Јевтић: Француској, нажалост пријети још крвавији напад

Политиколог религије Мирољуб Јевтић оценио је данас да су Србија и регион Исламској држави мање интересантни за извођење терористичких напада од Француске или САД, али није искључио ни такву могућност.

Свијет 15.07.2016 | 21:40
Јевтић: Француској, нажалост пријети још крвавији напад
Када је у питању Француска Јевтић наводи да је последњи терористички напад био очекиван, због погрешног приступа овом проблему. “После Шарли Ебдоа и других терористичких напада ова акција је била очекивана и најављивана. Француска, нажалост, може да очекује терористичке нападе овог типа, који би могли да буду још крвавији”, рекао је Јевтић Тањугу.

Он сматра да се Француској то догодило и због потпуно погрешне политике коју води од почетка, као што то према његовом мишљењу чине и остале земље ЕУ у односу на тај феномен. Јевтић напомиње да то тешко говори, али да у Француској нису хтели да узму у обзир чињенице на које су их стручњаци упозоравали.



На питање да ли постоји опасност да у Србији и другим земљама региона дође до терористичких напада, Јевтић је нагласио да смо ми “у сваком случају мање интересантни за генералну причу Исламске државе него што је то Француска или САД”. “Али, ако имамо људе који су одавде отишли да ратују на територији Сирије и Ирака у редовима Исламске државе, а то су истомишљеници или саборци ових људи који су починили ове терористичке акте у Франуској и Турској, онда је сасвим логично да није искључено да то може да се деси и код нас.
То не значи да ће се то и десити, али ипак та могућност расте из дана у дан”, навео је Јевтић.

 Како каже, за то су једноставни разлози, као на пример у спорту, што се сви такмиче и желе да достигну Новака Дјоковића у тенису, тако и присталици Исламске државе на нашим просторима могу напросто да пожеле да покажу да они нису слабији од “оног Тунижанина” у Француској, па да изведу такве акте на подручју Балкана.



“Ми смо мање интересантни од Француске, јер није Србија та која је направила највише проблема Ел Багдадију у Исламској држави која функционише на просторима Сирије и Ирака, али смо свакако интересантни пошто се налазимо у границама калифата који је Ел Багдади зацртао и који је јавно обелоданио у средствима јавног информисања. Види се из тога да и Србија, Хрватска, БиХ и Македонија треба у будућности да буду део те Исламске државе”, рекао је Јевтић.

Јевтић каже да се безбедносне службе на оперативном нивоу труде колико могу, али сматра да не само службе у региону већ и западне службе нису дорасле да одговоре овом проблему, јер је како оцењује, генерална слика у оквиру које делују погрешна.
"Одговорно могу да кажем да без примењивања знања које сам стекао током 30 година бављења овом материјом - нису у стању да обаве свој посао, као што то нису у стању да ураде ни оперативне службе западних земаља”, наглашава Јевтић.

Он сматра да је неопходно узети у обзир та знања и предлаже да се при влади Србије формира тим од најмање 20 стручњака који се озбиљно баве том материјом како би се боље одговорило на мозаик који треба да реши питање тероризма.

Извор : Курир

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Брле

15.07.2016 20:02

Теорија је само празна фраза, борити се против људи који данас размисљају овако, а сутра онако, да се не лаземо, не постоји тактика. Зар и код нас Ахметовиц и Салкиц и др. не сири националну мрзњу, да мозда једног дана се појави нека испровоцирана будала и направи слицно. Они готово сваки дан наврацају свој народ на националистицке потезе. Требало би повести рацуна, да не буде касно, ако вец није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

15.07.2016 21:06

А што не прича шта прије крвавог рата шта сад мељес. Ко фил ти сад све знаш кад се за те приче ишло уу цузу ћут оси ко заливен

ОДГОВОРИТЕ