУ ИСТЕ ПРИЦЕ И СВИ СЕ ЗАЈЕДНО БОГАТЕ У ТАЛУ..И СВЕ ПРОПАДА И НИКО НЕОДГОВАРА ЗА СВОЈЕ.. ВРЕМЕ ПРОЛАЗИ И СВИ ЗАДОВОЉНИ...ЈАДАН ОВАЈ НАРОДД,,,,,,,, БОЗЕ ДРАГИ ДОКЛЕ,,,,,

ОДГОВОРИТЕ