"О попису немамо више шта разговарати"

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Драган Човић синоћ је у емисији Интервју20 на БХТ1 говорио о тренутној блокади европског пута БиХ те да ли ће до 17. јула бити постигнут договор о Споразуму о стабилизацији и придруживању (ССП).

Босна и Херцеговина 14.07.2016 | 07:36
"О попису немамо више шта разговарати"
За тренутну блокаду европског пута БиХ изразио је бојазан да су три члана Предсједништва БиХ затајили јер су, како је рекао, требали дати кључне одговоре свјетској, а прије свега европској јавности као и грађанима БиХ. 

Осврнуо се и на недавно одржани Самит у Варшави гдје је расправљано о Акционом плану за чланство (МАП) БиХ у НАТО-у.

"Требали смо донијети једно рјешење задњих 4-5 мјесеци у вези прегледа одбране, што уистину није био велики посао" казао је Човић, додајући да је требало неколико мјесеци унутар Предсједништва да разбију "неке унутрашње односе и блокаде", али да су на крају, када су то и ријешили, ипак знали да су закаснили.

Напоменуо је да су у Варшави добили позитивну поруку, али да МАП ипак није активиран.

За ССП је казао да не разумије зашто се опет налазе изговори, када су се сви чланови Предсједништва БиХ сложили да је извучен макисмум из преговарачког процеса.

Коментаришући састанак са њемачком канцеларком Ангелом Меркел у Берлину, изразио је увјерење да ће се морати издигнути из "ове политичке атмосфере коју смо изградили сами".

 "Блокада мора нестати и морамо наћи заједнички језик у комуникацији и не падати у напаст свакодневне политике, која нас доводи да се бавимо сами собом" истакао је Човић, додајући да је и даље оптимистичан и да су БиХ прилике опет изузетно наклоњене, без обзира на референдум у Великој Британији и неке друге односе.

Директно одговарајући на инсистирање члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да се питање ССП-а веже за попис становништва, казао је да је попис "иако свугдје друго статистика и математика, код нас - политика" те да је попис објављен у складу с одређеним стандардима и да се не смије везати са европским путем БиХ.

Такође, јасно је рекао да се нема шта разговарати о попису становништва те да се боји "да смо попису дали превелик значај за наше прилике у БиХ". 

Коментаришући односе између три члана Предсједништва БиХ и како наћи рјешења, изразио је наду да је крајње вријеме да се договоре, јер ако то не ураде до 18. јула, онда ће се БиХ наћи у озбиљној блокади.

Разговарајући о томе како се грађани БиХ који су се радовали европском путу осјећају као таоци цијеле ове ситуације, Човић је рекао да су наравно разочарани те да велики број људи, који виде да је једини пут за БиХ европски пут - помало таоци "политичког надмудривања."

Податак из пописа становништва по којем у Федерацији БиХ живи само 2,55 посто Срба Човић је оцијенио поразним, али додајући да то "није од јуче".

"Ми смо БиХ етнички очистили, не само у рату" нагласио је Човић, додајући да се из овог пописа може видјети да је 80 посто територије БиХ, а можда и више, етнички чисто те да се нешто треба урадити о том питању.

Мишљења је да је Мостар остао једини мултиетнички град у БиХ у којем ниједан народ, колико год га мало било и ма како организовали изборе, не може угрозити неког другог и трећег.

Додао је да је Мостар постао талац националних и страначких политика те да су жељели Мостар ослободити такве позиције и обезбједити му изборе, проводећи одлуку Уставног суда БиХ, а да организацију оставе за "потпуно други пакет законских рјешења и усаглашавања".

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Драган

14.07.2016 05:38

Ни о трећем ентитету...

ОДГОВОРИТЕ
Name

14.07.2016 05:40

Цова га даде до бола !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЉИЉАН

14.07.2016 05:41

Ма УЛИЦКАНИ, недо бог окренути ти ледја ..Латин си ти невјеруј латину и кад спава,Мостар це зивити као и прије рата..никад стони Хрватски град него град свих градјана СРБА ХРВАТА БОСЊАКА И ДРУГИХ,запамти налицкани ,уфурани,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутрални

14.07.2016 05:50

Данас ће отићи у Бања Луку и за РТРС изјавити како треба извршити ревизију пописа. А сутра ће у Мостару рећи нешто треће. Ко га не зна скупо би га платио,

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

14.07.2016 08:29

изврсна опсервација. ово је јахач невиђених способности

Name

Милорадов најболи друг!

14.07.2016 06:05

Хрватина, заступник СРБских интереса!???? Исто тако и у "Олуји"? Зар ви, народе, мислите да он мисли несто другације о нама од оних његових преко Саве? Јок! За мене су они, "наси" ујаци исти, ако не и гори од њих!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

14.07.2016 06:13

О каквом ти Мостару прицас подјељен ријеком Неретвом, цисто етницке 100% стране, нико НЕ зели Ни вдјети залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостарац

14.07.2016 08:41

Знају то и веома добро мостарци који су покусали да наставе зивот у Мостару и на залост није се могло издрзати него сели даље, то је то....

Name

Студент

14.07.2016 06:19

Наслушали смо се разних идиотлука од БиХ политичара, али Изјавити да је Мостар МУЛТИЕТИЧАН је стварно врхунац! То је пример ПОДЕЉЕНОГ ГРАДА. Болесно, али народ и даље гута те гадарије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

14.07.2016 07:37

Извињавам се МУЛТИЕТНИЦАН

Name

Волеј

14.07.2016 06:38

Уклоните сав намјестај око Прецједника, да му не страдају прсти на другој нози када процита овај цланак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

14.07.2016 07:52

Засто, Предсједник и Цовиц дувају у исту тикву, ако ниси примијетио до сада.

Name

Од срца

14.07.2016 06:42

Осим етницког цисцења, народи БиХ су и финансијски оцисцени од стране насих драгих политицара и њихове родбине и пријатеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовеков најбољи друг!

14.07.2016 07:04

Бранилац СРБских интереса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

адам

14.07.2016 09:21

Бају висе ни Цовиц е подрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новица

14.07.2016 09:59

А да причамо о Закону о играма на срећу! Занимљиво како је напрасно утихнула прича о истом!!! Случајно ?- НЕЋЕ БУДНЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новица

14.07.2016 12:32

А закон о играма на срећу ћете блокирати у вијећу народа! Баш превише провидно ако је и од овог мангупа много је!

ОДГОВОРИТЕ