Данкан: Могао сам још, али више не уживам!

Тим Данкан истакао је да више не осећа радост играјући кошарку, због чега је одлучио да оконча каријеру.

Кошарка 16.07.2016 | 17:45
Данкан: Могао сам још, али више не уживам!
Данкан је најбољи стрелац Спарса у историји тима, а 14. у историји НБА лиге.

"Могао бих још да играм сигурно, али када је време, онда је време. Престао сам да уживам у игри. Повремено ми није било занимљиво. Увек сам говорио када дође тај тренутак, када више није забавно, завршио сам", рекао је Данкан.

Данкан је добио огромну подршку тренера и генералних менаџера НБА тимова откако је донео одлуку о повлачењу, а огласио се и тренер Голден Стејт Вориорса Стив Кер који је једном рекао, упркос томе што је играо са Мајклом Џорданом у Чикаго Булсима, да је Данкан најбољи саиграч са којим је играо.

"Добио сам неке невероватне поруке, поздраве, који су ме искрено "одували". Нисам то очекивао, нисам уопште очекивао такву реакцију. Последња два дана сам покушавао да одговорим свакоме ко ми се јавио, свима зам захвалан", рекао је Данкан.

Петоструки НБА шампион је свих 19 година играо за само један тим, Сан Антонио Спарсе, и стекао статус једног од најбољих крилних центара свих времена.

"Не знам како се врши такво рангирање и говорим људима да ми то није битно. То је више од онога што сам и могао да замислим да ћу постати. Важније ми је што људи причају о мени. Част ми је", истакао је сјајни крилни центар.

Данкан је последњих година пристајао на ниже уговоре са Спарсима како би тим могао да доводи адекватна појачања и буде конкурентан у борби за титулу.

"Новац ми никад није био важан. Узимао сам мање повремено како би били конкурентни, како би долазили играчи и борили се за титулу. То је суштина свега. Није ми битно колико ко зарађује. Искрено, ни не знам колико људи зарађују. Мислим да је то најбоља перспектива", истакао је Данкан.

Такав приступ је Спарсима донео пет титула, а на врхунцу су били почетком века када су освојили две у низу, 2002. и 2003. године.

"Добри стари дани када су колена била веома добро, сећате сетих дана. У том тренутку веровао сам у оно што могу да урадим. Желео сам титулу сваке године. Сећам се колико сам био разочаран наредних када нисам могао да будем МВП. Али то је у мојој такмичарској природи. Нисам знао да ће ми то донети пет титула, али сам знао да могу и како могу да утичем на игру. Важно је бити у правој ситуацији са правом групом људи", рекао је Данкан.

За разлику од многих звезда, Данкан никад није дизао буку око себе, штавише, деловао је скоро незаинтересовано за било шта осим игре.

"Нисам неко ко виче, вришти, скаче, гура се. Борим се од првог дана, без обзира виде ли то људи или не. Нисам ту да повредим некога или да победим без обзира на све. Али када је лопта у ваздуху, трудићу се навише што могу да је узмем", објашњава момак са Девичанских острва.

Данкан је са Тонијем Паркером и Мануом Ђинобилијем ушао у историју као трио са највише победа у НБА лиги, добили су 575 утакмица у регуланом делу и 126 у плеј-офу, а са тренером Грегом Поповичем као тандем тренер-играч са 1.001.

"Искористили смо понос нашег порекла, малих места из којих долазимо широм света, били смо група која је представљала тим који је имао један циљ. Клинац са острва, клинац негре из Француске, клинац негде из Аргентине, а нашли смо начин да заједно обавимо ствари. Поред свега тога имали смо Попа који је поседовао визију како да нас све споји и како то да изгледа. То је невероватна ствар", каже Данкан.

Он је уз Џона Стоктона и Кобија Брајанта једини играч који је свих 19 сезона играо за један тим, једини је са више од 9.000 минута у плеј-офу, рекордер по броју дабл-дабл мечева (164).

"Хвала вам. Не знам шта бих боље од тога рекао навијачима. Био сам благословен свих ових година. Били смо сјајан тим. Побеђивали смо много, имали смо и неколико тешких пораза, пропустили неколико шанси за нове титуле. Али су навијачи увек били сјајни, волели тим. Имамо можда и најбоље навијаче у НБА, у спорту генерално. Ценим то много. Људи дођу да борре, воле Спарсе. То је посебно, нема тога свугде", закључио је Данкан.

Опроштајно писмо

"Замолили су ме да напиштем нешто о 19 година своје каријере. Нисам могао ни да сањам овакво путовање. Стојим овде на крај свог пута и с страхопоштовањем се сећам шта сам доживео. Памтићу и победе и поазе, али највише људе. Навијаче у и ван арене, тренере, сараднике који су ме гурали и држали, саиграче, чак и противнике, који су ми доживотни пријатељи, с којима сам делио успоне и падове. Породицу, блиске пријатеље, али најважније, слику своје деце која су расла и развијала се гледајући тату како ради. То ћу највише ценити. Хвала граду Сан Антонију на љубави и подршци током ових година. Хвала навијачима широм света.

Много вас воли, Тим".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар