ИСИС нема везе са масакром у Ници?

У саопштењима која су данас објавили џихадисти из Исламске државе не помиње се напад у Ници у којем је под точковима камиона и од пиштоља страдало 84 људи више од 100 повређено.

Свијет 16.07.2016 | 11:30
ИСИС нема везе са масакром у Ници?
"Напад у Ници се не помиње ни у саопштењу Исламске државе, нити у вестима агенције Амак која је повезана с том организацијом, као ни на џихадистичким радио станицама", изјавио је синоћ тужилац у Паризу Франсоа Молен, или и додао да напад "изгледа тачно онако како у тим медијима џихадисти позивају на убијање".

Деликвент из Туниса
Мохамед Булел је идентификован као 31-годишњак рођен у Тунису који је живео у Ници. Био је разведен и отац троје деце. Полиција у петак ујутро претражила његов стан у северном делу града и привела његову бившу жену. Дневник је навео да је Булел радио као возач камиона за разношење робе и да је био познат по деликвентном понашању, посебно по насиљу, али да његова верска радикализација, ако је уопште било, није била примећена.


Возач камиона Мухамед Булел у четвртак увече је усмртио најмање 84 особа, укључујући и десеторо деце, газећи их камионом а затим пуцајучи из пиштоља на прометном шеталишту у Ници, а потом је страдао у обрачуну са полицијом.

За напад су неки западни медији, иако начин извођења на то никако није указивао, оптуижили Исламску државу, која није својатала напад али га је позрдравила на друштвеним мрежама.

Званични Париз, међутим, не одустаје од верзије да је убица исламистички терориста. Француски премијер Мануел Валс изјавио је у петак да је нападач који је усмртио 84 људи у Ници, по свему судећи, имао везе са радикалним исламистичким круговима.

"Реч је о терористичком нападу и видећемо какве везе постоје између нападача и терористицких организација", казао је Валс, преноси Ројтерс.

Валс је додао да је "уверен" да ће Француска добити рат против тероризма и радикалног ислама.

Извор: Мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар