Држава не подупире вишечлане породице

Млади у Републици Српској се све теже одлучују да имају потомство, а камоли да стварању вишечлану породицу.

Република Српска 14.07.2016 | 08:10
Држава не подупире вишечлане породице
Кључни разлог је беспарица.

Демограф Стево Пашалић истиче да Српској недостаје чак 50 одсто прворођене деце, а они који имају једно или двоје деце не размишљају о проширењу породице.

"Главни разлог је што изостаје материјална подршка државе породицама са децом, а уз то је неопходна едукација младих о значају рађања " истиче Пашалић.

Већина младих парова са којима смо причали кажу да су финансије пресудне за заснивање породице.

"Муж је пријављен на минималац, а ја радим на црно. Сви ме питају шта чекате, а нека ми неко објасни од чега ћемо живети и одгајати дете ако ја дам отказ и живимо само од једне плате", каже једна Бањалучанка.

Број рођене деце у Републици Српској последњих 5 година смањио се за 3.500.

"У Републици Српској се раније годишње рађало до 10.200 деце, а у задњих неколико тај број не прелази 9.500 деце на годишњем нивоу - упозорава Пашалић.

За разлику од других земаља, које разним стимулативним мерама подстичу рађање деце, у Републици Српској такве мере изостају. У Црној Гори мајке са троје и више деце имају право на доживотну плату, а код нас прво дете, пето и свако наредно нема право ни на дечији додатак.

Још већи апсурд је да је држава увела имовински цензус од 90 КМ по члану породице, па ако су им примања и марку већа од тога не могу да рачунају на помоћ државе.

"Муж и ја радимо, а месечно примамо укупно 1.200 КМ, од чега 200 КМ иде на кредит. Држава је увођењем ограничења на примања проценила да нама не треба подршка. Када сам након трећег детета тражила дечији додатак, у Центру са социјални рад су ми рекли да сам децу родила себи и да сама о њима и бринем" каже Дарија Пајић, мајка четворо деце.

Нормалне земље су укинуле порез на беби опрему, о чему у БиХ годинама не може да се постигне договор на нивоу државе, а бесплатни вртићи и станови вишечланим породицама или пензије за мајке са више деце нико не помиње.

Иницијатива Удружења вишечланих породица “Четири плус” из Бањалуке да свако дете има право на дечији додатак од минимално 100 КМ и да се укине цензус на примања је на “дугом штапу”.

"Код нас породица мора бити тешка сиротиња да би остварила право на дечији додатак. Наталитетна политика се своди на давања једнократних накнада и организовање конференција беба једном годишње, где се политичари усликају са децом и оду. Већ 20 година нису ништа конкретно урадили да подстакну оснивање породице", истиче Јован Радовановић, председник Удружења.

Српска без стратешког плана

Колико се води рачуна о породици показује и то што Српска нема стратешки план. Стратегија за развој породице која је донесена 2009. године је истекла.

"Нову стратегију, чији је нацрт утврдила Влада Републике Српске, и документ ће се у 2016. години наћи у парламентарној процедури" кажу у Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске.

Субвенционишу камате које касне

У Министарству породице су се похвалили да субвенционишу камате на стамбене кредите младим брачнима паровима, које касне годину дана, као и да дају бесплатне уџбенике одликашима из вишечланих породица.

"У оквиру пројекта збрињавања породица са петоро и више деце збринуто 95 породица са преко 500 деце" кажу у Министарству.

ЕуроБлиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

стоп бијелој Куги

14.07.2016 06:29

Нема смислиа кривити Федерацију и друге за не бригу о наталитету у српској. Једноставно ова власт нема визију будуцности,дозволили су приватницима да труднице не примају на посао и да им дају отказ ако затрудне,наравно потписују такав уговор о не трудноци.Црква цути,неце на спонзоре,народ гледа да се прехрани и презиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина!

14.07.2016 06:47

Тако се Дидик велики србин бори за српство да срби изумру на овим просторима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

наталитет

14.07.2016 09:58

Према старом опстем колективном уговору радник је имао право на 5 слободних дана за родјење дјетета и право на новцану помоц.Према нацрту новог кол.уговора накнада укинута,а слободни дани смањени на 1.Истовремено у прослој години у РС умрло око 15000 људи,родјено око 9000.Тако да је стимулација наталитета бас свеобухватна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

14.07.2016 10:59

Па у Бијељини свака породиља са бебом од мјесец дана остаје без посла. Било гдје у свијету труднице и породиље су застицене као бијели медвједи. само код нас цим истекне уговор одмах ОТКАЗ. Ето зато млади неце да имају потомство, јер не знају како прехранити породицу.

ОДГОВОРИТЕ